Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

„Zpomalte,“ varuje šéf WHO. Koronavirus je desetkrát smrtelnější než prasečí chřipka

Autor: ČTK, for - 
13. dubna 2020
20:30

Onemocnění covid-19 způsobené novým koronavirem je desetkrát smrtelnější než takzvaná prasečí chřipka či chřipka A (H1N1), která se koncem března 2009 objevila v Mexiku. Podle agentury AFP to dnes uvedla Světová zdravotnická organizace (WHO) a vyzvala země, aby zpomalily uvolňování přísných opatření.

„Data z několika zemí nám dávají jasný obraz viru, toho, jak se chová a jak ho zastavit. Víme, že covid-19 se šíří rychle. Víme, že je desetkrát smrtelnější než virus, který způsobil chřipkovou pandemii v roce 2009,“ uvedl šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus na virtuální tiskové konferenci v Ženevě. Prasečí chřipka si v letech 2009 až 2010 vyžádala asi 18.500 obětí.

Šíření koronaviru, kterému podlehlo už 115.000 lidí, tak bude podle šéfa WHO možné zcela zastavit pouze „účinnou a bezpečnou“ vakcínou. „Éra globalizace znamená, že riziko opětovného zanesení a propuknutí covid-19 bude trvat. Nakonec bude k úplnému zastavení přenosu nutné vyvinout účinnou a bezpečnou vakcínu,“ uvedl.

Poznamenal, že evropské státy, které zvažují postupně uvolňovat opatření, by měly v první řadě myslet na ochranu zdraví obyvatel, a doplnil, že jakékoliv uvolňování musí být pomalé a kontrolované.

Ředitel WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus Ředitel WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus | Reuters

Americký novinář šéfa WHO na brífinku požádal o komentář ke zprávám, že americký prezident Donald Trump zvažuje tento týden zastavit příspěvky WHO. Tedros Adhanom Ghebreyesus uvedl, že s Trumpem hovořil před dvěma týdny. „Co vím je, že nás podporuje, a doufám, že financování WHO bude pokračovat. Máme velmi dobrý vztah a doufám, že to tak bude i nadále,“ řekl.

Prasečí chřipka Prasečí chřipka | Profimedia, Blesk

rudne ( 13. dubna 2020 22:23 )

WHO na celé čáře zklamala a teď chce zachraňovat svoji reputaci pouhými kecy na koledu,protože žádnou ideu ani plán nemá. Vyhozené peníze na tuto organizaci. Jak
Trumpa nemám rád tak v tomhle s ním souhlasím

frantacizek ( 13. dubna 2020 21:20 )

já myslím, že WHO, která tohle vše spoluzpůsobila s Čínou, by měla vážit každá doporučení k téhle záležitosti. A kouknout se na příklad Německa, které vše zvládá naprosto ukázkově..Nemůžeme se jako společnost nechat paralyzovat každým virem na několik let. WHO mě zklamala asi nejvíce, ale aspoň jde vidět, jak je politikaření nebezpečné ve všech sférách lidské existence.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa