Čtvrtek 9. května 2024
Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena
Polojasno 18°C

Kim šokoval novým zákonem: Severokorejci kvůli hladu musí odevzdat své psy restauracím

Autor: Darina Jíchová - 
18. srpna 2020
17:49

Severokorejci během pandemie koronaviru strádají. Lidem se ale nežilo dobře ani předtím, než se virus ze sousední Číny rozšířil do zbytku světa, a to hlavně kvůli ekonomickým sankcím, které byly na zemi uvaleny kvůli jejímu jadernému programu a testování raket. Život teď běžným lidem navíc znepříjemnilo nové nařízení vůdce KLDR Kim Čong-una, který nakázal, aby Severokorejci kvůli nedostatku potravin odevzdali své psy restauracím, které je zpracují na maso, informoval list Daily Mail.

Kim už v červenci oznámil, že vlastnění domácích mazlíčků je protizákonné. Nově pak přišel příkaz odevzdat „dekadentní a buržoazní symbol kapitalismu“, kterým podle něj jsou psi, restauracím na maso. Policie podle zdrojů v současné době obchází domácnosti v Pchjongjangu a odebírá lidem jejich čtyřnohé společníky.

Lidé musí psy odevzdat dobrovolně, nebo násilně

Zdroj z KLDR vypověděl jihokorejskému deníku Čoson Ilbo, že Severokorejci žijí ve strachu, že přijdou o své mazlíčky. „Úřady mají registrované domácnosti se psy a nutí je, aby se jich dobrovolně vzdali, nebo že jim budou násilně odebráni a utraceni,“ řekl zdroj jihokorejským novinářům. „Někteří psi skončí ve státních zoologických zahradách, jiní jsou rovnou prodáni restauracím,“ dodal zdroj.

Podle zprávy OSN v současné době více než 60 procent z 25,5 milionů Severokorejců hladoví, což je důsledkem ekonomických sankcí, situaci zhoršily nedávné záplavy, které zničily úrodu, i uzavření hranic s Čínou kvůli šíření koronaviru. Právě Čína je totiž hlavním obchodním partnerem a zásobovatel KLDR. Severní Korea zůstává jedinou zemí, kde podle státních údajů není koronavirus.

Psí maso je na Korejském poloostrově už dlouho považováno za delikatesu, i když v Jižní Koreji tradice jedení psů pomalu ustupuje. Nicméně ročně Jihokorejci spořádají až milion psů, kteří jsou chováni na speciálních farmách.

Severokorejci Kima proklínají

V Severní Koreji patří psí maso mezi tu nejoblíbenější součást jídelníčku, a to hlavně v létě. Lidé věří, že z masa načerpají energii a výdrž. Nejčastěji se z něho dělají polévky a omáčky. Nadšení ale z opatření nejsou. „Severokorejci proklínají Kim Čong-una, který je připravuje i o jejich nejlepší přátele. Proti jeho rozhodnutí ale nic nezmůžou. Pokud by nařízení vzdorovali, úřady jejich chování vyhodnotí jako protivení se režimu,“ analyzuje Čoson Ilbo.

Kimův krok mnohé šokoval, psi se součástí domácností zvláště bohatších rodin stali po roce 1989, dodnes jsou považováni za symbol ekonomického rozvoje a sofistikovanosti. Před dvěma lety sám Kim daroval dvě štěňata lovecké rasy pungsan jihokorejskému prezidentovi Mun Če-inovi jako symbol přátelství dvou národů. „Mírová štěňata“ tak naštěstí drsnému zákonu unikla.

XLADI ( 24. srpna 2020 12:00 )

vypadalo to jako svěží mladý vůdce ale byl horší než ti 2 před ním. Vyžral se do komatu

Pendrek ( 24. srpna 2020 11:26 )

Pendrek ( 24. srpna 2020 11:25 )

Hnusné tlusté h.vado! On je opravdu živá ukázka hladomoru..... miliardy dolarů utracené za jaderné zbro­jení­....úc­hyl!!!
Děkuji panu Bohu, karma zapracovala opravdu rychle - bachroč skončil v komatu!!!!
Doufám, že shniješ na hadičkách!!! To máš za ty nešťastné pejsky a jejich rodiny Kime

a-z- ( 18. srpna 2020 19:16 )

Zaříznout to prase boubelatý a je po hladomoru.

levandulova ( 18. srpna 2020 19:08 )

***

Zobrazit celou diskusi