Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vláda podpořila hlasování z karantény, změny na školách i novinky pro řidiče

Aktualizováno -
17. srpna 2020
19:00
Autor: ČTK - 
17. srpna 2020
17:15

Vláda Andreje Babiše (ANO) se po dvoutýdenním volnu vrátila k agendě koronaviru i dalším otázkám. Podpořila povinnou distanční výuku, 1,2 miliardy pro učitele na nákup počítačů, ale i změny v bodovém systému nebo možnost dát botičku autům těch řidičů, kteří nezaplatili za dřívější přestupek.

Vláda schválila zavedení distanční výuky do školského zákona. Novela, kterou nyní posoudí Sněmovna, zavádí pro děti povinnost účastnit se distanční výuky jako součásti povinné školní docházky. Formu výuky na dálku nestanoví, škola ji má přizpůsobit podmínkám žáka. Změna zákona je reakcí na epidemii covidu-19, kvůli které byly školy uzavřené od poloviny března a některé až do června.

Základní školy dostanou také do poloviny října celkem 1,2 miliardy na nákup počítačů a licencí pro výuku na dálku. Požadavek ministra školství Roberta Plagy (ANO) schválila vláda, ČTK o tom informovala mluvčí resortu Aneta Lednová. Podle návrhu by každá základní škola měla dostat 20 000 korun na jednoho učitele. Celkem 300 milionů korun už na posílení výuky na dálku schválila Sněmovna, další téměř miliardu má uvolnit ministerstvo financí. Počítače budou muset školy nakoupit do konce prosince.

Policisté a celníci by mohli dostat možnost na místě odebrat registrační značku vozu nebo nasadit takzvanou botičku autům řidičů s nesplaceným dluhem za dřívější dopravní přestupek. Nový právní předpis, který by mohl začít platit od poloviny příštího roku, má pomoci vymáhat pokuty především od cizinců. Návrh ministerstva vnitra dnes schválila vláda, informoval šéf resortu Jan Hamáček (ČSSD).

Za dopravní přestupky možná budou místo současné sedmibodové škály policisté a úřady nově ukládat dva, čtyři a šest bodů. Návrh schválila vláda, nyní jej projedná Parlament ČR. Na twitteru to uvedl ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO). Nový systém, který začne platit od roku 2022, by měl přísněji postihovat závažné přestupky, za něž bude hrozit až tříletý zákaz řízení. U bagatelních prohřešků se naopak sankce sníží. Beze změny zůstává odebrání řidičského průkazu po dosažení 12 bodů.

A zákon, který umožní lidem v karanténě v říjnových senátních a krajských volbách hlasovat z auta či ve zvláštních okrskových a výjezdových komisích, schválila vláda. ČTK o tom informoval ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Normu Sněmovna projedná ve středu 19. srpna, uvedl. Na formě hlasování z karantény v době koronavirové epidemie se Hamáček dohodl s parlamentními stranami.

Novela zabrání dětským dluhům

Novelu ministerstva spravedlnosti, která by měla zabránit tomu, aby děti vstupovaly do dospělosti s dluhy, na zasedání schválila vláda. Novinářům to řekla ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO). Návrh například redukuje možnost vymáhání peněžitých dluhů dětí jen do výše jmění nezletilého ke dni, kdy nabyl plnou svéprávnost. Obdobně ministerstvo navrhuje limitovat i vymáhání smluvních pokut.

Podle ministerstva se s dětskými dluhy a jejich následky potýkají desítky tisíc dospělých Čechů. Ministerstvo spravedlnosti do své předlohy zapracovalo i poslanecký návrh, který už je ve Sněmovně. „Znemožní například vydání platebního rozkazu, rozsudku pro zmeškání či uznání proti nezletilému,“ shrnula Benešová.

Jednací řád Senátu se přiblíží elektronické podobě

Vláda také schválila novelu, podle které by se měl jednací řád Senátu přizpůsobit blížícímu se zavedení elektronické podoby Sbírky zákonů a systému tvorby zákonů. Informoval o tom na webu tiskový odbor kabinetu. K projednání novelu dostane Sněmovna. Zavedení elektronické podoby Sbírky zákonů a systému tvorby zákonů schválil Parlament v polovině roku 2016. Plné spuštění bylo naplánováno na počátek příštího roku, Sněmovna ho ale loni odložila na rok 2022.

Součástí každého návrhu nového zákona má být seznam povinností, které by přinesl. Seznam ve formě tabulky má obsahoval i přehled sankcí hrozících při jejich neplnění a přehled rušených povinností. Cílem je, aby se lidé snadněji orientovali v právních předpisech.

Uživatel_5357732 ( 17. srpna 2020 19:21 )

Pouze Babiš zrušil povinnou školní docházku. To si nikdo jiný dříve nedovolil.
Do školy děti nesměly, do nákupních center ano. Na školy v přírodě a jednodenní výlet se nesmělo, na tábor ano. Co to je ? Bordel, nic jiného

bullshit ( 17. srpna 2020 18:45 )

Sečteny bohužel nejsou, uplacená lůza je zvolí za koblihu znovu a neúspěchy svedou na modré ptáky a Kalouse. Zcela nechápou že jejich nejvyšší guru zasekl sekyrku do jejich dětí a vnoučat. Prostě po nás potopa...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa