Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Čtyři mrtví po nehodě na Znojemsku: Umírali mi v náručí! Promluvil muž, který zachraňoval Kryštůfka (4 měs.)

Autor: VaB - 
13. listopadu 2019
05:00

K obrovské tragédii došlo v pondělí v podvečer u Pavlic nedaleko Znojma. Při srážce tří aut zemřeli celkem čtyři lidé, tři muži (†38, †50 a †51) a jedna žena (†26), matka čtyřměsíčního Kryštůfka, který byl ve vážném stavu transportován do nemocnice. Jako první na místě pomáhal zraněným Martin K., který následně na sociální síti popsal strašlivou scénu, které byl svědkem.

K nehodě došlo v pondělí před 17. hodinou u Pavlic na Znojemsku. Podle policie osobní vůz značky Audi jedoucí ze Znojma na Jihlavu vybočil neznámo proč ze svého směru a na horizontu se srazil s protijedoucím volkswagenem. Do dvou rozmlácených aut pak narazila ještě fabie. 

„Následky byly fatální. V audi zemřeli tři lidé ze čtyř. Vše nasvědčuje tomu, že všichni byli cizinci. V protijedoucím autě zahynula řidička, její dítě převezli záchranáři do nemocnice,“ uvedla policejní mluvčí Kamila Haraštová. Podle informací Blesku cestovali v audi s rakouskou poznávací značkou tři muži a jedna žena balkánského původu.

Předjížděl na horizontu

Martin K. byl na místě několik málo vteřin po nehodě. S několika dalšími lidmi pomáhal zraněným ve zdemolovaných vozech. „Předjížděl mě a pak ještě jedno auto už úplně na horizontu. Měl jsem to celé před očima. Rozstřelil auto s mladou ženou a chlapečkem. Volal jsem hned 112 a běžel na pomoc. Po čelní srážce ve 120 km/h z těch aut byly hrozný vraky...“ popisuje Martin své mrazivé zážitky, na které asi jen tak nezapomene.  

V audi s rakouskou poznávací značkou cestovali celkem čtyři lidé. Tři muži (†38, †50 a †51) na místě svým zraněním podlehli, žena utrpěla zranění a z vozu ji museli vyprostit hasiči. „Jenže to byla tak těžká nehoda, že neměli šanci. Já vůbec netušil, že vzadu v té audině jsou ještě další dva, jak to bylo ve tmě a zdemolované,“ píše Martin K. S mnohočetnými poraněními a na řízené ventilaci byla zraněná žena převezena do nemocnice. 

Mrtvá maminka, vážně zraněné miminko

V druhém voze cestovala žena (†26), která v autě jela společně se svým čtyřměsíčním synem Kryštofem. „Několikrát jsem se vracel k té mámě a zjišťoval, jestli můžu pro ni něco udělat. Podle následných zpráv od záchranky už ale ani tam nešlo nic dělat. Ta mě mrzí nejvíc, ale udělali jsme vše, co šlo. Jen se s tím vypořádat chvíli potrvá,“ říká Martin K.

Chlapeček na tom byl velmi špatně. „Dítě ve vážném stavu jsme letecky převezli do brněnské dětské nemocnice,“ uvedla mluvčí záchranářů Michaela Bohová. „Chlapec mi v náručí krvácel z uší. Nevěděl jsem, co mám dělat,“ popisuje své pocity zachránce.

„Já tam byl taky. Přinesl jsem kladivo, abychom rozbili okno a vytáhli toho kloučka. Potom jsem z dětské sedačky podal deku a pomohl ho zabalit,“ přidává se do diskuse další svědek nehody, kterého redakce nebude jmenovat. 

Ve třetím autě, které do dvou ostatních narazilo, cestoval otec malého Kryštofa a manžel zemřelé ženy. „V tom třetím autě za nimi jel jeho táta, vylezl a tak nějak jsme o toho kluka pečovali společně,“ píše dál Martin K. „Kéž by dítě přežilo, nevypadalo to s ním vůbec dobře,“ dodává.

„Když přijela záchranka, šel jsem ještě dát kontakt policajtům a ti říkali, že to asi ten vrtulník otočí, protože není koho zachraňovat. A tak jsem odjel, abych nepřekážel. Až z tisku vidím, že kluk má šanci,“ popisuje. Vrtulník se naštěstí neotočil a k místu doletěl. Do nemocnice transportoval zraněného chlapečka.

Jak se s tím vypořádat?

Zásah u tragické nehody zanechal nejen v Martinovi, ale i v dalších spoustu mrazivých okamžiků. „Nevíte, jak se vypořádat s tím, když vám umírají lidé v náručí?“ ptal se Martin. Spousta jeho přátel mu na facebooku okamžitě psala povzbuzující texty.

„Martine, moc na Tebe myslím! Byl jsi na místě, pomohl, jak nejlépe jsi dokázal! Děkuji Ti za to!“ píše Martinovi Eva B. „Jste frajer. Děkuji vám!“ přidává se Jolana. „Přátelé, děkuji za podporu, každý se z toho dostává jinak, já se musel vypsat,“ děkuje pak všem zachránce Martin. 

offline ( 13. listopadu 2019 22:02 )

Nejspíš proto klesl počet obyvatel Bulharska od roku 1990 z devíti na sedm milionů. Nejprve si mysleli, že mají málo dětí a pak teprve zjistili, že sice Bulharky mají pořád svých 4 - 5 dětí na ženu, ale dvě třetiny lidí mezi 18 - 60 lety jsou nalezlí v Západní Evropě. Obdobně je to se všemi východoevropskými zeměmi, v Bulharsku je jen tento podíl nejvyšší.

offline ( 13. listopadu 2019 21:43 )

Tak o obětech víme už skoro všechno, ale o pachatelích je to pořád jen ve stylu "jedna paní povídala". Dozvíme se, co to bylo za integrované, tiché, skromné a vděčné turecké? občany v Rakousku?

Jarabak ( 13. listopadu 2019 14:27 )

Já tam na tý silonici vidím přerušovanou čáru z jedný strany. Asi na dost nevhodným místě.

adeso ( 13. listopadu 2019 13:11 )

a takhle vznikl "Milion chvilek"

zarazenyprd ( 13. listopadu 2019 12:55 )

Krvácení z uší - zlomeniny spodiny lebeční. Průser.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání