Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Koronavirus zabiják: Častěji umírají i Češi před důchodem. Vojtěch: Analyzujeme to

Autor: Sabina Dračková - 
6. července 2020
05:02

Téměř 350 Čechů zemřelo kvůli nákaze koronavirem. Drtivá většina z nich měla i jiné vážné nemoci. Nejhůř na tom bylo Česko v dubnu, kdy s covidem-19 umíralo i deset lidí za jediný den. V uplynulém týdnu nemoc končila smrtí u jednotlivců. Hned několika z nich ale bylo méně než 65 let, jak si všimly Blesk Zprávy. Celkově však kvůli onemocnění s přívlastkem „smrtící“ v Česku umírají senioři okolo osmdesátky. Ministerstvo zdravotnictví podle Adama Vojtěcha (za ANO) zatím neví, co tento výkyv značí.

V těch nejsmutnějších koronavirových statistikách se odráží poznatky epidemiologů a hygieniků o tom, kde se nákaza nejvíce šíří. Více než 100 lidí s covidem-19 zemřelo v Praze. 73 lidí žilo před smrtí v Moravskoslezském kraji. Poloviční byla úmrtnost v Karlovarském kraji.

Nejvíce lidé v Česku zemřelo na covid-19 18. dubna. Smutná statistika tento den zaznamenala číslo 15. Od minulého čtvrtka téměř každý den zemřel jediný člověk. Zarážející je ale věk těchto zemřelých.

30 mrtvých Čechů před důchodem

Ačkoli rizikovou skupinou jsou senioři, v posledních dnech umírali i lidé, kteří měli do důchodu ještě daleko. V posledním týdnu například zemřeli dva muži (†39 a †44). O týden dříve ve středu zemřela žena (†53). Muž před padesátkou zemřel i v pondělí.

Mezi těmi, kteří kvůli nákaze novým typem koronaviru, zemřela i jedna žena ve věkovém rozpětí 25 až 34 let. Zemřeli také celkem čtyři muži v produktivním věku 35 až 44 let a šest lidí v rozpětí 45 až 54 let. Do skupiny zemřelých před důchodem statistiky řadí i devatenáct osob, kterým v den smrti ještě nebylo ani 64 let.

„Co se tyče úmrtí v nižším věku v posledním týdnu, zaznamenali jsme to a dané případy analyzujeme,“ nastínil pro Blesk Zprávy ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). „Důležité je říct, že se jedná o jednotky případů a nikoliv o trend, tedy dlouhodobější skutečnost,“ uklidňuje.

V důchodovém věku je však riziko mnohem vyšší. Ve věku 65 až 74 let zemřelo v Česku 84 pacientů. V posledních dvou kategoriích se čísla zemřelých vyšplhala dokonce nad stovky. Lidí starších pětasedmdesáti let skonalo 234.

Video  Slzy a roztřesený hlas! Nakažený taxikář (53) covid-19 promluvil: Jste andělé, vzkázal lékařům a zdravotníkům  - Všeobecná fakultní nemocnice v Praze - VFN
Video se připravuje ...

Umírali hlavně Češi s vysokým tlakem

U většiny lidí byla smrt způsobená kombinací covidu s dalším vážným onemocněním. Někteří pacienti jich mají několik, oficiální příčina smrti pak není přímo covid-19. „Může být pouze diagnózou, která k úmrtí přispěla, přímo jej však nezpůsobila,“ vysvětluje ministerstvo zdravotnictví. Konkrétní příčina se však určuje podle toho, v jakých stavech, které vedly ke smrti, pacient postupně byl.

Víc než polovina Čechů, kteří na koronavirus zamřeli, měla vysoký krevní tlak, hojně také umírali ti se srdečními potížemi a cukrovkou. Okolo deseti procent zemřelých zároveň trpělo astmatem a závažnějšími onemocněními dýchací soustavy nebo také měli v těle nádor.

Na to, jak vlastně identifikovat úmrtí na covid-19, nebyla dlouho ve světě jednotná pravidla. Až 16. dubna Světová zdravotnická organizace (WHO) publikovala dokument popisující postupy pro reportování, vyhodnocení a certifikaci případů úmrtí. I tak je stále ve světě několik možných přístupů.

Video  Takto ministr zdravotnictví Adam Vojtěch oznamoval první tři nakažené koronavirem v Česku.  - Nikola Forejtová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Covid-19 v počtu mrtvých dohání chřipku

„Koronavirus je rizikový zejména pro ty, kteří mají nějaké přidružené onemocnění a jsou oslabení, diabetiky, chronické a onkologické pacienty, a pak zejména pro seniory,“ potvrzuje data o úmrtích ministr Vojtěch.

U koronaviru se od začátku nabízí srovnání s těžkou chřipkou, která probíhá podobně. „V tomto směru je to podobné jako chřipka, až na to, že koronavirové onemocnění postihuje dýchací systém a pacienti vyžadují podporu plicní ventilací,“ dodává Vojtěch s tím, že právě proto koronavirus klade vysoké požadavky na přístrojové vybavení nemocnic.

V souvislosti s chřipkou v Česku zemře ročně průměrně 1500 lidí. Za více než sto dnů, od 22. března, kdy zemřel první pacient s covidem v Česku, už jich zemřelo téměř 350. To znamená, že průměrný počet mrtvých na covid se v Česku přiblížil počtu mrtvých na chřipku.

„Důležitým faktorem ale je, že na koronavirus není vakcína a na chřipku ano,“ připomíná. Zároveň se ale také ukázalo, že mladý zdravý člověk onemocnění koronavirem může prodělat, aniž by to věděl. Každý rok celosvětově onemocní chřipkou okolo 5 - 10 % dospělých a 20 - 30 % dětí. I chřipka ale nemusí mít dramatický průběh.

Video  Video zachycuje nemocné bezmocně spočívající na podlaze.  - Twitter
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

lunatic ( 6. července 2020 13:40 )

Až začnou umírat ti nejsilnější lidští jedin­ci,tzn­.tako­ví,kte­ří neměli žádnou nemoc, mají vysokou odolnost,standartní krevní tlak, netrpí diabetem, mají nižší tělesnou hmotnost než je s ohledem na věk a tělesnou výšku obvyklé,atd. - pak bude situace úplně nejvážnější, protože budou prokazatelně rozmetány odvěké zákony přírody

lunatic ( 6. července 2020 13:18 )

Možná,pro větší přehlednost by bylo i dobré doplnit tělesnou hmotnost těch jedinců, kteří zemřeli v předdůchodovém věku .Ač nemám medicínské vzdělání, dovolil bych si tipovat, že zesnuli slabší jedinci - v souladu se zákony přírody, které praví, že obvykle přežívají nejsilnější svého druhu.V přírodě je to takže cválá stádo pakoňů a ti, kteří jsou pomalejší se propracují na chvost, tam možná i škobrtnou a pochroumají, či zlomí si nohu - v tomto případě ani nepřijede sanitka, prostě dále již žádné pokračování smutného příběhu.Pokud si lidé myslí,že oni jediní jsou nadřazeni odvěkým zákonům, tak je to myslím, také zcela v pořádku ... i když vývoj,alespoň dle mého pozorování mě utvrzuje spíše o opaku ...

krapotkin ( 6. července 2020 12:53 )

Je to pro vládu vítané, aspoň budou moci dál rozkrádat to, co si lidé museli naškudlit z mizerných platů.

Pepa Re ( 6. července 2020 11:55 )

Bububu!
Média jsou obchodníci se strachem

gabreta ( 6. července 2020 11:51 )

"Častěji umírají i Češi před důchodem".
Já jsem v důchodu, tak to jsem si oddechl!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa