Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Tlak Kimovy sestry zabral, Jižní Korea couvla. Zakázala posílat balony s letáky a penězi

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
15. prosince 2020
10:19

Parlament v Jižní Koreji v noci na úterý 15. prosince zakázal shazování propagandistických letáků a peněz do sousední Severní Koreje, jednoho z nejizolovanějších států světa. Se zákazem, který zahrnuje i použití tlampačů, nesouhlasí organizace na ochranu lidských práv. Zákaz začne platit za tři měsíce, za jeho porušení hrozí až tři roky vězení a pokuta 594 tisíc korun, píše agentura Reuters. Jižní Korea ustoupila výhrůžkám sestry severokorejského diktátora.

Hranice mezi Severní a Jižní Koreou je velmi pečlivě střežená. K šíření informací na sever Korejci z jihu už desítky let používají balony naplněné heliem nebo posílají po řece vzkazy v lahvích.

Stejným způsobem do KLDR putují také léky, jídlo, peníze, rádia nebo USB klíče se zprávami a filmy. Severokorejská vláda vždy tuto metodu odsuzovala, v poslední době stále intenzivněji. Jižní Korea a její prezident Mun Če-in se v poslední době snaží o zklidnění vzájemných vztahů, píše Reuters.

Tento návrh dodatku zákona o rozvoji mezikorejských vztahů vznikl podle Reuters v červnu poté, co Kim Jo-čong, sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una , prohlásila, že pokud se tak nestane, bude Korea čelit „nejhorší etapě vzájemných vztahů“.

Nesouhlas lidskoprávních aktivistů

Proti zákazu se postavil i známý severokorejský uprchlík a aktivista Pak Sang-hak, který vypouští letáky pomocí balonů již 15 let. V roce 2013 získal cenu Václava Havla za tvůrčí disent. „Budu i nadále posílat letáky a psát v nich pravdu, Severokorejci mají právo vše vědět. Nebojím se uvěznění,“ uvedl Pak. Dvacítka lidskoprávních organizací společně s Pakem slíbili, že se pokusí zákon napadnout právní cestou.

kralovna-vsech-mori ( 15. prosince 2020 13:21 )

Nesouhlas aktivistů je jim někde. Ať žije Babiš, ten mám dovolí posílat vzkazy ve flaškách.

MAMKA2316 ( 15. prosince 2020 12:15 )

NĚKTEŘÍ S PRAVICE SE SKORO CHOVÁJÍ JAK ONA ????

Zobrazit celou diskusi