Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Fotky jako důkaz? Kim je zdravý a plný síly, tvrdí KLDR. Diktátor řeší tajfun i koronavirus

Autor: Darina Jíchová - 
26. srpna 2020
10:47

Severokorejský diktátor je zdravý a plný sil, napovídají tomu alespoň fotky, které zveřejnila státní agentura KCNA. Tento týden se totiž zase v asijském tisku objevily zprávy o tom, že je Kim v kómatu, informoval o tom bývalý jihokorejský politik. KLDR na spekulace reagovala tím, že ukázala snímky Kima na jednání Strany práce, kde vyhlásil preventivní boj proti koronaviru a blížícímu se tajfunu Bavi, uvedl list Daily Mail.

Čang Song-min, bývalý poradce jihokorejského exprezidenta Kim Te-džunga, počátkem tohoto týdne prohlásil, že Kim je podle něj v kómatu a k převzetí moci se připravuje jeho sestra Kim Jo-čong. Experti a analytici jeho slova mají za „smyšlené domněnky od bezejmenného zdroje“. Severní Korea na zvěsti nijak nereagovala, místo toho ukázala fotky vůdce.

Kim Jo-čong, mladší sestra severokorejského diktátora Kim Čong-una. Kim často působí jako bratrovova velvyslankyně. Kim Jo-čong, mladší sestra severokorejského diktátora Kim Čong-una. Kim často působí jako bratrovova velvyslankyně. | Reuters

Kim řešil koronavirus, tajfun i krizi

Kim ve středu předsedal jednání svého politbyra, kde se řešila nejen ekonomická krize, ale hrozba, kterou představuje jak pandemie koronaviru, tak tajfun. Podle KCNA Kim a jeho poradci projednávali další „preventivní snahy“, jak koronaviru zabránit, aby se dostal do KLDR. Severní Korea je totiž jedinou zemí, která prohlašuje, že nemají ani jeden případ nákazy. Odborníci ale toto tvrzení zpochybňují.

Diktátor v srpnu zrušil karanténu města Kesong, kde se objevilo podezření na koronavirus, testy ale nemoc nepotvrdily, připomněla Světová zdravotnická organizace (WHO). Kim se svými lidmi rovněž projednával zničenou úrodu a úder tajfunu Bavi, který by se měl do KLDR přihnat během několika dní. Nedávné záplavy připravily hermetický stát už o tak ztenčené zásoby jídla, další živelná pohroma bude pro KLDR katastrofou.

KCNA informovala také o tom, že Kim vyhlásil, že příští rok se bude konat velký kongres, kde strana schválí nový pětiletý plán. Spekulace o tom, jak na tom Kim zdravotně je, snímky úplně neumlčely. Sám Čang, který nejnovější zvěsti rozpoutal, se domnívá, že všechny jeho dosavadní výstupy na veřejnosti byly zfalšované stranou, z fotek navíc není patrné, kdy byly pořízené.

Kimova zmizení

Zprávy o Kimově nahnutém zdraví, případně dokonce smrti, se poprvé objevily letos v dubnu, kdy diktátor na 3 týdny zmizel z veřejného života, zmeškal dokonce jedno z nejdůležitějších výročí pro KLDR. Teprve na přelomu dubna a května KCNA zveřejnila záběry z otevření továrny na hnojiva, kterého se Kim účastnil. Pak následovaly další vůdcovy absence, které opět KCNA prokládala novými fotkami.

Experti na KLDR však zdůrazňují, že Kimovo „mizení“ není zas tak neobvyklé, praktikoval ho i v minulosti. Podle nich navíc neexistují žádné podložené důkazy o tom, že by se jeho zdravotní stav horšil, nebo že by se jeho sestra připravovala na převzetí vlády.

Zobrazit celou diskusi