Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Ostrá hádka o Čínu: Tvrdík čelil přesile české CNN. Odmítl střet zájmů a tasil i Černobyl

Autor: simao - 
4. května 2020
12:00

Letecký most s Čínou o víkendu skončil. Za dobu 50 letů se šéf fotbalové Slavie a exministr Jaroslav Tvrdík dočkal několika poděkování od premiéra Andreje Babiše (ANO) za pomoc s nákupem ochranných pomůcek. Na novou stanici CNN Prima News přišel Tvrdík osvětlit, jak čínské nákupy probíhaly a kdo vybíral konkrétní firmy. Čelil přitom dámské přesilovce dvou moderátorek. A došlo i na spory, kdy Tvrdík odmítal střet zájmů.

Jaroslav Tvrdík v novém studiu CNN Prima News odpovídal na dotazy moderátorky Pavlíny Wolfové a především šéfreportérky Markéty Dobiášové. Právě Dobiášová stála za dokumentem Pod rouškou, který byl vůči Tvrdíkovi kritický a stanice ho odvysílala krátce po svém startu.

Rázně odmítal, že by byl ve střetu zájmů. Kontakty s Čínou udržuje delší dobu, je členem představenstva čínské společnosti CITIC, řídí fotbalovou Slavii vlastněnou Číňany a je předsedou Česko-čínské obchodní komory.

Tvrdík na obranu tasil hasiče z Černobylu

Dobiášová se hned zkraje ptala Tvrdíka, zda mu připadá, že je ve střetu zájmů v česko-čínských vztazích. „Já nemůžu mít v téhle věci prostě střet zájmů, já nejsem v situaci, že zastupuji čínskou stranu. Já jsem se do tématu nákupu ochranných pomůcek dostal 14. března, kdy mi volal pan vicepremiér Hamáček,“ uvedl Tvrdík.

„Vybraná skupina členů vlády dospěla k závěru, že není schopná zabezpečit ČR zdravotnickými prostředky,“ upozornil s tím, že ochranné prostředky v Česku nebyly, nevyráběly se ani v EU.

„Bez nich by čeští zdravotníci nebo lidé v českém integrovaném zdravotnickém systému byli v situaci, jako když hasiči nebo vojáci na střeše Černobylu odklízeli jaderné palivo. Byli by v situaci, kdy přímý kontakt s pacientem by je dostával do situace ohrožení vlastního zdraví nebo životů. A mně by strašně zajímala reportáž, co by se dělo, kdyby ta letadla z Číny nelétala a ty prostředky se sem nedostaly,“ odmítal kritiku Tvrdík.

Hádka rychle eskalovala. „Já si myslím, že CNN je prestižní stanice, kde ti lidé jsou profíci a připravení...,“ navezl se Tvrdík do Dobiášové.

Na „Tvrdíkově“ Slavii i Zeman s dcerou Kateřinou

Jaroslav Tvrdík byl přitom i členem delegace, která do Číny letěla ještě před pomocí s nákupy roušek a respirátorů - společně s ním se tam vydali hradní kancléř Vratislav Mynář a ekonomický poradce Martin Nejedlý, vraceli se 28. února. Mynář a Tvrdík následně putovali do domácí karantény, Nejedlý si s ní příliš těžkou hlavu nedělal a vyrazil do asijské restaurace na Letné, za což mu prý prezident Miloš Zeman vyčinil.

Exministr obrany Tvrdík se následně skutečně stal velmi důležitým mužem pro dodávky ochranných prostředků z Číny. A jak potvrzuje i sám vicepremiér, o pomoc ho oficiálně požádal právě Jan Hamáček (ČSSD), mimochodem fanoušek fotbalové Slavie, na jejíž zápas ještě v době, kdy se mohlo hrát, vyrazil i prezident Miloš Zeman s dcerou Kateřinou, Tvrdík u toho nechyběl.

Prezident Zeman s dcerou Kate, kancléřem Vratislavem Mynářem a jeho ženou Alex vyrazili na fotbal: Na zápas Slavie s Interem Milán. Za nimi stál i šéf klubu Jaroslav Tvrdík. Prezident Zeman s dcerou Kate, kancléřem Vratislavem Mynářem a jeho ženou Alex vyrazili na fotbal: Na zápas Slavie s Interem Milán. Za nimi stál i šéf klubu Jaroslav Tvrdík. | Twitter J. Ovčáčka

Babiš děkoval Tvrdíkovi, Hamáček promluvil o jeho roli

Hamáčkův resort z Číny v rámci leteckého mostu dokázal přepravit miliony roušek, respirátorů a dalších ochranných pomůcek. Právě Tvrdíkovi pak 20. března děkoval i premiér Andrej Babiš (ANO), když přímo na ranveji Letiště Václava Havla vítal s Hamáčkem a Alenou Schillerovou (za ANO) po boku první letadlo Smartwings z Číny s 1,1 milionem nedostatkových respirátorů. Následně vítali v Pardubicích i obří armádní a od Ukrajiny vypůjčený letoun An-124 Ruslan, který přiletěl krátce před půlnocí z 21. na 22. března.

„Taky děkuju panu Tvrdíkovi, který to organizuje v Číně, a také děkuji našemu prezidentovi, který měl vždycky excelentní vztahy v Číně,“ říkal Babiš během prvních dodávek z Číny.

Video  Do Česka dorazily respirátory z Číny: Babiš mluvil o válce a děkoval i Zemanovi s Tvrdíkem.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Vicepremiér Hamáček pro CNN Prima News ohledně role Tvrdíka podotkl: „Kdybyste mi doporučila, jaký jiný postup jsem mohl v té době zvolit, já bych vám určitě vyšel vstříc a nějakým jiným způsobem bych ty miliony roušek a respirátorů během týdne zařídil po vašem. Nikdo mi žádný jiný lepší nápad neřekl. Já jsem ho poprosil, aby mi zprostředkoval  kontakt na firmy, které jsou schopné dodat obrovské objemy zboží v relativně krátkém čase a to se podařilo.“

O víkendu letecký most z Číny skončil. A Tvrdík nyní popsal, jak probíhala spolupráce, jak se využily jeho kontakty, a odmítl, že by pomáhaly „podezřelé“ společnosti.

Tvrdík: Prymula definoval, co potřebují

Tvrdík nyní zmínil obavy ředitelů nemocnic, co bude dál, pokud se koronavirová krize vrátí opět v plné síle a letadla létat nebudou.

„Nemůžu být ve střetu zájmů, protože jsem nepracoval pro čínskou společnost za čínskou stranu. Mně oslovila vláda ČR, abych jim s těmito dodávkami pomohl,“ bránil se dál Tvrdík a upozornil, že původní předseda Ústředního krizového štábu Roman Prymula (než vedení nad štábem převzal Hamáček) „definoval, jaké množství týdně potřebuje ČR na zvládnutí této epidemie“.

„Jednoznačně bylo řečeno, že potřebují 300 tisíc zdravotnických obleků, potřebují všechno, co má na sobě záchranář, lékař, policista, když přistupuje k tomu pacientovi. Štít, ochranný oblek, roušku nebo respirátor, brýle, rukavice, návleky. V České republice nebylo nic. A je toho potřeba týdně stovky tisíc kusů, v některých případech miliony kusů,“ upozornil.

Šéf Slavie: Šli jsme zachraňovat životy

Se svým týmem souhlasil, že pomůže. „My jsme šli v situaci, kdy jsme věřili, a věřím tomu dodnes a jsem na tu ráci pyšný a hrdý, šli jsme zachraňovat lidské životy v Česku a rozhodně nevidím konflikt. Jestli mám kontakty v Číně, tak jsme je využili proto - na čínskou ambasádu, na čínské úřady, na čínskou vládu - tak jsme je využili proto, abysme do ČR ty prostředky dostali. To byla výhoda, ne nevýhoda a nemohl to být konflikt zájmů. Ba naopak. Česko nutně potřebovalo, abychom mu šli pomáhat,“ ohrazoval se dál Tvrdík proti kritice.

Zamračil se při dotazu Dobiášové, zda po něm někdo chtěl bezpečnostní prověrku, protože pracuje pro společnost, která „je spojená s korupčními skandály“. A připomněla i nejasný osud poradce Miloše Zemana Jie Ťien-minga, který je „pořád bůhví kde“ po zatčení a obvinění z údajné korupce.

„Mně by zajímalo, zda někoho z naší vlády zajímalo, že tady nejste ve střetu zájmů. Pracujete pro firmu, která je napojená na čínskou vládu, tudíž logicky přece i hájíte čínské zájmy, na druhé straně hájíte zájmy české vlády, tak které ty zájmy jsou vám prioritnější?“ šila dál do Tvrdíka Dobiášová.

Nejsem z ničeho podezřelý, bránil se Tvrdík

Tvrdík označil to, že je šéfem Česko-čínské obchodní komory a členem představenstva CITIC, jejímž zřizovatelem je čínská vláda, za „obrovskou výhodu“.

„Společnost CITIC je kótovaná na burze, není z ničeho vyšetřovaná, je to jedna z nejprestižnějších čínských a světových společností. Kdybych byl z čehokoli podezřelý, nesedím v představenstvu. Společnost CEFC z korupce podezřelá není, byl zadržen její čínský akcionář, rozhodnutí dodnes nepadlo a české pobočce nikdy nikdo nic nevyčítal,“ uvedl Tvrdík.

„Já jsem nikdy nebyl za poslední roky na policii, nebyl jsem předmětem policejního vyšetřování, trestního vyšetřování, nejsem ani z ničeho podezřelý, pokud jsem informován,“ dodal.

„Vy vlastně říkáte, že česká vláda udělala chybu, když mě pozvala ke spolupráci. Já vám říkám, že kdyby to neudělala, dopadla by jako vlády řady zemí světa,“ pokračoval Tvrdík a připomněl osud kanadských letadel, které se v dubnu z Číny vrátily s prázdnou.

Se svým týmem vše řešil po telefonu, snažili se prý i hodně zjišťovat, s čím Čína pracovala ve Wu-chanu, ohnisku nákazy.

Tvrdík popřel nákup od překupníků: Nejsme malé děti

Tvrdík odmítl i kritiku na výběr firem, které prostředky dodaly. V reportáži CNN Prima News padly zmínky například o firmách, které se orientují na prodej čaje, alkoholických nápojů či kancelářských potřeb, nyní Česku prodávaly roušky a respirátory. Šlo o překupníky?

Tvrdík uvedl, že má ke každému dodavateli nebo výrobci soubor informací. „My jsme vybírali buď výrobce, a nebo jestliže výrobce sám neprodává, tak jsme vybírali jím autorizovaného dealera. Když půjdete nakupovat auto, nepůjdete nakoupit auto do Škody Auto Mladá Boleslav, půjdete za jeho autorizovaným dealerem,“ ohradil se Tvrdík.

„V nějakém momentu vstoupila čínská vláda do toho systému dodávek do zahraničí, a aby ho zregulovala, vydala společnou vyhlášku tří čínských ministerstev,“ podotkl Tvrdík s tím, že osobně se svým týmem ověřoval, zda jsou zprostředkovatelské firmy na oficiálních čínských seznamech doporučovaných a „svým způsobem garantovaných“ firem.

„Česká republika neměla jinou možnost, než se obracet na dealera určeného výrobce,“ dodal Tvrdík a čertil se: „Paní redaktorko, nejsme malé děti, my jsme si dávali velký pozor na to, co děláme. (...) Já vám můžu říct, že jestli mi něco nemůžete vyčítat, tak je to v dané chvíli cenová politika.“

Video  Ruslan dopravil do Česka čínské roušky, respirátory a další materiál: Putoval do skladu u Pardubic. Podívejte se.  - Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Tvrdík si stěžoval na lež

„My jsme prosili v situaci, kdy celý svět nakupoval v Číně a tady to zboží nebylo,“ uvedl Tvrdík a obořil se na Dobiášovou: „Proč lžete?“ To, když tvrdila, že předtím ochranné pomůcky odvezlo Česko do Číny a nikdo je tam nevítal.

„Dary ČR čínská strana vítala, proto delegaci v čele s kancléřem Mynářem vítal vicepremiér čínské vlády pro ekonomiku. To vítání daru bylo na nejvyšší možné úrovni,“ upozornil. „V Číně následně stál celý svět a prosil o pomoc, protože se epidemie šířila extrémně rychle,“ podotkl Tvrdík.

Česká republika přitom poslala do Číny 1. března 5 tun zdravotnického materiálu, následně jej kupovala zpět. „Dary, které dala Čína do ČR, jsou doposud výrazně vyšší, než my jsme dali do Číny,“ upozorňuje však Tvrdík s tím, že pro Čínu byla klíčová symbolika pomoci.

Čína nyní čelí kritice za to, že zatajila rozsah epidemie a předzásobila se. Vedle toho se spekuluje i o tom, že falšovala data o počtu nakažených a mrtvých. O datech z Číny zapochyboval i epidemiolog Prymula, falšování naopak odmítl Miloš Zeman a žádal důkaz.

Stížnost na čínské respirátory: Propouští prý vzduch

Celá dodávka ochranných prostředků ale není zcela zalitá čínským sluncem. Vedle pochybností nad certifikací výrobků se objevily i stížnosti na netěsnící a nesedící respirátory na obličejích českých zdravotníků. Tu poslední směřoval do éteru prezident České lékařské komory Milan Kubek, který v neděli v Partii na Primě upozornil, že čínské respirátory nesedí na obličejích, propouští vzduch a testy na figurínách podstoupí jen proto, že se na ně přilepí izolepou.

„Já budu rád, když budeme nosit nějaké respirátory, které budou sedět na obličeji a nebudou to ty malé čínské. Když se podívá někdo na fotografii Si Ťin-pchinga a kdyby měl možnost vidět můj nos, je jasné, že čínský respirátor mně na tom mém velkém zobanu nesedí a nám tady všude kolem se dostává vzduch. Ty pomůcky sice jsou testovány, ale splňují normu pouze, když jsou přilnuté na obličeji, když se přilepí na tu figurínu zkušební, tak fungují, ale my si je těžko můžeme lepit izolepou,“ popsal obtíže lékařů Kubek.

corsa ( 4. května 2020 23:38 )

CNN je štvavá protinárodní stanice, je nechutné kritizovat pomoc, po které by rády sáhly všechny země....CNN nesledovat.

Jh1415 ( 4. května 2020 22:35 )

České CNN je dobrý americký kšeft jak udělat peníze a češi si budou myslet jak jsou světoví. Je to jenom franciza a ještě k tomu trapně zahrana. Jsme mala země. Nehrajeme si na něco co nejsme. Vydrží to rok. Prodrbou se mraky peněz na licence pote vyhodi ředitele primy a budeme tam kde jsme. V ***i.

Menhira ( 4. května 2020 21:37 )

Ne, že bych obhajovala pana Tvrdíka, ale jeho kontakty v Číně byly jistě velkým přínosem k zajištění zdravotního materiálu, když nám teklo do bot. A jak se říká za dobrotu na žebrotu. Co je ale horší, že se sem vecpala CNN a ta bude ještě agresivnější a neobjektivnější než ČT. Je to celé kapaň na naši svobodu, na naše myšlení, na naše představitele a výhledově z toho bude jeden veliký Milion chlívkařů s údernými agitkami. Takže můj závěr je ten, že si CNN na televizi nenaladím. Tohle neobjektivní zpravodajství v zájmu někoho jiného, mne fakt nezajímá.

adeso ( 4. května 2020 20:09 )

a ty jsi ten inteligent?????

adeso ( 4. května 2020 20:08 )

a ty jsi ten inteligent?????

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa