Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Zákaz vycházení bez zakrytých úst, rozhodla vláda. Kraje ji předstihly, roušky jsou na cestě

Autor: sova, ČTK - 
18. března 2020
16:40

Vláda dnes schválila zákaz vycházení bez pokrývky nosu a úst, který má platit od dnešní půlnoci. Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) dnes v noci řekl, že povinnost nosit roušky je možné nařídit ve chvíli, kdy budou rozdány pomůcky z velkokapacitního ukrajinského letadla, jež by v neděli mělo do Česka přepravit mimo jiné 30 milionů roušek. Úřad vlády také nakoupil deset milionů roušek ve Vietnamu, a pokud nebude problém v dopravě, od pondělí by jich stát mohl každý týden dostat milion, řekl na tiskové konferenci po jednání vlády premiér Andrej Babiš (ANO).

Vláda schválila, že si lidé mimo bydliště mají používat ochranné prostředky dýchacích cest, tj. nosit roušky, ústenky, ale i šátky nebo šály,“ napsal ČTK ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD).

„Musíme bez výjimky chránit sebe a své okolí! Vláda právě schválila povinnost mít od dnešní půlnoci na veřejných místech zakrytá ústa a nos,“ uvedl na twitteru také ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Některé kraje už dříve nařídily povinnost nosit roušky nebo jinou ochranu nosu a úst.

Roušky na cestě a jejich nedostatek

Podle Davida Schöna z policejního prezidia bude policie při kontrolách postupovat podobně jako v případě, kdy kontrolovala dodržování karantény. Policisté mají možnost vykázat osobu z určeného místa, za neuposlechnutí hrozí až desetitisícová pokuta.

Česko chce z Číny v příštích dnech po rychlotestech dopravit i další zdravotnický materiál, přepravit by jej měla soukromá letadla. Vojtěch v úterý podepsal příslušnou smlouvu se společnostmi Smartwings a Czech Airlines. Hamáček novinářům dnes v noci řekl, že by již měla být vyřízena veškerá potřebná povolení a letadla by mohla vzlétnout ještě dnes.

Za nedostatek roušek se v úterý omluvili někteří členové vlády, zprvu ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD), na následné tiskové konferenci po zasedání kabinetu i premiér Andrej Babiš (ANO). Za nedostatek roušek vládu kritizuje opozice i mnoho lidí. Často si je lidé šijí sami.

Největší dodávka dorazí v neděli

Hamáček v úterý uvedl, že do pátku by do ČR mělo dorazit pět milionů roušek a 2,5 milionu respirátorů. Největší dodávku zahrnující přes 30 milionů roušek, šest milionů respirátorů, 250 000 ochranných obleků a brýlí a další materiál má dopravit ukrajinský letoun An-124 Ruslan. Podle ministra vnitra by se tak mělo stát v neděli.

„Úřadu vlády se podařilo nakoupit ve Vietnamu deset milionů roušek. Od 23. března bychom, pokud vyjde doprava, každý týden mohli dostat milion. Měl bych o tom mluvit dnes s premiérem Vietnamu,“ poznamenal Babiš.

Už minulé úterý Bezpečnostní rada státu nařídila zavřít základní, střední i vysoké školy jako opatření proti šíření nového typu koronaviru. Rodiče, kteří zůstanou doma s dětmi do deseti let, mají nárok na ošetřovné. Činí 60 procent základu příjmu a dávka se pobírá nejdéle devět kalendářních dnů. Samoživitelům a samoživitelkám s potomky do 16 let se vyplácí až 16 dnů.

nikolaev ( 18. března 2020 18:14 )

výborně at žije Babiš Hamáček '''

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa