Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Zemřel nejmenší muž (†27) světa: Měřil pouhých 67 centimetrů!

Autor: ČTK - 
17. ledna 2020
22:18

Ve věku 27 let v pátek v Nepálu zemřel Khágendra Thapa Magar, který byl považován za nejmenšího žijícího muže na světě schopného chůze. S odkazem na jeho rodinu o tom informovala agentura AFP. Nepálec měřil 67,08 centimetru a podlehl zápalu plic ve městě Pokhara, asi 200 kilometrů západně od metropole Káthmándú, kde žil se svými rodiči.

Khágendra Thapa Magar se stal rekordmanem uznaným Guinnessovou knihou rekordů již v roce 2010 ve chvíli, kdy dovršil 18 let. Následně byl však sesazen svým krajanem Chandrou Bahadurem Dangim, který měřil 54,6 centimetru. Ten však v roce 2015 zemřel a držitelem titulu nejmenšího muže schopného chodit se opět stal Thapa Magar. „Když se narodil, byl tak malý, že se nám vešel do dlaně a bylo ho proto velice těžké vykoupat,“ řekl podle Guinnessovy knihy jeho otec.

Thapa Magar se stal známým po celém světě, navštívil více než deset zemí a vystupoval v televizích v Evropě i ve Spojených státech. „Život je výzva, když vážíte jen šest kilogramů a nehodíte se do světa, který je uzpůsoben průměrně velkému člověku. Khágendra však nenechal svou malou výšku stát v cestě tomu, aby si co nejvíce užil života,“ prohlásil Craig Glenday, šéfredaktor Guinnessovy knihy rekordů.

Po smrti Thapy Magara přebírá titul nejmenšího muže schopného chodit po svých nohou Kolumbijec Edward Hernández přezdívaný Nino (španělsky dítě), který měří 70,21 centimetru. Nejmenším mužem, který se nedokáže pohybovat po svých nohou, nicméně může stát, je nadále Filipínec Junrey Balawing, který měří pouhých 59,93 centimetru. Nejmenší ženou na světě je od roku 2011 Indka Jyoti Amge s 62,8 centimetru.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi