Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Kim zase zmizel, na veřejnosti nebyl už 12 dní. Američané navíc zpochybnili fotky

Autor: Darina Jíchová - 
14. května 2020
16:10

Po diktátorovi Severní Korey Kim Čong-unovi se už zase slehla zem. Poté, co 2. května při slavnostním otevření továrny na hnojivo umlčel spekulace o tom, že po náročné operaci srdce zemřel, se dalších 12 dní neukázal na veřejnosti. Spojené státy přiznaly, že nemůžou s jistotou říct, že zveřejněné snímky byly „pravé a aktuální“, uvedl list The Sun.

V dubnu vůdce KLDR zmizel skoro na tři týdny, jeho absence spustila řadu spekulací. Server Daily NK, který ze Soulu vedou severokorejští zvědové, přišel s informací, že Kim absolvoval operaci srdce. K této zprávě se následně přidaly zvěsti o tom, že zemřel nebo že po zákroku upadl do kómatu a skončil ve vegetativním stavu.

Tyto hypotézy ukončila severokorejská agentura KCNA, která na počátku května publikovala snímky z otevření továrny na hnojiva. Kim se podle fotek účastnil akce se svou mladší sestrou Kim Jo-čong a svými poradci. Tím skončily spekulace o Kimově úmrtí a několik severokorejských zběhů dokonce nabídlo omluvu za šíření mylné informace.

Vůdce KLDR Kim Čong-un je naživu! Zúčastnil se otevření továrny, oznámili Korejci Vůdce KLDR Kim Čong-un je naživu! Zúčastnil se otevření továrny, oznámili Korejci | Reuters

USA: Kim je naživu, pravost fotek ale nezaručujeme

Na internetu se záhy objevila informace, že na fotkách z továrny není Kim, ale jeho dvojník. Přestože řada odborníků tuto teorii vyvrátila, americké tajné služby uvedly, že „nemůžou zaručit, že na publikovaných snímcích je skutečně Kim, případně že jsou fotky aktuální“.

Na druhou stranu bezpečnostní poradce Bílého domu Robert O’Brien tento týden prohlásil, že Kim „je rozhodně naživu a pravděpodobně je na tom dobře“.

„Naši agenti ale nemůžou potvrdit ani vyvrátit, že poslední fotky jsou pravé. Severní Koreji říkáme hermetické království. Je velmi těžké od nich a o nich získat nějaké informace,“ připustil O’Brien. „Sami informace nabídnou jen málokdy, ale zveřejnili fotky, které mají dokazovat, že Kim Čong-un je naživu. Na tomto základě předpokládáme, že skutečně naživu je,“ uzavřel O’Brien.

Kim vyšetřuje korupci

I když se Kim neukazuje na veřejnosti, podle Daily NK má vládu dál pevně v rukou. Minulý týden prý nařídil vyšetřování korupce. Na všechny, kteří budou usvědčeni, čekají přísné tresty. Kim podle rozkazu č. 00611 vydaného 9. května, nařizuje vyšetřování rozkrádání válečných zásob, podle zdroje Daily NK Kim viní „neschopný management vojenských skladů“.

funebrak ( 14. května 2020 20:01 )

Mají to ti naši noví přátelé zpoza velké louže ale starosti.

Zobrazit celou diskusi