Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

„Těla se budou válet na ulici,“ varovali Afriku. Ta odolává a čeká úder koronaviru

Autor: Darina Jíchová - 
19. června 2020
11:43

Na rozdíl od Evropy, Asie, obou Amerik či Austrálie Afrika nečelila tak velkému náporu koronaviru. Tento fakt znepokojuje mnohé africké vědce. Ti ve strachu očekávají, kdy pandemie naplno udeří i u nich, na druhou stranu ale zároveň připouštějí tu variantu, že k takové situaci vůbec nedojde. Situaci v Africe zanalyzovala stanice CNN. Připomněla i slova manželky Billa Gatese Melindy, která varovala, že „v Africe se budou válet těla na ulici“.

První případ koronaviru se v Africe objevil na konci února, tehdy obdržel virolog a ředitel Afrického centra pro kontrolu a prevenci a prevenci nemocí (Africa CDC) John Nkengasong telefonát z Nigérie. Tamní lékaři mu oznámili, že hospitalizovali italského podnikatele s pozitivním testem na koronavirus způsobující nemoc covid-19. Ital nákazu porazil, zároveň ji ale podle afrických epidemiologů přivezl na kontinent.

Černé scénaře pro Afriku

Případů koronaviru „z dovozu“, jak experti mluvili o pacientech, kteří si nákazu přivezli z Evropy nebo Asie, pomalu přibývalo. Světová zdravotnická organizace (WHO) okamžitě bila na poplach, obávala se, že slabá zdravotnická infrastruktura afrických států zkolabuje pod útokem nového koronaviru. Ještě horší osud předpovídala Africe manželka Billa Gatese Melinda Gatesová. Ta se v rozhovoru pro CNN nechala slyšet, že „v Africe se budou válet těla na ulici“.

Africké státy s počátkem pandemie koronaviru přijaly drastická bezpečnostní opatření, na jejichž dodržování dohlížela policie a armáda. V některých zemích dokonce platila večerka. Uběhlo několik měsíců po začátku pandemie a hrozivé scénáře se nenaplnily. „Africké země nejsou v situaci, v jaké jsme předvídali. Nevíme, proč se tak nestalo, nevíme, jestli nás to nejhorší teprve nečeká,“ bilancuje zastupitel africké pobočky WHO Humphrey Karamagi.

V Jihoafrické republice platil zákaz vycházení. Kapské město se pak stávalo dějištěm útoků na zásobovací vozidla. V Jihoafrické republice platil zákaz vycházení. Kapské město se pak stávalo dějištěm útoků na zásobovací vozidla. | Reuters

„Jedna věc je jistá, mnoho afrických lídrů přijalo včasná bezpečnostní opatření. Byla to nevídaná a koordinováná akce,“ prohlásil Nkengasong. Zavedení restrikcí, byť na úkor uzavření státních ekonomik, považuje za jeden z hlavních prostředků, jak se Africe podařilo zpomalit postup koronaviru. Úspěch afričtí epidemiologové připisují zkušenosti s vleklým bojem s nemocemi jako ebola nebo žlutá horečka.

Klima, malý pohyb, mladá generace

Podle Karamagiho, který se svými kolegy zkoumal tento „africký fenomén“, velkou roli hraje relativní pohyb populace po kontinentu. Africká infrastruktura není v nejlepším stavu a mimo města jsou převážně prašné cesty, některé rurální regiony jsou úplně odříznuté od civilizace, takže koronavirus neměl v Africe takovou možnost cestovat jako jinde, vysvětlil Karamagi.

Další faktorem bylo klima, počasí a srážky, které mají rovněž vliv na šíření viru. Afrika má rovněž výhodu mladé generace. Více než 70 procent obyvatel subsaharské Afriky je mladší 30 let, koronavirus napadá zejména seniory. Karamagi poznamenal, že Afrika nemá takový problém s obezitou, cukrovkou či vysokým krevním tlakem, což jsou potíže, které výrazně zhoršují průběh koronaviru.

Karamagi připomněl, že o koronaviru je toho stále mnoho neznámého. Poukázal na to, že senioři jsou sice nejrizikovější skupinou, ale že například Japonsko, země s nejstarší populací na světě, nezaznamenala tak velkou úmrtnost jako Spojené státy či Itálie. „Nelze vymezit jeden jediný faktor, který Africe pomohl s bojem proti koronaviru. Jde o několik faktorů a to, jak spolu zároveň fungují,“ doplnil Karamagi.

Nedostatečné testování

Minulý týden WHO informovalo o tom, že v Africe je celkem přes 200 tisíc potvrzených případů, což v mezinárodním měřítku tvoří jen 3 procenta ze všech nakažených. Nicméně experti upozornili na to, že za poslední 2 týdny se počet infikovaných zdvojnásobil. Dodali také, že počet nakažených není přesný, protože na kontinentu neprobíhá dostatečné testování.

„Pandemie všechny překvapila, všechny nás nějak zasáhla,“ uvedl Nkengasong a prohlásil, že se snaží zvýšit počty testovaných osob, aby údaje z Afriky byly co nejpřesnější. Strach z toho, že koronavirus teprve v plné své síle udeří, ale přetrvává.

„Jsme si jistí, že jsme nepřehlédli žádný nárůst případů s těžkým průběhem nebo obětí,“ ujistila veřejnost šéfka WHO Africa Matshidiso Moetiová, uvedla, že se očekává, že počet nakažených poroste„Do doby než budeme mít účinnou vakcínu, musíme se připravit na nárůst pacientů s covidem-19,“ objasnila.

Epicentrum nákazy: Kapské Město

WHO dala dohromady model afrických epicenter koronaviru, jedním z nich je jihoafrické Kapské Město. „Mobilní obyvatelstvo, turisty vyhledávaná destinace, nejpokrokovější ekonomika,“ to jsou podle odborníků jedny z hlavních faktorů, proč v současnosti hlásí velkoměsto nejvíc infikovaných. Vrchol tamní epidemie přijde na přelomu července a srpna.

Video  Prymula o rouškách, druhé vlně, cestování i o tom, proč nespí  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa