Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Troufalý plán uspěl? Švédové jsou prý blízko kolektivní imunitě, i za cenu úmrtí seniorů

Autor: Darina Jíchová - 
9. srpna 2020
16:05

Švédsko bylo jednou z mála zemí, které v době pandemie koronaviru přijaly jen minimální restrikce, lidé nemuseli do karantény, nebylo zavedené povinné nošení roušek, zůstaly otevřené školy i restaurace. Kvůli tomuto rozhodnutí byla země hojně kritizována a plán na vytvoření kolektivní imunity se nezdál být efektivní. „Pandemie je maraton, ne sprint,“ brání se švédští experti. Po měsících se ale začíná zdát, že „švédské řešení“, jehož průkopníkem je vrchní epidemiolog Anders Tegnell, může fungovat, uvedl list Daily Mail.

Přestože Tegnell a jeho odpor vyhlásit karanténu čelil mezinárodní kritice, řada Švédů ho má za národního hrdinu, a to například i Carolinne Lidenová (35), která jako filmová produkční během koronaviru přišla o zakázky a musí pracovat v obchodu s jezdeckými potřebami, aby měla na živobytí. Tegnellovým fanouškem je také její partner, fotograf Tobias Moe.

Epidemiolog je doma za hrdinu

„Je to opravdový hrdina, vzal na sebe neskutečnou zodpovědnost a rozhodoval za celou zemi. Líbí se mi, že stál za svým plánem, i když ho kvůli tomu kritizovali,“ prohlásila Lidenová. Podobná adorace zaznívá z úst většiny Švédů, což je zvláštní s ohledem na to, že v rámci Evropy je Švédsko v první desítce zemí s nejvyšším počtem úmrtí na koronavirus.

Nicméně zatímco co nárůst nakažených a počty obětí v posledních týdnech ve Švédsku klesají, v ostatních zemí, ve kterých dlouho platila přísná karanténní opatření, se objevují nová ohniska koronaviru a jejich národní hospodářství se jen těžko zvedají z krize způsobené pandemií. Některé státy mají problémy i se znovuotevřením škol. Z dlouhodobého hlediska to tedy vypadá, že Tegnell měl pravdu.

Druhá vlna covidu-19 v Evropě

Světová zdravotnická organizace (WHO) varuje, že dopad pandemie koronaviru země pocítí ještě několik desetiletí. „Mnoho zemí si myslelo, že jsou z nejhoršího venku, teď se hroutí pod výskyty nových ohnisek,“ zhodnotil situaci šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. „Některé země, které byly na počátku méně zasažené, teď registrují rapidní počet nakažených a obětí,“ dodal.

Švédové zaznamenávají opačný trend a mnozí domácí i zahraniční experti se domnívají, že to může být tím, že Stockholm „konečně“ dosáhl kolektivní imunity, kterou sliboval Tegnell. Za poslední měsíc se příbytek nových případů koronaviru ve Švédsku snížil o třetinu, což je ve velkém kontrastu se sousedním Finskem, Norskem a Dánském či dalšími evropskými státy jako Belgie, Německo nebo Británie.

 

Koronavirus ve Švédsku Koronavirus ve Švédsku | Reuters
Tegnell: Švédsko není venku z nejhoršího

Pro Tegnellův kontroverzní plán mluví i to, že podle údajů Švédsko neprochází tak těžkou ekonomickou krizí jako ostatní evropské země. Švédský epidemiolog tisku přiznal, že když se nový koronavirus způsobující nemoc covid-19 objevil a on měl přijít s nějakým řešením, „jako tonoucí se chytal každého stébla“. Objasnil také, že Švédsko rozhodně není z nejhoršího venku, očekává nárůst případů na podzim, až se ochladí.

Tegnell rovněž vysvětlil, že hledal dlouhodobě udržitelné řešení, za které by se postavila i veřejnost. Chtěl udržet zemi do nejvyšší možné míry „funkční a produktivní“ a zároveň bojovat s nákazou. „Viděli jsme negativní dopad zavírání škol, proto jsme se tomu chtěli vyhnout,“ vysvětlil Tegnell.

Švédský plán odráží švédskou společnost

„Také jsme chtěli udržet otevřenou společnost, zabránit růstu nezaměstnanosti, umožnit lidem setkávat se s rodinou a přáteli. Věděli jsme, že sociální kontakt představuje nebezpečí v době pandemie, ale ze širšího hlediska jsou pro zdraví nezbytný,“ doplnil Tegnell.

„Hledali jsme rovnováhu mezi bojem s pandemií a zdravou společností,“ tvrdí Tegnell. Plán, se kterým on a jeho kolegové přišli a který uplatnila vláda, podle všech reflektuje švédský způsob života. „Žít v demokracii znamená důvěřovat,“ uvedl Morgan Olofsson, mluvčí organizace MSB spadající pod ministerstvo obrany. „Vláda musí věřit lidem a lidé musí věřit vládě,“ zdůraznil.

Tragédie v domovech důchodců

Tegnell důrazně lidem doporučoval sociální distancování, práci z domova a případnou izolaci, pokud se objeví příznaky, nic ale nepřikazoval. V zemi byly zrušené všechny akce nad 50 osob, ale kavárny, kadeřnictví, salony, fitness centra, obchody, školy a restaurace byly otevřené. Nebylo ani zavedené povinné nošení roušek. Ani švédští experti však nezvládli ohlídat situaci v domovech důchodců a pečovatelských domech. Téměř polovinu z 5763 obětí tvořili senioři z domovů důchodců.

Vrchní epidemiolog připustil, že měli na ochranu nejrizikovější skupiny udělat víc. Tegnell se nechal slyšet, že došlo „ke katastrofě“. Mnoha nakaženým důchodcům byl totiž podán morfin a ošetřovatelé je nechali zemřít místo toho, aby je odvezli do nemocnice. Zaměstnanci domovů to vysvětlovali tím, že nechtěli přetížit jednotky intenzivní péče.

Hlavní švédský epidemiolog Anders Tegnell Hlavní švédský epidemiolog Anders Tegnell | Reuters

Bristský expert: Švédové na to nešli úplně špatně

„Většina lidí si neuvědomuje, že zemřít na covid-19 je strašlivá smrt. To, co se dělo v domovech, je strašlivé. Ti lidé mohli žít déle, nebo mohli mít lepší smrt,“ zhodnotil britský lékař působící ve Švédsku Paul Franks.

Franks dodal, že celkový plán Švédů, jak ho prezentuje Tegnell, nebyl zase tak hrozný. Poukázal na to, že podle modelu vypracovaného odborníky z Královské univerzity v Londýně by ve Švédsku bez karantény a restrikcí mělo být 42 až 85 tisíc mrtvých. Údaje mluví ale „jen“ o necelých 6 tisících.

„Jsme na tom teď dobře“ 

„Nelze říct, že máme ve Stockholmu kolektivní imunitu, tam ještě nejsme, ale míra naší imunity stoupá,“ vysvětlila specialistka na infekční choroby Anna Mia Ekstromová. Sama rovněž vystoupila proti karanténě. „Je to neudržitelné, po chvilce by se musel člověk zbláznit,“ prohlásila. „Přijali jsme lépe akceptovatelný přístup k pandemii, který jsme schopni dlouhodobě udržet,“ dodala ale, že sociální distancování považuje za dobrý nápad.

„Vzhledem k ostatním zemím jsme na tom teď dobře, ale i my se můžeme připravit na nová ohniska koronaviru,“ varovala Ekstromová. Ekonomové zase připomněli, že z hospodářského hlediska na tom není Švédsko tak špatně, ale i tady řada lidí přišla o práci a musela si rychle hledat něco dočasného. Nespočet drobných podnikatelů zbankrotovalo, tisíce lidí dál pracují z domova, poklesl počet sociální interakcí a Švédové přestali utrácet.

„Je to hrůza, jsme otevření celý den a nikdo si nic nekoupí. Je to jako masová psychóza – všichni mají strach,“ popsala každodenní jev jedna z prodavaček v obchodu s obuví. Maria Karlbergová se zase tisku svěřila s tím, že musela zavřít svůj obchůdek s oblečením a přesunout se jinam.

Tegnellovi kritici

Ne všichni jsou ale spokojení s Tegnellovým řešením, vystoupilo proti němu hned 25 předních akademiků, kteří v otevřeném dopisu stav Švédska popsali slovy: Smrt, zármutek a utrpení. Proti epidemiologovi jsou i příbuzní seniorů, kteří zemřeli při tragédiích v domovech důchodců, část Švédů zase požaduje povinné nošení roušek.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Jirik-ta ( 28. ledna 2021 15:14 )

"Vláda přitvrdí na horách a dál omezí pohyb: Prymula načrtl nová opatření, míří i na firmy" 28012021 tak ten optimizmus pohasl kupředu levá

.tg.bb ( 20. října 2020 08:09 )

.tg.bb ( 20. října 2020 08:08 )

Nevím, na co zemřel Váš "elitní" senior. Miloš Jakeš na covid určitě ne.
Je legrační, když mluvíte o "zatahování" nákazy. Ta nákaza není ostuda. Jak to mají ty domovy dělat, když tam musel být personál několik týdnů zavřený, aby tam nic "nezatáhl". Není to nakonec tak, že senior žijící a umírající v takovém domě není pro rodinu až taková ztráta?

sorgedoktor ( 12. srpna 2020 19:53 )

On taky myslim beha nečkolikrat tydne, takza ma srdce v poradku.Dr Pirk a jeho rodina n e n i rtepresentativni vzorek populace

Milan Šmid ( 11. srpna 2020 08:22 )

ONI JEŠTĚ MŮŽOU PLAKAT !!?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa