Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Krach setkání Kima a Trumpa: Společný oběd se ruší, šéf KLDR urychleně odjel

Aktualizováno -
28. února 2019
09:06
Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
28. února 2019
06:05

Na summitu amerického prezidenta Donalda Trumpa a severokorejského vůdce Kim Čong-una ve Vietnamu nebylo dosaženo žádné dohody. Oznámil to ve čtvrtek Bílý dům s tím, že jednání budou pokračovat. Není ovšem zřejmé kdy. Trump a Kim spolu ve čtvrtek jednali asi půl hodiny mezi čtyřma očima a poté pokračovali v rozhovorech za účasti poradců. Následně se měli zúčastnit společného oběda, na něj ale už delegace nedorazily.

Přestože začátek dnešního jednání napovídal tomu, že Trump a Kim našli společnou řeč a dohodnou se na průběhu denuklearizace, stejně tomu tak bylo i včera, dvoudenní summit v Hanoji nakonec ujednání nepřinesl. Druhý blok vyjednávání se protáhl, následně byl zrušen pracovní oběd i podpisová ceremonie. Oba vůdci pak urychleně opustili hotel Metropole.

Kim po nezdařilém jednání s Trumpem urychleně opustil hotel Metropole, (28.02.2019). Kim po nezdařilém jednání s Trumpem urychleně opustil hotel Metropole, (28.02.2019). | Reuters

Mluvčí Bílého domu Sarah Sandersová uvedla, že dvoudenní jednání Kima a Trumpa o denuklearizaci Severní Koreje byla konstruktivní, nevedla ale k dohodě. „V tuto chvíli nebylo dosaženo žádné dohody, týmy obou zemí se však těší na setkání v budoucnu,“ konstatovala v prohlášení Sandersová.

USA a KLDR se nedohodly kvůli sankcím

USA a KLDR se neshodly na otázce sankcí. Kim požadoval odvolání všech přísných opatření, ale nebyl připraven dostát podmínkám, které stanovil Trump a jeho tým, což je úplná a nezvratná denuklearizace. Kim nabídl, že nechá odzbrojit jen některé, ne tak význačné, oblasti, což USA nepřijaly.

Prezident Trump společně s ministrem zahraničí Pompeem promluvil o nezdařilém summitu, (28.02.2019). Prezident Trump společně s ministrem zahraničí Pompeem promluvil o nezdařilém summitu, (28.02.2019). | Reuters

„Rozhovory samozřejmě nekončí. Máme dobré vztahy. Kim se včera zavázal, že bez ohledu na výsledky summitu testovací odpaly nebudou pokračovat,“dodal Trump, prezident rovněž trvá na tom, že jeho vztah s Kimem zůstává dobrý a přátelský. „Někdy musíte odejít z jednání, a to byla ta chvíle,“ poznamenal Trump.

Prezident dal slovo také svému ministru zahraničí Mikeu Pompeovi, který se vyjádřil k nezdaru summitu. „Už na začátku jsme věděli, že zabere spoustu času, než dosáhneme dohody. Jsme optimističtí, doufali, že se dnes někam posuneme, ale k tomu nedošlo. Severní Korea nebyla připravená,“ uvedl Pompeo.

Kim tvrdil, že je svolný k denuklearizaci

Šéf Bílého domu na úvod čtvrteční schůzky zopakoval své víkendové prohlášení, že na proces jaderného odzbrojení KLDR nespěchá. Ocenil zároveň, že Severní Korea zastavila své nukleární a raketové testy.

„Nespěchám. Rychlost není důležitá. Důležité je, abychom dospěli k dobré dohodě,“ řekl Trump, čímž podle tiskových agentur znovu relativizoval možnost zásadního průlomu na summitu v Hanoji. Tento předpoklad se nakonec potvrdil. Také Kim se během debaty s novináři nechal slyšet, že je ochotný přistoupit k jadernému odzbrojování. „Kdybych to nebyl ochoten udělat, tak bych tu nebyl,“ prohlásil Kim.

Severokorejský vůdce ve čtvrtek též uvedl, že udělá maximum, aby hanojské rozhovory přinesly pozitivní výsledek, to se však nepodařilo.

Média si rovněž všímala toho, že Kim Čong-un dnes patrně vůbec poprvé odpověděl na dotaz zahraničního novináře. První otázku položil reportér amerického listu The Washington Post David Nakamura, který zjišťoval, zda Kim věří v možnost dosažení dohody s Trumpem. „Na odpověď je teď příliš brzy, ale nejsem v tomto ohledu pesimistický,“ odvětil Kim.

Trump během dotazování musel novináře krotit. „Není třeba zvyšovat hlas. Tohle není obvyklé překřikování s Trumpem,“ obrátil se na shromážděný tisk. Následně si prezident vyměnil pár slov s Kimem. Severokorejský vůdce rovněž oznámil, že by uvítal otevření amerického styčného úřadu v Pchjongjangu. Také Trump tento krok označil za „dobrý nápad“ a dodal, že by se mělo jednat o reciproční opatření.

Stejně jako v Singapuru ani v Hanoji se jednání Kima a Trumpa neobešlo bez procházky zahradou, (28.02.2019). Stejně jako v Singapuru ani v Hanoji se jednání Kima a Trumpa neobešlo bez procházky zahradou, (28.02.2019). | Reuters

Otázka lidských práv

Novináře také zajímalo, zda spolu muži mluvili o otázce lidských práv v KLDR, zvláště o jejich porušování. Na což Trump reagoval vyhýbavě tím, že „spolu rozebírají všechno“. Americký prezident několikrát zopakoval, že jejich jednání bylo velmi produktivní a že jistě dosáhnou dohody výhodné pro obě strany. O tom, zda dnes dojde k podpisu mírové smlouvy, která by ukončila konflikt z 50. let, se nezmínil.

Trump se sice ani na tiskové konferenci nevyjádřil k otázce lidských práv, zmínil ale smrt amerického studenta Otty Warmbiera (†22), který byl v KLDR odsouzen na 15 let vězení a těžkých prací za krádež propagandistického plakátu. Po 17 měsících byl z humanitárních důvodů propuštěn, do USA se vrátil v kritickém zdravotním stavu a následně zemřel. Novináře zajímalo, zda toto téma s Kimem rozebírali.

Trump uvedl, že Kim je s případem podrobně obeznámen. Na toto téma spolu muži hovořili už v Singapuru. „Nevěřím, že by Kim připustil, aby k něčemu takovému došlo, kdyby to věděl. Není a nebylo to v jeho zájmu. Jejich vězení a tábory jsou drsné, Ottovi se tam stalo něco hrozného, a Kim o tom nevěděl,“ bránil Trump svého „přítele“.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

hradnisamohonka ( 28. února 2019 12:13 )

Malý tlustý komunista Kim je pěkně vykrmený pašík ,ale jeho národ chcípá hlady.

cocumysvole ( 28. února 2019 11:09 )

Jak se chtějí dohodnout o jaderných zbraních, když se nemůžou dohodnout co bude k večeři nebo k obědu. Jako kdyby si Trump nemohl dát třeba megaburger a Kim nějaký ty žáby nebo co to tam žerou.

mandat ( 28. února 2019 10:58 )

Nemecka media a i program euronews. dnes zverejnil par videi, Donald se rozplyval nad tim, jak jednani bylo fajn, ze si rozumi s Kimem,nedohodli se,ale jsou pripraveni na dalsi setkani.Proste podle USA vse super.Tak nechapu vas nadpis , ze to byl krach.

Ruda_uderka ( 28. února 2019 10:39 )

Kim nemůže zajistit dostatek žrádla pro lid své země, protože potřebuje mnoho peněz na rozvoj nových jaderných zbraní.

Ruda_uderka ( 28. února 2019 10:36 )

Kim se jaderných zbraní drží statečně. I kdyby obyvatelstvo celé jeho země mělo hlady pochcípat.

Zobrazit celou diskusi