Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Babiš chce letní tábory od 1. července. Co řekl o cestování, důchodech a tlaku na konec Vojtěcha

Aktualizováno -
3. května 2020
20:40
Autor: simao - 
3. května 2020
18:55

Premiér Andrej Babiš (ANO) uvedl v ČT, že by chtěl prosadit od 1. července dětské tábory, tlačit také bude na co nejrychlejší přijetí 10 procent DPH pro hotely a ubytování. O cestování a hrozícím boji o turisty promluvil následně na TV Nova. Vyzval k podpoře českých firem, českých restaurací a českých hotelů. Důchodcům slíbil, že dostanou přidáno i příští rok. A bránil ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO), do kterého šila ODS.

Jaké bude léto v Česku? Dle premiéra Andreje Babiše (ANO) by měly české rodiny zvážit především dovolenou v tuzemsku. Své děti by přitom mohli rodiče „odložit“ na dětské tábory již od 1. července.  „Já to prosazuji, protože chápu, že rodiče budou rádi, když děti půjdou z domu na letní tábor,“ řekl Babiš v České televizi.

„Já určitě jsem pro červenec. Samozřejmě rodiče jsou doma s dětmi a čekají asi někteří na to vysvobození. Bude to zase debata, teďka jsme měli takový souboj ohledně obchodních center, kde pan Maďar i ostatní epidemiologové, byli proti, nakonec jsme je s ministrem Havlíčkem přesvědčili, že provozovatelé udělají taková opatření, že by tam nemělo dojít k šíření viru. Nakonec jsme je přesvědčili a 11. května otvírají,“ podotkl v TV Nova.

Letní tábory by tak mohly probíhat od startu prázdnin. „Já myslím, že ta atmosféra v naší společnosti je taková, že lidi jsou strašně zodpovědní, že akceptují ta rozhodnutí a udělají maximum pro to, aby nepřišla druhá vlna. Budeme se snažit, aby to bylo od 1.7.,“ řekl Babiš s tím, že by rozhodnutí k táborům mělo padnout do konce května. „Doufám, nic neslibuji, budu se snažit,“ dodal.

Video  Babiš v roušce o dovolené a omezení cestování kvůli koronaviru: Vytáhl české filmy i vouchery na cesty po tuzemsku  - Facebook - A. Babiš
Video se připravuje ...

Babiš: Cestovat můžete, ale nikdo vás nepustí

Ohledně vycestování z Česka Babiš podotkl: „Naši lidi skutečně mohou cestovat do zahraničí, i za cestovním ruchem. Akorát je nikdo nepustí. Slovensko je zavřeno, Polsko je zavřeno, Německo je zavřeno víceméně, tam dávaj pokuty.“

V Rakousku je potřeba mít negativní test na koronavirus, upozornil Babiš. „Restaurace v Rakousku otevírají 15. května a hotely, myslím že až 29. května. A do Prahy lítají linky z Běloruska, z Bulharska a z Ukrajiny, to je všechno, nic jiného nelítá. Samozřejmě někdo, pokud chce, může jít někam, asi do Rakouska jenom,“ uvedl a k jižním sousedům poznamenal: „Rakousko je aktivní, premiér (Sebastian) Kurz se už teď snaží zvát turisty. A bude to i záležitostí psychiky lidí.“

Babiš však doporučuje dovolenou v Česku. „Prosím vás, teď, ta solidarita, roušky, to bylo úžasné, solidarita byla obrovská. Teď nastal čas na tu solidaritu podpořit hotely, restaurace,“ vzkázal Čechům. „Já rozumím tomu, my nechceme nikoho omezovat. Jestli naši lidi budou moci jít do Chorvatska, nebo na Slovensko, rozhodnou tamní vlády, ne my, pro nás je otevřeno. Je otevřeno,“ upozorňuje Babiš.

O situaci mluvil s chorvatským premiérem Andrejem Plenkovičem i slovenským premiérem Igorem Matovičem. „Na Slovensku je epidemiologická situace velice dobrá, protože moc Slováci nechodili do Itálie na lyže. Je to hlavně o testování, ale samozřejmě Chorvatsko je i o tranzitu přes Rakousko a Slovinsko. Samozřejmě, ty destinace, kde naši lidi rádi chodí - Řecko, Emiráty - Řecko je na tom velmi dobře, takže jak se to vyvine, nevím,“ podotkl. „Já jsem slyšel, že Sicílie už nabízí polovinu letenky. Je celkem možné, že tady bude boj o turisty,“ dodal Babiš.

Ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček (ČSSD) přitom v sobotu představil vlastní plán na cesty za dovolenou pro letošní léto - od července by rád viděl plně uvolněné hranice se všemi sousedy, jednat chce i se zeměmi, které koronavirus zvládly zatím také dobře, jako třeba Maďarsko, Bulharsko a pobaltské státy. Od srpna naznačil možnost cestovat právě do Řecka, Chorvatska, Slovinska či na Maltu, skeptický ale byl k možnostem vycestovat do nejpostiženějších zemí jako Itálie, Španělsko a Francie. „Pan ministr Petříček a já taky na své úrovni diskutujeme a bude to i záležitost psychiky lidí,“ podotkl dnes Babiš.

Varování před druhou vlnou

„Musíme být opatrní,“ varoval Babiš na TV Nova ohledně dalšího vývoje nákazy. „Nevíme, jestli v rámci toho rozvolňování náhodou nepřijde druhá vlna, proto se připravujeme na ty projekty Chytré karantény například,“ říkal Babiš.

Opatření vlády a jejich uvolňování opět bránil, vznikají podle rad epidemiologů, vzkázal. „Absolutně, my zásadně rozhodujeme na základě vyjádření epidemiologů a na základě samozřejmě hygieniků. Když to začalo v Itálii, tak jsem si myslel, ještě tam byl takový vtip, takový kreslený vir, že ten vir nepřijde do ČR a nebral jsem to úplně vážně. Potom jsme začali komunikovat s experty, kteří nám ukázali matematické modely a totálně jsem se z toho vystrašil. Všechny jejich návrhy jsme akceptovali, dá se říct, že jsme zatím úspěšní,“ pronesl Babiš na Nově.

Pokračoval však poněkud rozpačitě. „Kdo znal předtím, kdy jsme slyšeli o hygienicích a epidemiolozích... V podstatě já bych jim chtěl strašně poděkovat, protože oni to zvládli perfektně a my jsme jim naslouchali,“ podotkl Babiš. „Jednoznačný úspěch je dán tím, že jsme povinně nosili roušky, že jsme upozorňovali ano, mytí rukou často a izolace starších lidí,“ vypočítával premiér.

Nouzový stav: O prodloužení žádat nebudou

Vláda o další prodloužení nouzového stavu, který Sněmovna na přání komunistů odhlasovala do 17. května, žádat nebude, tvrdí nyní Babiš. 25. května má přitom přijít čtvrtá fáze rozvolňovacích opatření.

„Je tam rozdíl týden mezi nouzovým stanem a tou poslední známou rozvolňovací vlnou. Žádat nebudeme, uvidíme, zítra je vláda, ministr zdravotnictví předkládá novelu zákona o ochraně a podpoře veřejného zdraví. My doufáme, že přesvědčíme  koaličního partnera a potom Sněmovnu, aby byl projednán v legislativní nouzi,“ řekl na Nově Babiš.

Za tento návrh však čelí kritice, má totiž posílit kompetence ministerstva zdravotnictví, aby mohl omezovat např. některé provozovny, aniž by byl vyhlášen nouzový stav. Jde mj. o obchody a bazény či regulaci hromadných akcí.

Adam je slušný kluk, brání premiér ministra

Babiš na Nově bránil právě ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO), kterého kritizuje ODS a žádá vystavit mu červenou kartu. „Adam Vojtěch je slušně vychovaný, slušný kluk, který se mnou dělá od ledna 2014, na kterého jsou velké útoky a on odpovídá slušně. Občas se mu snažím pomoci,“ uvedl Babiš na Nově.

„Vláda fungovala dobře. Já jsem celkem spokojený,“ podotkl Babiš s tím, že žádná vláda toto neřešila. „To bylo vlastně jako ve válce, naši oponenti, opozice, nezvládali řídit tuto zemi ani v normálních časech,“ rýpl si.

10 procent DPH pro hotely, 50 procent na nájmy podnikatelů

Babiš předtím řešil v ČT i ekonomické dopady koronaviru. „Mám dost velké obavy, co se týče automobilového průmyslu. Ještě před virem byly problémy s odbytem,“ upozornil s tím, že by vláda uvažovala o zavedení tzv. šrotovného.

„Přicházíme stále s novými podporami, dnes jsme oznámili příspěvek na nájemné, to bude také zásah v řádu miliard,“ řekl v ČT ke slíbené státní podpoře podnikatelům, kterým podnikání znemožnila mimořádná opatření vlády.

Vicepremiér Havlíček na pondělní vládě navrhne u nájmů 50procentní podporu státu, 30 procent z nájmu by platil pronajímatel a 20 provozovatel. Opatření se má vztahovat do období od 12.3. do 30.6. uvedl na Nově Babiš. „Mělo by nás to stát 4 miliardy,“ míní Babiš. „Musím říct, i opozice naše to navrhovala, plédovala,“ zmínil Babiš a označil to za rozumné předtím, než ale opět zmínil „symbol korupce“, jak označuje Miroslava Kalouska (TOP 09).

Premiér dnes vedle toho slíbil i speciální program pro restaurace a hotely. „To je sektor, který je nejvíce postižen a asi trvale bude (...) K nám nechodí turisti a asi ještě brzy nepřijedou,“ řekl ČT Babiš. Bude prý proto podporovat snížení DPH na 10 procent u hotelů a ubytování.

Odklad EET, důchody se škrtat nebudou, slibuje Babiš

„My určitě nebudeme škrtat platy ani důchody, budeme podporovat firmy,“ řekl premiér ČT. Důchodci dostávají přidáno 700 korun v rámci valorizace, vláda jim letos přiklepla 200 korun navíc, tedy celkem v průměru 900 korun.

„Určitě důchodci pro nás jsou priorita, my jsme důchodcům slíbili průměrný důchod v roce 2021 15 tisíc, ten určitě dosáhneme. Určitě to přesáhneme v rámci valorizace a uvidíme, jak bude vypadat celkově ten rozpočet. Určitě zachováme slevy, protože to je v našem programu. Důchodci jsou pro nás velmi důležití, protože oni nejsou na trhu práce, musíme jim pomoci zlepšit podmínky,“ vzkázal Babiš důchodcům na Nově.

Zda dostanou přidáno senioři i nad rámec zákonné valorizace, neumí nyní premiér říct. „Určitě dostanou přidáno, samozřejmě se budeme snažit co nejvíc,“ doplnil Babiš.

„Zdravotníci absolutní priorita, koronavir nás naučil, co je na prvním místě. Zdravotníci dostanou tento rok 20 miliard navíc, příští rok 30 miliard,“ podotýká premiér.

O důchodech v roce 2021 čtěte ZDE >>>

„EET je odloženo a já si myslím, že to podle mého názoru můžeme nechat být až do Vánoc, do konce roku. Můj názor,“ zmínil možný odklad EET, který ještě musí prodiskutovat s vicepremiérkou Alenou Schillerovou (za ANO).

„Musíme pružně reagovat na závažnost krize a nechat ekonomiku pořádně nadechnout. V tuto chvílí je důležité, aby podniky vůbec fungovaly. Na priority řádného výběru daní a zajištění rovných podmínek pro byznys určitě nerezignujeme, ale s ohledem na vývoj situace považuji za rozumné s nimi několik měsíců počkat,“ řekla Blesk Zprávám Schillerová.

„Ti, co již tržby evidovali, získají čas na případné aktualizace certifikátů. Ti, kteří měli začít evidovat v poslední vlně, budou mít více času na přípravu,“ dodala.

Video  Babiš si na Velikonoce počíhal na manželku Moniku: S rouškou a velkou pomlázkou  - Youtube / Hnutí ANO
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

harm10 ( 4. května 2020 12:47 )

Nech se vyšetřit,jseš normální sociopat.

panda82 ( 4. května 2020 12:29 )

ale je to naopak, tobě chybí zdravý úsudek, opozice neumí nic vymyslet než kritizovat, slizský Fiala si vybudoval svůj kult osobnosti, Kalousek ten v alkoholovém opojení hledá vši, jak škodit , ne pomáhat, Mají své voliče , jak jim pomohli, ještě se nepochlubili, jak zabezpečili svůj obvod,

bizon_pepa ( 4. května 2020 11:52 )

Andy se do toho začíná trosku zamotavat. Do školy děti nesmí, ale na tábory, kde spolu budo 24 hodin, to je v pohodě.

Pollo ( 4. května 2020 10:14 )

Chudák Adam. Když o někom řekne Babišárna,že je slušnej, zamrazí mě, bo on netuší, co to je. Leda jestli se se svým češtinem ala ptydype nepřeřekl, a nechtěl říct poslušnej?

mravenecek12 ( 4. května 2020 09:28 )

Tak vy jste jasnej. Mozna by jste se mohl podivat na fotky, kdy byl premierem Zeman, kdo vedle nej stala sosal? Ze tu tvar znate a velmi dobre. No jiste, vzdyt je to soucasny premier.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa