Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Severokorejská „princezna“ povýšila. Diktátor Kim na sestru převedl důležité pravomoci

Autor: Darina Jíchová - 
21. srpna 2020
10:43

Hvězda Kim Jo-čong, mladší sestry severokorejského diktátora Kim Čong-una, dál stoupá. Její bratr z ní podle jihokorejské rozvědky udělal de facto druhou nejmocnější osobu v zemi. Už tak vlivná Kim teď dostala na starost vztahy mezi KLDR a Spojenými státy, do její agendy budou rovněž spadat relace s Jižní Koreou. Tímto krokem má prý Kim „ulehčit“ bratrovi od stresu, který mu vláda způsobuje, uvedl deník The Guardian.

„Pomoc Kim Jo-čong je pro vůdce Kim Čong-una požehnáním,“ prohlásil jihokorejský poslanec Ha Te-keung. „Samozřejmě, že Kim Čong-un nadále drží veškerou moc ve svých rukou, ale na rozdíl od předešlých let došlo k mírné změně,“ vysvětlil politik, který je součástí komise tajné služby.

„Kim Jo-čong je oficiálně jeho pravou rukou,“ dodal Ha, že Kim Čong-un od počátků své vlády v roce 2011 část svých ekonomických a vojenských pravomocí udělil svým nejbližším poradcům.

Kim Jo-čong, mladší sestra severokorejského diktátora Kim Čong-una. Kim je bratrovým velvyslancem, jeho jménem několikrát jednala například s jihokorejským prezidentem Mun Če-inem. Snímky z jednání v červnu 2019. Kim Jo-čong, mladší sestra severokorejského diktátora Kim Čong-una. Kim je bratrovým velvyslancem, jeho jménem několikrát jednala například s jihokorejským prezidentem Mun Če-inem. Snímky z jednání v červnu 2019. | Reuters

Ha se v souvislosti se zprávami o Kimových problémech se zdravím, které od dubna plní stránky obzvláště asijských deníků – některé z nich dokonce letos v dubnu psaly o tom, že diktátor KDLR po vážné operaci srdce upadl do kómatu či zemřel - domnívá, že Kim povýšil sestru zejména, aby mu ulevila od stresu. Podle jihokorejského politika je to rovněž strategický krok, drobným přerozdělením moci pak „Kim nemůže být plně viněn ze všeho“.

Diktátorova upřímná slova šokovala

„I když Kim dostala nové funkce, nemáme žádné důkazy o tom, že by se připravovala na to, že plně převezme bratrovu vládu,“ upozornil Ha, aby zamezil dalším dohadům o Kimově možném zhoršujícím se zdravotním stavu nebo převratu.

Povýšení se Kim dostalo zřejmě tento týden ve středu, kdy se sešla severokorejská Strana práce, diktátor Kim v rámci jednání promluvil také o „nečekaných, ale nevyhnutelných výzvách“, kterým KLDR v současné době čelí. Narážel na neustále se zhoršující situaci spojenou se sankcemi, pandemií koronaviru a nedávnými záplavami.

„Naše plány na zlepšení národního hospodářství se opozdily a nebylo jich dosaženo, životní standardy se nezlepšily,“ citovala agentura KCNA Kim Čong-una, podle expertů na KLDR to bylo z jeho strany nevšedně upřímné prohlášení.

Kimina moc roste

Reportéři deníku NK News informace od jihokorejské rozvědky zpochybnili, na jednu stranu totiž obzvláště mezi zběhy kolují zprávy o rostoucím moci Kim Jo-čong, na druhou stranu existují důkazy o tom, že diktátorova sestra v poslední době chybí na nejpodstatnějších schůzích vládnoucí strany, a to včetně zasedání z tohoto týdne.

Nicméně není pochyb o tom, že Kim Jo-čong zastává přední místo v bratrově vládě, byla to právě ona, kdo v červnu nařídil odstřel styčného úřadu mezi Jižní a Severní Koreou. Kim rovněž veřejně ocenila amerického prezidenta Donalda Trumpa za jeho dopis, v němž KLDR nabídl pomoc s koronavirem.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi