Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Trump o fiasku summitu s Kimem: Může za to proces s jeho exprávníkem

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
4. března 2019
11:35

Veřejné kongresové slyšení s někdejším osobním právníkem amerického prezidenta Michaelem Cohenem mohlo přispět k tomu, že summit šéfa Bílého domu se severokorejským diktátorem Kim Čong-unem skončil bez dohody. Na twitteru to v noci na pondělí napsal Donald Trump. Ten kongresové slyšení s Cohenem, které se v minulém týdnu konalo souběžně se summitem, tvrdě kritizoval.

„Pro demokraty je výslech usvědčeného lháře a podvodníka na otevřeném slyšení ve stejnou dobu jako velice důležitý jaderný summit se Severní Koreou možná novým dnem americké politiky a možná to přispělo k odchodu,“ poukázal Trump na možnou souvislost výslechu a předčasného ukončení summitu. Dodal, že takovéto věci se nikdy neděly, když byl prezident v zámoří. „Hanba!“ dodal.

Trumpův bývalý právník Michael Cohen během veřejného kongresového slyšení. Trumpův bývalý právník Michael Cohen během veřejného kongresového slyšení. | ČTK

Cohen o Trumpovi: Lhář a rasista

Cohen minulý týden vypovídal hned ve třech výborech Kongresu USA. Veřejné slyšení z nich ale bylo jediné, a to ve středu před výborem Sněmovny reprezentantů pro dohled a reformu. Cohen v něm prezidenta označil za lháře a rasistu, který nutí lhát všechny, kdo pro něj pracují.

Trump po summitu s Kimem, který skončil bez jakékoli dohody, řekl na tiskové konferenci, že považuje za neuvěřitelné, když se takovéto zasedání konalo přesně v době, kdy vedl v zámoří významné jednání. „Mohli to udělat o dva dny později, nebo příští týden,“ řekl tehdy.

Kdo nese vinu za krach summitu?

Trump však zároveň během konference valnou část neúspěchu jednání svalil na Severokorejce, kteří podle něj chtěli zrušení všech sankcí uvalených na jejich zemi. Co se týče denuklearizace, Kim byl podle všeho ochoten odstavit jen některá jaderná střediska, ne veškerá, jak požadují USA.

KLDR následně uvedla, že se dožadovala odvolání jen některých opatření, a Trump přišel s verzí, že za krachem jednání je Cohenovo slyšení.

Zobrazit celou diskusi