Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Souboj Kimových žen: Sestra ostrouhá, manželka zmizela. Diktátorova ex si uzurpuje moc

Autor: Darina Jíchová - 
31. října 2020
05:25

V posledních letech na sebe sestra severokorejského diktátora Kim Čong-una poutala domácí i zahraniční pozornost. Mnozí politologové dokonce Kim Jo-čong považují za nástupkyni svého bratra. Píše se o ní jako o nejvlivnější ženě Severní Korey. Je ale možné, že její hvězda pomalu hasne, svědčí o tom její častá nepřítomnost na veřejnosti. Do ústraní se stáhla také Kimova manželka Ri Sol-ču (31), oproti tomu se stále víc a víc do popředí dostává bývalá zpěvačka a někdejší vůdcova přítelkyně Hjon Song-wol (43), ta nyní zastává druhou nejvyšší funkci v Oddělení propagandy a agitace, uvedl list Daily Mail.

Když se v dubnu začaly šířit zvěsti o tom, že Kim Čong-un prodělal těžkou operaci srdce a je po ní v kómatu, či dokonce, že zemřel, analytici okamžitě začali psát o tom, že jeho jasnou nástupkyní je jeho sestra. Po týdnech absence se ale Kim objevil a v doprovodu své sestry. Kim Jo-čong v červnu sehrála klíčovou roli v odpálení styčného úřadu na korejských hranicích a v srpnu od bratra dostala nové pravomoci.

Kim Jo-čong bratrovi asistovala i při kouření

Vypadalo to tak, že její pozice coby Kimova pravá ruka je neotřesitelná, jenže pak Kim Jo-čong zhruba na dva měsíce zmizela z veřejného života. Objevila se až počátkem října, kdy bratra doprovodila na inspekci vesnic na jihu země, které zasáhl tajfun. Následující týden během oslav 75. výročí vzniku Strany práce seděla Kim Jo-čong velmi daleko od vůdce, mnohem blíž mu seděla právě Hjon, tu také kamera zabírala častěji.

Diktátor má v oblibě zpěvačky

Hjon byla frontmanka dívčí kapely Moranbong Band, skupina měla hned několik velmi úspěšných hitů, nějakou dobu tvořila pár právě se severokorejským diktátorem. Kim má ve zpěvačkách velké zalíbení, i jeho současná manželka Ri bývala zpěvačkou. Hjon se v říjnu zase začala objevovat po Kimově boku, doprovázela ho hned na několika akcích.

Manželka diktátora Kim Čong-una Ri Sol-ču byla naposledy na veřejnosti v lednu 2020. Manželka diktátora Kim Čong-una Ri Sol-ču byla naposledy na veřejnosti v lednu 2020. | Reuters

Ri z veřejného života zmizela už letos v lednu, v zahraničním tisku se spekuluje o jejím těhotenství. Její zmizení ale nevzbudilo takové obavy jako absence Kim Jo-čong, mladá ambiciózní žena podle mnohých analytiků zašla na poměry KLDR moc daleko, uškodil jí zřejmě hlavně zájem zahraničního tisku. Část jejích povinností tedy v říjnu vykonávala Hjon.

Asi nejviditelnější to bylo v sobotu 10. října, kdy KLDR slavila 75. výročí vzniku své vládnoucí strany, Hjon uváděla na místo hodnostáře a přebírala květiny určené pro Kima, to v minulosti dělávala pouze Kim Jo-čong, podotkli novináři deníku The Times. Hjon je zároveň členkou Ústředního výboru Strany práce, kterému předsedá Kim.

Zvěsti o popravě a pornu

Jihokorejská tajná služba potvrdila, že Kim a Hjon měli aférku zhruba před 10 lety, když se Kim vrátil ze soukromé elitní školy ve Švýcarsku. Jeho otec, tehdejší vůdce Kim Čong-il ale synovi přikázal vztah ukončit. O Hjon se v zahraničním tisku v roce 2013 psalo ve spojení s popravou, měla být zastřelena za šíření pornografie, dokonce si měla pořídit nahrávku se samotným Kimem. Šlo ale jen o zvěsti, Hjon se zhruba rok po zprávách o popravě objevila na veřejnosti.

Kimin vzestup se zřejmě nelíbil kádrům ani bratrovi

Experti na KLDR analyzují situaci, ve které se ocitla Kim Jo-čong. „Dříve i doma vystupovala spíše jako Kimova mladší sestra, jako jeho úřednice a doprovod, ale od roku 2018, kdy se stala na zimní olympiádě tváří smíření obou Korejí, se její role změnila. A letos, když se v tisku začaly objevovat její samostatné výroky, Severokorejcům ukázala, že není jen bratrova pomocnice, a to se kádrům a samotnému Kimovi líbit nemuselo,“ zhodnotila Rachel Minyoungová Leeová, která dříve působila jako severokorejská analytička pro americkou vládu.

vaber ( 31. října 2020 08:11 )

Kim už několikrát umřel ,sestra byla několikrát popravena a nyní nechal asi popravit taky manželku , zítra nechá popravit milenku a mezi tím opět několikrát umře a ještě stačí zaůtočit atmovkou na mírumilovmé USA,
co máte dál v Pleskáči

Zobrazit celou diskusi