Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Tragédie ve Vejprtech: Policista-hrdina vytáhnul z ohně 10 lidí! Sám se nadýchal kouře

Aktualizováno -
19. ledna 2020
18:10
Autor: shp - 
19. ledna 2020
15:04

Požár domova pro mentálně hendikepované ve Vejprtech na Chomutovsku šokoval Česko. Zemřelo při něm 8 lidí. Mrtvých však mohlo být více nebýt hrdinného policisty, který riskoval vlastní život a bez hasicího přístroje a dýchací masky z budovy zachránil 10 lidí. Pacientům pomáhal ven i místostarosta Vejprt Vlastimír Volín.

Video  Starostka Vejprt o požáru: Hořet začalo v jednom z pokojů  - Blesk.cz - Kateřina Moravcová
Video se připravuje ...

Policie vyšetřuje požár v domově pro mentálně postižené ve Vejprtech na Chomutovsku jako obecné ohrožení z nedbalosti. V době neštěstí se uvnitř nacházelo 35 pacientů a tři zaměstnanci zařízení. Právě oni začali klienty vyvádět ven.

Jako naprostý hrdina se zachoval nejmenovaný policista, který bez jakéhokoliv vybavení začal tahat pacienty z ohně ven. „Policista se podílel na záchraně klientů,“ řekl České televizi náměstek krajského policejního ředitele Petr Sytař.

Policista neměl žádné vybavení

Při této události se nadýchal zplodin a je na vyšetření v nemocnici. Určitě mu patří velké dík, protože není vybaven tak, aby měl přístroje a veškeré náležitosti, aby se nenadýchal kouře,“ dodal Sytař. Prezident Miloš Zeman později na Frekvenci 1 řekl, že hrdinnému policistovi udělí medaili za hrdinství. 

Policista však nebyl jediný, kdo riskoval život. Pacientům z domova pomáhal i místostarosta Vejprt Vlastimír Volín. „Ke klukům z domova má velmi blízko,“ řekla Blesk.cz sama starostka města Jitka Gavdunová. I on se nadýchal dýmu. Společně s několika pacienty skončil v nemocnici v Kadani.

Oheň vznikl ve společenské místnosti

Při neštěstí zemřelo 8 lidí a tři desítky byly zraněny. Dva z nich bojují o své životy v nemocnici. Příčina požáru se stále vyšetřuje. Podle prvotních zjištění vznikl oheň ve společenské místnosti.

Pollo ( 20. ledna 2020 10:19 )

Nelži. Nikdo tady nevěří, že to umíš. Poděkuj ošetrovateli a zpátky do klece, nebo kde to přebýváš!

Monikay ( 20. ledna 2020 10:04 )

je mi moc líto těch co zahynuli či se zranili. většinou to ani nejsou ti, co třeba za požár můžou.

kristinn ( 20. ledna 2020 00:31 )

nemohli za to, že sa dementnými narodili. Aj oni by iste boli radi, keby boli normálni.Je strašné pomyslieť, že živý človek horí, alebo sa dusí. A cynik si pomyslí, že štátna kasa zas ušetrí. R.I.P všetkým zahynutým...A policajtovi všetká česť.

Eyma ( 20. ledna 2020 00:04 )

Pokud se nemylim zavedl to Havel aby měli všichni stejná práva

Eyma ( 20. ledna 2020 00:01 )

Narozdíl od politiků oni na to měli papír a nikomu neškodili .Škoda,že nehorelo ve sněmovně.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání