Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Vládě s daněmi radí firma skrytého majitele, stopy končí na Seychelách. Adamcová věc hájí

Autor: tsv - 
14. února 2020
18:35

Společnost jednatele Daniela Líbezného Vize 3, která Úřadu vlády už rok slouží jakožto daňový poradce, má nedohledatelného majitele. Stopy končí na Seychelách. Mluvčí Jana Adamcová Úřad hájí tím, že šlo pouze o malou zakázku, kvůli které nebylo třeba po vlastníkovi nijak důkladně pátrat. O věci informoval Deník N.

Firma byla Úřadem vlády vybrána na základě neformálního průzkumu trhu, kdy oslovila několik různých daňových poradců. Odpověď však zaslali pouze dva, z nichž byla vybrána ta výhodnější varianta.

Úřad v nedohledatelnosti majitele žádnou komplikaci neshledává. Na jistotě o spolehlivosti společnosti Líbezného mu dodává fakt, že je Vize 3 vedena v Komoře daňových poradců a že její místní jednatel je registrovaným soudním znalcem se specializací v mezinárodním zdaňování a účetnictví.

„Vzhledem k výši plnění veřejné zakázky se jedná o veřejnou zakázku malého rozsahu a zadavatel nemá povinnost ověřovat skutečné vlastníky,“ sdělila k věci Adamcová pro Deník N. 

Vizi 3 vedenou Líbezným vlastní britská společnost Green & Blue UK Limited. Jedná se o větev nadnárodní společnosti Green & Blue International Limited sídlící na ostrovech Seychely. Ta je podle oficiálních dokumentací vedena Stellou Constanceovou. Majitel však znám není, jak informoval Deník N.

Kolem Seychel je řada pochybností

Analytik společnosti Glopolis Ondřej Kopečný se však názorově staví proti rozhodnutí Úřadu vlády. Fakt, že stopy končí na Seychelách, v něm vyvolává pochybnost o legitimitě majitele a jeho společnosti.

„Seychely patří k jurisdikcím, které jsou známé vysokým finančním tajemstvím, takže není jednoduché zjistit skutečné majitele firem a není snadné se dostat k jejich finančním výkazům, tedy zkontrolovat, kde vydělávají a kde tvoří své zisky, kde je daní a kolik daní,“ sdělil Deníku N. „Tyto malé ostrůvky podnikatelům poskytují vysokou míru utajení pro skutečné vlastníky firem,“ dodal.

Seychelské ostrovy patří k takzvaným daňovým rájům, proti kterým premiér Babiš oroduje již od roku 2014, kdy se pokusil o zavedení zpřísnění podmínek pro firmy s vlastníkem žijícím v jedné z dotyčných oblastí. Kromě Seychel se jednalo například o Kajmanské ostrovy či Kypr.

Josef124 ( 30. dubna 2020 18:51 )

Já mám malou firmu a s daněmi mi také radí externí firma. Je to pro mě mnohem výhodnější, než každý měsíc platit mzdu své účetní. Když něco ohledně daní potřebuji, tak se obrátím na http­s://ek­p.cz­/cz/sl­uzby/­firem­ni-poradenstvi , kteří mají zmáknuté firemní poradenství.

jezidedek ( 15. února 2020 09:58 )

politická mafi­e,kmo­tru,tu­nelá­řu,od roku 1989 už nikdo nedonutí přiznat majetky,s danit,nebo dokonce vrátit jedině třetí a skutečný převrat!!oni se vždy podrží.

PPP150W ( 14. února 2020 19:48 )

Vy jste hodně hloupý člověk.Naprosto nevíte, co melete.

marmat ( 14. února 2020 19:26 )

HON pučistů v přímém přenosu :
"Klucí- cokoliv vyšťouráte,CO zavání event.průšvihem AB volejte,pište, udávejte"

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa