Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Ideologický jed“, varuje KLDR před západní kulturou. Kim přitom zbožňuje Rolling Stones

Autor: ČTK - 
29. května 2020
09:18

Severní Korea varovala své občany před „ideologickou a kulturní otravou“, kterou mohou způsobit filmy, hudba či jazyk imperialistického Západu. Podle článku v oficiálním deníku Rodong Sinmun je západní umění a populární kultura „neviditelným nepřítelem“, napsal britský list The Times. Ten zároveň upozornil, že o severokorejském vůdci Kim Čong-unovi je paradoxně známo, že je ctitelem amerických seriálů či filmů o Jamesi Bondovi.

„Imperialistické manévry, jejichž cílem je naše ideologická a kulturní otrava, jsou stále brutálnější a snaží se nás rozložit zevnitř tak, že ochromí naše revoluční uvědomění,“ napsal oficiální deník. Podle článku Západ takto způsobil rozvrat i v někdejších socialistických zemích, protože se mu podařilo dosáhnout toho, že se „mládež stala závislou na imperialisty šířeném punkovém stylu“.

Text namířený proti západní popkultuře je podle The Times vzácným jevem, protože režim tím v podstatě přiznává, že není vůči zahraničním vlivům imunní. Platí to i pro vůdce Kim Čong-una, který studoval na mezinárodní škole ve Švýcarsku, mluví několika jazyky a z mnoha indicií vyplývá, že je fanouškem rockové hudby a počítačových her.

Jeho bývalí spolužáci ze Švýcarska médiím řekli, že si vzpomínají na jeho posedlost značkovými teniskami, lásku k basketbalu a náklonnost k písním německé skupiny Modern Talking. Americký basketbalista Dennis Rodman, který se s Kimem několikrát osobně setkal, novinářům popsal, že spolu poslouchali hudbu kapel Pearl Jam, Van Halen a Rolling Stones.

Zobrazit celou diskusi