Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Zběh z KLDR přeskočil 3metrový plot s ostnatým drátem. Vysvětlil to tím, že je gymnasta

Autor: Darina Jíchová - 
25. listopadu 2020
19:54

Počátkem listopadu ze Severní Korey do sousední Jižní Korey uprchl mladý muž, jednalo se o gymnastu kolem dvaceti let. Na hranicích v demilitarizované zóně mezi oběma zeměmi vyšplhal na tyč a přeskočil přes plot s ostnatým drátem. Jeho „husarský kousek“ mu jihokorejští úředníci nevěřili a donutili ho skok ještě dvakrát zopakovat, aby dokázal, „že nelže“, informoval list Daily Mail.

Gymnasta před diktaturou severokorejského vůdce Kim Čong-una prchl 3. listopadu, vyšetřovatelé ze Soulu nyní zjišťují, jak se mu podařilo dostat se do Jižní Koreji bez toho, aby spustil alarm. Muž vysvětlil, že jako bývalý gymnasta se vyšplhal po stožáru u hraničního plotu a pak přes 3 metry vysokou bariéru s ostnatým drátem „jednoduše“ přeskočil.

Jak to bylo s gymnastou?

Jeho výpověď pro list Korean Herald potvrdil jeden ze zaměstnanců jihokorejských úřadů. Podle zdroje musel Severokorejec nejméně dvakrát svůj skok zopakovat, aby mu jeho tvzení věřili. Nicméně list Čoson Ilbo uvedl, že hypotéza o „veleskoku“ je pouze „nejpravděpodobnější scénář toho, jak se muž mohl přes hranice dostat“.

Hranice mezi Severní a Jižní Koreou. Hranice mezi Severní a Jižní Koreou. | ČTK/AP/Lee Jin-man

Vojenskou stráž Severokorejcův výkon šokoval, vzbudil ale také obavy o bezpečnost na hranicích, jelikož ukázal na nedostatky pohraniční služby. Gymnasta byl zadržen v provincii Kangwon zhruba 1,5 kilometru od hranic. Pohyboval se v zaminované oblasti a strážníkům oznámil, že je civilista, který zběhl z KLDR. Vyšetřovatelé dodali, že v místě, kde měl hranice překročit, není plot nijak poškozen, což by mohlo potvrzovat verzi o přeskočení. Podle vojáků je jen horní část plotu „mírně stlačená“.

Incident vyvolal kritiku

Mezi Jihokorejci incident vyvolal kritiku pohraniční služby, podle nich vojáci „dost pomalu a vlažně“ reagovali na „možnou severokorejskou infiltraci“. Pohraniční stráž muže sice zaznamenala u plotu pomocí termokamery, nicméně zadržen byl až o několik hodin později. Armáda se jménem pohraniční stráže za pochybení omluvila.

Ročně z KLDR do Jižní Korey utečou stovky Severokorejců, uvedlo ministerstvo pro sjednocení. Jen zlomek z nich, zhruba 31 tisíc, si pro svou únikovou cestu vybere demilitarizovanou zónu. Většinou se do Jižní Korey dostanou přes Čínu nebo jinou třetí zemi.

tryskomys ( 26. listopadu 2020 10:21 )

frantacizek ( 25. listopadu 2020 20:07 )

a to je ten den, kdy KLDR přišla o budoucího olympijského vítěze

Zobrazit celou diskusi