Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Maláčová po zásahu na ministerstvu končit nechce, Babiš zmínil vážný problém

Autor: ČTK - 
25. února 2020
12:40

Premiér Andrej Babiš (ANO) pokládá situaci na ministerstvu práce a sociálních věcí (MPSV) za velký problém a bude chtít po ministryni Janě Maláčové (ČSSD) vysvětlení. Obrátí se na ni nejspíš dopisem. Jednat chce také s vicepremiérem a předsedou ČSSD Janem Hamáčkem, řekl dnes novinářům při návštěvě Benešova. K dalšímu angažmá Maláčové ve vládě řekl, že neví, do jaké míry ministryně za celou věc může, nebo nemůže. Připomněl, že každá strana nominuje do vlády své zástupce.

Na ministerstvu práce zasahovala v pondělí policie kvůli informačním systémům. Dva manažery obvinila z pletich a přípravy zneužití pravomoci při zadání zakázky. Jedním z obviněných je podle médií náměstek pro ekonomiku a ICT Jan Baláč (ČSSD).

Maláčová novinářům řekla, že pondělní zásah policie na ministerstvu není věcí, kvůli které by měla odstoupit. Stejný názor vyslovil Jan Hamáček. Zdůraznil, že Maláčová je v případu pouze v pozici svědkyně. 

Maláčová očekává dopis od Babiše, chtěla by se s ním sejít. „Předpokládám, že mi premiér pošle další dopis a pevně doufám, že se k té věci konečně sejdeme, jak jsem několikrát žádala,“ reagovala Maláčová.

Babiš uvedl, že podstatu zásahu nezná. To, že policie zatkla jednoho z nejbližších spolupracovníků ministryně, vnímá jako velký problém. „Určitě budu chtít od paní ministryně nějaké vysvětlení,“ řekl. Uvedl, že situaci na ministerstvu i náměstka pro informační technologie dlouhodobě kritizoval – podle něj neměl předpoklady vykonávat svou funkci. Hamáček naopak Baláče považuje za člověka, který se v problematice orientuje.

Babiš bude celou věc řešit s Hamáčkem

IT zakázky na ministerstvu podle Babiše nejsou dost transparentní, poslal kvůli tomu Maláčové už asi deset dopisů.

Maláčová potvrdila, že od Babiše dostává dopisů řadu, premiér však podle ministryně připustil, že je nečte, ale jen podepisuje. Na dotaz novinářů, zda si ministryni pozve na schůzku, nebo zda bude věc řešit na jednání vlády, uvedl, že se na ni pravděpodobně obrátí písemně. K jejímu dalšímu angažmá ve vládě řekl, že neví, do jaké míry Maláčová za celou věc může, nebo nemůže.

„Musím zjistit, co se stalo, a budu to řešit spíš s panem předsedou Hamáčkem,“ dodal. Nyní je podle něj věc moc čerstvá.

Připomněl také, že každá strana si nominuje do vlády své zástupce. „Kdyby bylo na mně, tak bych takové zástupce nejmenoval, ale my máme nějaký poměrný parlamentní systém, koaliční systém, a na tom já asi těžko něco změním,“ uzavřel Babiš.

Hamáček: „Je třeba počkat“

Hamáček uvedl, že na hodnocení případu je ještě brzy. „Je třeba počkat, až bude jasné, co se stalo,“ uvedl. Dodal, že nemůže dát „ruku do ohně“ za každého úředníka MPSV, o kvalitě politického vedení ze strany Maláčové je ale přesvědčen. „Tu věc, kterou nezavinila, ale zdědila, se snažila vyřešit,“ zdůraznil.

„Není v jiné pozici než v pozici svědka, nevidím proto důvod, abychom cokoliv řešili,“ řekl na dotaz, zda by měla Maláčová skončit. Neočekává, že by záležitost nějak řešilo v pátek předsednictvo ČSSD. „Nepředpokládám, že by policie takto rychle ukončila šetření, je třeba dát policii prostor,“ uvedl. Přímo kvůli MPSV schůzku s Babišem nechystá. Dodal, že s premiérem se uvidí v pondělí na jednání vlády i koaliční rady. „Budeme a jsme v kontaktu,“ řekl.

Maláčová uvedla, že obviněné postavilo MPSV mimo službu. „Víc se nebudu vyjadřovat, byla jsem poučena, že mám zachovat mlčenlivost,“ dodala. Odchod z ministerstva kvůli kauze nechystá. „Nemyslím si, že je to na odstoupení,“ řekla novinářům.

Video  Maláčová po zásahu policie: Jsem ve spojení s OKsystemem.  - Blesk - David Malík
Video se připravuje ...

kukuku ( 26. února 2020 09:47 )

A bylo to jinak, když ODSák Vondra na Úřadu vlády jen v akci PromoPro odklonil 400 milionů a mohli za to jenom jeho podřízení ? Jeho modří soudruzi ho za to prokroužkovali do Bruselu.

kukuku ( 26. února 2020 09:44 )

Co bude lepší - volit modré ptáky ODS, kteří už prokázali, že umí odklánět nebo Piráty, kteří budou krást rychleji a víc, protože ještě nemají nakradeno ?

villon ( 26. února 2020 08:10 )

Další čórka týhle partičky? Nevadí, pořád tu máme hafo spoluobčanů co tu čoboláckou svoloč budou volit. Bureš je v poho.

sukin-sa-vracia ( 26. února 2020 07:29 )

Anderji paní Maláčová se chová uplně stejně jako ty tak čemu se čuduješ?

Belqhegor ( 26. února 2020 07:02 )

Zase jsem se z toho pomočil těsně před probuzewním.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa