Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Trump kašle na varování, antimalarikum si naordinoval sám. A pohrozil WHO koncem peněz

Aktualizováno -
19. května 2020
12:50
Autor: ČTK - 
19. května 2020
09:51

Donald Trump opět budí rozruch. Nejprve oznámil, že již několik dní bere jisté antimalarikum hydroxychlorochin ve snaze zmírnit zdravotní potíže, pokud by se nakazil koronavirem. Prezident USA míní, že daný lék je účinný, protože v této souvislosti dostává „hodně pozitivních telefonátů“. Vedle toho Světové zdravotnické organizaci pohrozil trvalým zastavením financování.

Prezident USA Donald Trump novinářům sdělil, že „zhruba týden a půl“ každý den bere antimalarikum hydroxychlorochin a zinkový doplněk stravy. Dodal, že lékař Bílého domu mu užívání antimalarika nepředepsal, přípravek si prý Trump sám vyžádal.

„Začal jsem to brát, protože si myslím, že je to dobré,“ řekl Trump. „Slyšel jsem mnoho dobrých příběhů,“ doplnil.

Varování lékařů navzdory

Americký prezident v minulosti opakovaně hovořil o uvedeném antimalariku jako o potenciálním léku proti covidu-19, navzdory varováním lékařů a úřadů. Přípravek může u některých pacientů vyvolat vážné vedlejší účinky a jeho účinnost proti koronaviru se dosud neprokázala, píše AP.

Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) v dubnu před užíváním hydroxychlorochinu u pacientů s covidem-19 mimo nemocnice a klinické testy varoval s tím, že může způsobit vážné poruchy srdečního rytmu.

Hydroxychlorochin a podobná látka chlorochin se desítky let používají k léčbě malárie a některých autoimunitních onemocnění, jako je revmatoidní artritida a lupus. O možné účinnosti látky proti covidu-19 se začalo hovořit v březnu po zveřejnění francouzské studie, která uvedla, že hydroxychlorochin v kombinaci s azithromycinem, což je antibiotikum, může pomoci pacientům s koronavirem. Vědecký časopis, který studii vydal, později uvedl, že článek nesplnil očekávaný standard.

Léčivo může způsobit poruchy srdečního rytmu

Trump se navíc v noci na dnešek v sérii příspěvků na sociální síti twitter opřel do televizní stanice Fox News, která je mu dlouhodobě nakloněna a podle mnohých indicií ji pravidelně sleduje. Nelíbilo se mu totiž vystoupení moderátora Neila Cavuta, který kritizoval Trumpa právě za jeho veřejné odhalení, že kvůli nebezpečí nákazy koronavirem bere preventivně antimalarikum hydroxychlorochin.

Prezident hydroxychlorochin prosazuje jako zázračný lék proti covidu-19 už týdny. Opírá se přitom o několik studií, které naznačují, že by mohl zlepšit stav pacientů s lehkým průběhem nákazy. Podle jiných studií však látka, jež se používá desítky let také na léčbu autoimunitních onemocnění, například revmatické artritidy, pacientům s covidem-19 nijak nepomáhá. Jednoznačný názor mezi lékaři zatím nepanuje.

Koronavirus v USA: Vylidněné letiště JFK v New Yorku (16. 5. 2020) Koronavirus v USA: Vylidněné letiště JFK v New Yorku (16. 5. 2020) | Reuters

Trumpovo velebení hydroxychlorochinu již v minulosti kritizovala řada lékařských expertů, protože léčivo může způsobit jako vedlejší účinek poruchy srdečního rytmu, které v některých případech vedly až k úmrtí pacientů. Lékař Steven Nissen z přední americké nemocnice Cleveland Clinic listu The New York Times řekl, že látka zůstává k dispozici i přes závažné vedlejší účinky jen kvůli tomu, že dokáže léčit závažná onemocnění a nemá vhodnou alternativu.

„Pokud to (hydroxychlorochin) berete jako preventivní léčbu, abyste zahnali virus, nebo v nejhorším možném případě bojujete s virem a patříte k ohrožené části populace, tak vás to zabije. Nemůžu to říct jasněji. Tohle vás zabije,“ řekl moderátor Fox News Cavuto v reakci na Trumpovo odhalení.

Trump: Fox News už nejsou, co bývaly

Prezident nejprve na twitteru sdílel několik příspěvků jiných uživatelů, kteří Cavuta nazývali hlupákem a dalšími méně slušnými nadávkami. Následně napsal: „Fox News už nejsou, co bývaly. Chybí nám velký Roger Ailes. Máte víc anti-Trumpovských lidí, daleko víc než kdy předtím. Hledám nový prostor pro vyjádření!“ Roger Ailes byl zakladatel a dlouholetý šéf Fox News, působil také jako mediální poradce řady republikánských prezidentů. V roce 2016 odstoupil poté, co se proti němu objevily desítky obvinění ze sexuálního obtěžování podřízených. O necelý rok později zemřel.

Trump podle dostupných informací Fox News často sleduje a udržuje vřelé vztahy s některými moderátory. Často posílá příspěvky na twitteru ohledně některých témat jen chvíli poté, co se o nich na kanálu diskutuje, nejčastěji v ranním zpravodajském pořadu Fox & Friends.

K obsahu vysílání se vyjadřuje často a nezřídka kdy se ho snaží korigovat. Na konci dubna například na twitteru napsal, že stanice přijímá návrhy na témata do vysílání od Demokratické strany. „Lidé, kteří sledují Fox News v rekordních číslech (díky prezidente Trumpe), mají vztek. Chtějí alternativu, a to hned. Stejně tak i já,“ napsal americký prezident.

Trump v minulosti opakovaně hovořil o záměru založit vlastní zpravodajský kanál. Loni v říjnu prohlásil, že takový krok skutečně zvažuje a že by do své stanice pozval „skutečně talentované lidi a dostal by mezi lidi skutečný hlas a ne hlas, který je falešný“. Prezident od své předvolební kampaně v roce 2016 setrvale útočí na většinu amerických médií, které jsou podle něj zaměřena proti němu kvůli politickým zájmům svých majitelů.

Prezident hrozí WHO

Trump vedle toho pohrozil trvalým zastavením amerického financování Světové zdravotnické organizace (WHO) a přehodnocením členství USA, pokud organizace dostatečně neprokáže svou nestrannost vůči Číně. Napsal to v dopisu šéfovi WHO Tedrosovi Adhanomovi Ghebreyesusovi, který zveřejnil na twitteru.

Trump uvedl, že WHO ukázala „znepokojující nedostatek nezávislosti“ vůči Pekingu a že selhala v odezvě na šíření koronaviru. „Je jasné, že opakovaná pochybení vás a vaší organizace při reakci na pandemii přišla svět extrémně draho,“ napsal Trump šéfovi WHO. „Jediný způsob, jakým může Světová zdravotnická organizace vykročit vpřed, je, pokud zvládne skutečně prokázat svou nezávislost vůči Číně,“ dodal prezident.

Koronavirus v New Yorku Koronavirus v New Yorku | ČTK/AP/Kathy Willensová

Kriticky neověřovali informace z Číny?

Trump přikázal dočasně přerušit americké financování WHO v polovině dubna a prohlásil, že USA přezkoumají způsob, jakým organizace jednala v začátcích šíření nákazy. Již tehdy přitom WHO obvinil z šíření čínských „dezinformací“ o koronavirové nákaze. Dnes zveřejněný dopis shrnuje výsledky tohoto šetření.

Trump v něm WHO mimo jiné vyčítá, že kriticky neověřovala informace, které dostávala od Pekingu, jež podle USA zakrýval informace o viru a snažil se umlčovat lékaře, kteří upozorňovali na případná rizika. V dopise také tvrdí, že WHO na základě ujištění Pekingu umenšovala ohrožení, které covid-19 představuje a že se zasazovala za otevřenost hranic, což způsobilo nekontrolovatelné šíření nemoci.

Podle Trumpova dopisu přitom organizace ignorovala zprávy o nebezpečnosti nákazy, které přicházely ze sousedních asijských zemí. Jako chybu prezident zmiňuje také to, že WHO napříč krizí chválila čínskou transparentnost.

Trump sám čelí kritice za pochvaly Si Ťin-pchinga

Podobné kritice přitom čelí na domácí půdě sám Trump, který v mnoha veřejných vystoupeních ještě na konci února chválil přístup čínského prezidenta Si Ťin-pchinga a tvrdil, že má pandemii v Číně pevně pod kontrolou. Na počátku února například prohlašoval, že nákaza sama odejde v dubnu s tím, jak se oteplí.

S tvrdou kritikou Číny přišel americký prezident až ve chvíli, kdy se nákaza silně rozmohla v USA. Trump následně čelil stále většímu tlaku ohledně reakce jeho administrativy, která podle mnohých dlouho nechtěla veřejně uznat vážnost situace, zejména kvůli obavám z dopadů na ekonomiku. Trump se proto podle řady pozorovatelů snaží poukazováním na údajná pochybení WHO a Číny určit jednoznačného viníka a tím odvést pozornost od případných vlastních pochybení. Pandemie covidu-19 je totiž podle průzkumů zásadním tématem kampaně před listopadovými volbami, v nichž Trump usiluje o znovuzvolení.

WHO se k dnešnímu dopisu zatím nevyjádřila, již dříve však uvedla, že přerušení financování hlavní světové zdravotnické koordinační agentury v horké fázi pandemie nepovažuje za šťastné. USA byly největším přispěvatelem WHO, loni organizaci zaslaly 893 milionu dolarů (22,5 miliardy korun), tedy asi 22 procent jejího rozpočtu.

Čína slíbila dvě miliardy dolarů

Čínský prezident Si Ťin-pching přitom v pondělí přislíbil WHO na boj s koronavirem dvě miliardy dolarů (51,1 miliardy Kč) v příštích dvou letech. Slíbil také, že případnou vakcínu, kterou by vyvinula Čína, dostanou k dispozici všichni. Podle některých zahraničně politických expertů se Peking snaží tímto krokem vyplnit mocenskou mezeru, kterou vytvořil Trump svými kroky vůči WHO. Bílý dům však tvrdí, že se své vůdce globálního lídra nevzdává a že čínské finance pouze slouží k odvedení pozornosti od pochybení Pekingu.

sorgedoktor ( 19. května 2020 15:01 )

...Ale to je stoprocentni american...Jiste si neco vystudoval...Mel jednu manzelku z nqasi repoubliky, je to nejsympatictejsi prezident od Lincolna

JaPi ( 19. května 2020 13:41 )

Pan prezident Trump mi připomíná jednoho známého diktátora. Taky radil lékařům jak mají léčit (i když on měl širší záběr a sepsal to vše do knihy). Ale tohle je snad podobnost čistě náhodná a kvalit Kim Ir-sena ještě nedosahuje.

spania ( 19. května 2020 12:16 )

Asi by si pan prezident Trump neměl sám ordinovat antimalarikum... Lepší by bylo nosit roušky a respirátory.

Zobrazit celou diskusi