Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Starostka Vejprt se pustila do Maláčové: Kvůli péči o postižené a obětem neštěstí

Autor: Sabina Dračková - 
19. ledna 2020
16:19

Česko v neděli truchlí kvůli požáru v domě s postiženými ve Vejprtech na Ústecku, při kterém zemřelo 8 lidí.  Mezitím, co na místě probíhá vyšetřování, se politici ptají, zda se takovému neštěstí dalo zabránit. Okamžitě se začalo mluvit o tom, jestli není špatně nastavený zákon, který umožňuje mentálně nemocným lidem zacházet třeba se sirkami, zatímco pečovatelé nemají téměř žádné pravomoci. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) na místě řekla, že by situaci pomohlo, kdyby měli pracovníci na starost méně klientů. To ale rázně odmítla situací zdrcená starostka obce. Maláčové jasně řekla, kde je problém, ptala se, jestli vůbec zná současnou situaci. Lidí, kteří by takovou práci chtěli dělat, je málo, a proto prý Maláčová nemůže zavádět taková personální nařízení.

Premiér Andrej Babiš (ANO) v reakci na tragédii ve Vejprtech řekl, že je potřeba udělat všechno pro to, aby se podobným tragédiím v budoucnu zabránilo. Ve spolupráci s vládou i kraji chce pracovat na opatřeních, která jsou potřeba. Uvedl to přímo ve Vejprtech, kam po tragédii dorazil.

Setkal se tam se starostkou města Jitkou Gavdunovou. Ta i jemu před novináři řekla, že by bylo dobré se soustředit na to, jaká mají klienti v podobných ústavech práva. Přiznala totiž, že už v minulosti se hendikepovaní pokoušeli založit oheň. 

Zatím se ale neví, zda i v tomto případě oheň založil někdo z nich. „Započali jsme úkony trestního řízení ve věci obecného ohrožení z nedbalosti,“ řekl pouze policejní náměstek Petr Sytař.

Jsou na vině mírná pravidla?

Problém je podle starostky města v tom, že klienti mohou nosit zapalovače, sirky a chodí ven bez kontroly. Zákon je podle starostky neprávem na straně klientů. „Oni si prostě můžou dovolit skoro všechno,“ řekla poté. „Taková benevolence vůči lidem, kteří jsou na tom mentálně od 6 do 12 let, by také neměla být,“ uvedla Gavdunová.

Video  Starostka Vejprt o požáru: Hořet začalo v jednom z pokojů  - Blesk.cz - Kateřina Moravcová
Video se připravuje ...

Probrat by se podle starostky měly i kompetence, které mají zaměstnanci, kteří se o klienty starají. Otázkou je třeba to, do jaké míry by měli mít pravomoce je šacovat, tedy kontrolovat. Dalším problémem je podle ní i nedostatek personálu. O nedostatku lidí v sociálních službách se navíc mluví už delší dobu.

Maláčová „přivezla“ peníze, starostka ji sepsula

Kvůli celé věci ve městě jednala i bezpečnostní rada Ústeckého kraje. Na místo tragédie po Babišovi dorazila i jeho vládní kolegyně, ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

„Já jsem přivezla čtyři konkrétní opatření, jak obci Vejprty v této velmi tragické události pomoci,“ řekla. Od pondělí by na místě měli být pracovníci úřadu práce, aby vypláceli mimořádnou pomoc. „Tam lze využít částku až 50 tisíc na každého klienta,“ řekla Maláčová.

Kraj také může požádat o prostředky z fondu pro mimořádné události. Maláčová řekla, že stačí zažádat dopisem bez velké byrokracie a kraj může získat 5 milionů korun. Ministryně rovněž uvedla, že pomůžou s obnovou zařízení. „Tam lze počítat až s částkou jeden a půl milionu na lůžko,“ nastínila.

Tato opatření starostku podle jejích slov potěšila. Ministryně Maláčová ale ještě uvedla, že v připomínkách je právě novela zákona o sociálních službách. Ta by měla zavést, že na každého pečujícího by mohlo být maximálně 13 klientů. To by podle ní mělo v takových kritických situacích pomoct, aby se pracovníci dokázali o klienty postarat.

K tomu už měla starostka výhrady. „Jsem tady jenom zvedala oči,“ reagovala starostka. „Já nevím, jestli tady paní ministryně zná současný stav, jak to vypadá prakticky ve všech sociálních službách. My máme hluboko podstav a ještě stát nám hází klacky pod nohy,“ řekla starostka Gavundová mezitím co Maláčová stále hned vedle ní.

Starostka chce raději Ukrajince než nikoho

Vejprty leží na hranici Česka a Německa. Cesta do Německa odtud trvá asi pět minut a tak minimálně čtvrtina lidí z města pracuje tam. „Bojujeme o každou pracovní sílu,“ řekla starostka.

Starostka města řekla, že kvůli nedostatku pracovníků museli pro některé jet na Ukrajinu. „Přivezli jsme první várku vysoce vzdělaných Ukrajinců a dneska zase zákon nám neumožňuje jejich práci zopakovat,“ dodala.

„Teď čekáme, díky zase nějaké neshodě dvou ministerstev na to, aby nám je znovu pustili do provozu,“ vyčítala Maláčové Gavdunová, v jejíž obci v noci zemřelo 8 lidí. Než stát udělá novelu o tom, že je potřeba víc lidí, je podle starostky potřeba ptát se, kde ti lidé jsou.

Gavundová si navíc myslí, že tato tragédie nebyla způsobená tím, že by bylo na místě málo pracovníků. „To se stalo v noci a víte sami, že v noci lidi reagují i jinak,“ dodala s tím, že kdyby se tragédie stala ve dne, byl by počet zemřelých nižší.

Při tom, co apelovala na ministryni, že je potřeba situaci s nedostatkem pracovníků řešit, se na ni několikrát důrazně podívala. Maláčová v reakci uvedla, že chce, aby zde byli hlavně čeští pracovníci, kteří budou dobře zaplacení. Při tom starostka pouze pokrčila rameny a podívala se na své kolegy. Na nedostatek lidí, kteří by v sociálních službách chtěli pracovat, Maláčová reagovala tím, že se bude zvyšovat nezaměstnanost.

kriv ( 20. ledna 2020 18:28 )

Paní starostko proč byli čidla na záchodě a koupelně a ne jinde,kde by byli určitě důležitější než hlídat aby si někdo nezapálil na záchodě,kde není takové nebezpečí vzniku požáru.

jansochor ( 20. ledna 2020 17:59 )

Neschopná ministryně, velice neschopná. Ve svém ministerstvu plave ve všem, nerozumí ničemu, řečí vždycky plnou ***, nikdy nic nedotáhne do konce.

Karolina71 ( 20. ledna 2020 17:18 )

Chudák paní starostka. Ministryně patrně přiletěla z Marsu jinak by pochopila, že když dám na papír (do zákona) počet pracovníků tak se přes noc nevylihnou. Kdo pracovat chce pracuje a víc lidí opravdu nebude. Navíc je to psychicky náročná práce.

bizon_pepa ( 20. ledna 2020 16:20 )

Čtu tvůj sloh a chápu, ze te titul dipl. pol. naplňuje uzasem. Bohužel to jako vzdělání důležité pro rozvoj společnosti nelze brát. Možná znáš v hospodě Na ruzku bude jednička.

resty ( 20. ledna 2020 13:56 )

Nedělejte ukvapené závěry prvně zjistit kdo vlastní a zodpovídá za technický
stav tohoto objektu a pak kritizovat.
Že je něco v nepořádku s personálem to není jen ve mzdách ale hlavně k přístupu vykonávat tuto práci. Pro výkon této profese nepotřebuji mít školu ale zodpovědnost.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa