Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Požár ve Vejprtech má 8 obětí: Ti kluci byli jako naše rodina, dojemná i rozzlobená slova starostky

Aktualizováno -
19. ledna 2020
22:25
Autor: ČTK, šim, DH, shp - 
19. ledna 2020
07:28

Při tragickém požáru ve Vejprtech v domově pro postižené zemřelo osm lidí, tři desítky lidí jsou zraněny. Oběťmi jsou muži s mentálním a kombinovaným postižením. Jeden z nich bojuje v nemocnici o život. Děsivé dění jsme v neděli sledovali online.

++ Požár byl ohlášen ve 4:49, hořelo v oddělení pro muže. 

++ Zemřelo při něm osm lidí, tři desítky lidí utrpěly zranění.

++ Původní informace, že šlo o domov důchodců, byla následně upřesněna. Tragédie postihla domov pro osoby s mentálním a kombinovaným postižením. 

++ Na místo tragédie přijel premiér Andrej Babiš, který slíbil její řádné vyšetření.

++ Starostka Vejprt Jitka Gavdunová označila zemřelé a zraněné za členy rodiny.

++ Podle Gavdunové se už v minulosti pacienti pokoušeli v zařízení založit požár.

++ Podle prvotních zjištění vznikl požár ve společenské místnosti.

Požár ve Vejprtech
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Zobrazit nové zprávy
Datum:
22:23
19. 1. 2020

Online zpravodajství z Vejprt končí. Děkujeme za pozornost. Následkům děsivého požáru se budeme věnovat opět zítra.

19:40
19. 1. 2020

Všichni zranění se vrátili do domova vyjma dvou pacientů. Ti bojují o své životy v nemocnici. FTV Prima to řekla starostka Vejprt Jitka Gavdunová. Podle ČTK je v nemocnici ještě pět lidí.

Starostka Vejprt Jitka Gavdunová.
19:37
19. 1. 2020

Velitel profesionálních hasičů Jan Kuvik popsal, jak to vypadalo v domově během požáru, když do něj dorazil. „Na místě již zasahovaly dobrovolné jednotky z obce Kovářská a z města Vejprty. Po převzetí místa události se pak nadále prováděla záchrana osob. Ty osoby nemohly ven samy, většinou se bezvládně vynášely s pomocí vyváděcích masek. Prioritně se prováděla záchrana osob. Uvnitř byla nulová viditelnost, takže se tam dalo pohybovat jen s pomocí termokamer nebo pohmatem. Jednotky se snažily osoby vyhledávat právě hmatem nebo termokamerou, jinak se tam nedalo vůbec orientovat,“ řekl FTV Prima.

Velitel dobrovolných hasičů Jan Kuvik.
18:12
19. 1. 2020

Prezident Miloš Zeman řekl na Frekvenci 1, že hrdinnému policistovi, který z domova zachránil 10 lidí, udělí medaili za hrdinství. Strážce zákona riskoval vlastní život a nadýchal se zplodin.

Miloš Zeman v pořadu Blesk.cz S prezidentem v Lánech (12. 1. 2020)
17:33
19. 1. 2020

Pomoc od ostatních domovů s postiženými

Ve městě je několik objektů, které slouží lidem s nějakým postižením. „Řekla nám to vychovatelka, co se stalo. Je to hrozný,“ řekl ČTK osmadvacetiletý Lukáš, klient jedno z těchto zařízení, jenž byl na odpolední procházce s kamarády. „Museli jsme připravit postele, aby se měli kluci kam vrátit z nemocnic,“ dodal.

17:15
19. 1. 2020
!

Podle místních nebyly s klienty domova problémy

„Jsou to celkem slušní kluci. Dřív s nimi chodily vychovatelky, teď bývají na vycházkách i sami,“ uvedla pro ČTK Olga Císařová. „Jsou v pohodě. Občas je potkávám venku, žádný problém,“ poznamenal šestnáctiletý Martin.

16:56
19. 1. 2020

Starostka Vejprt Jitka Gavdunová se ostře pustila do ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové, která přijela na místo tragédie. Co jí vadí, se dozvíte zde.

Do Vejprt po premiéru Babišovi (ANO) dorazila i ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).
16:09
19. 1. 2020

Politici se vyjadřují k tragédii ve Vejprtech

„Všem lidem zasaženým tragickou událostí ve Vejprtech vyslovuji upřímnou soustrast. V tomto případě si obyvatelé ústavu navíc nepomohou sami. Podpořím každou možnost, jak utrpení zmírnit,“ uvedl na twitteru ministr zahraničí Tomáš Petříček.

„Obec Vejprty se dnes probudila do tragického rána. Požár v domově pro osoby se zdravotním postižením po sobě zanechal 8 obětí. Je mi to hrozně líto a všem pozůstalým bych chtěl vyjádřit upřímnou soustrast. Děkuji hasičům, záchranářům a policistům za práci, kterou na místě odvádějí,“ napsal na sociální síť ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

„Vyjadřuji soustrast nad smrtí mužů z domova pro postižené ve Vejprtech. Zraněným přeji uzdravení. Jedná se o jednu z nejhrůznějších událostí v historii naší země. Věřím, že se všichni budeme snažit pomoci a tato událost bude vyšetřena. Takovéto tragédie se nesmí opakovat. Děkuji všem, kteří se podíleli na záchraně lidí,“ uvedl pro Deník předseda KSČM Vojtěch Filip.

15:45
19. 1. 2020

Jak se má správně postupovat při požáru zdravotnického zařízení, se dozvíte zde.

15:20
19. 1. 2020

Na místo neštěstí přijel pohřební vůz.

Pohřební vůz na místě tragédie ve Vejprtech.
15:16
19. 1. 2020

Tragédie ve Vejprtech až děsivě připomíná neštěstí v Měděnci. To inspirovalo filmaře při natáčení známého českého snímku Requiem pro panenku. Více se dozvíte zde.

Tragický příběh inspiroval i film Requiem pro panenku.
14:04
19. 1. 2020

Náměstek krajského policejního ředitele Petr Sytař uvedl, že požár vznikl podle dostupných informací ve společenské místnosti. „V té bude asi základní ohnisko, ale to je prvotní informace,“ prohlásil.

Fotografie domova pro postižené, které zveřejnili po zásahu ústečtí hasiči Fotografie domova pro postižené, které zveřejnili po zásahu ústečtí hasiči
14:02
19. 1. 2020
!

Při záchraně pacientů se nadýchal kouře jeden ze zasahujících policistů. „Určitě mu patří velký dík, neměl na místě dýchací přístroj,“ uvedl náměstek krajského policejního ředitele Petr Sytař. Dodal, že z ohně zachránil asi 10 lidí. Více se dozvíte zde.

13:35
19. 1. 2020

Policie šetří požár ve Vejprtech, při kterém zemřelo osm lidí, jako obecné ohrožení z nedbalosti. Příčiny zjišťují na místě krajští kriminalisté.

13:32
19. 1. 2020
!

Deník.cz uvedl, že požár údajně vznikl ve společenské místnosti.

13:16
19. 1. 2020

Místostarosta Vejprt Vlastimír Volín skončil v nemocnici v Kadani. Je v ní společně s několika pacienty domova, které moc dobře zná. Při požáru zařízení se snažil pomáhat.

Nemocnice v Kadani. Interní oddělení nemocnice v Kadani.
13:04
19. 1. 2020

Podle personálu ústavu, kde došlo k požáru, bylo těsně před tragédií vše v pořádku a všichni klienti byli ve svých pokojích, uvedla ČT. Ačkoli jsou všichni obyvatelé vejprtského ústavu dospělého věku, mentálně jsou na úrovni 6-12letých dětí. 

13:02
19. 1. 2020

Nemocnice Krajské zdravotní přijaly po požáru ve Vejprtech 17 lidí. Jeden je ve vážném stavu na plicní ventilaci v Chomutově, další na JIP v Mostě. „Ze šesti přijatých v nemocnici v Chomutově je jeden pacient ve vážném stavu na interní plicní ventilaci, jeden pacient byl ošetřen na chirurgii s popáleninami,“ doplnil mluvčí. Další čtyři pacienti byli v Chomutově ošetřeni ambulantně a budou z nemocnice propuštěni.

12:39
19. 1. 2020

Na místo tragédie dorazil koroner. 

Na místo tragédie dorazil koroner
12:31
19. 1. 2020

Mluvčí záchranné služby Ústeckého kraje Prokop Voleník promluvil o zraněných a obětech požáru domova pro postižené ve Vejprtech.

Video  
Video se připravuje ...
12:23
19. 1. 2020
!

Po požáru v domově pro postižené ve Vejprtech ošetřili záchranáři 30 lidí. Čtyři jsou podle starostky ve vážném stavu, z toho dva bojují o život.

12:01
19. 1. 2020
!

Hořet prý začalo v pokoji pacienta!

„Začalo hořet v jednom z pokojů. Je to teď (příčina) předmětem spekulací. Údajně se už klienti v minulosti pokusili něco zapálit. Takže nevíme, mohlo se stát cokoliv,“ řekla Blesk.cz starostka Vejprt Jitka Gavdunová. „Ti klienti jsou naše rodina, teď nám zemřeli členové rodiny,“ dodala.

Video  
Video se připravuje ...
11:55
19. 1. 2020

„Z boku budovy, kam nyní není vidět, je prý požární schodiště, únikový východ. Ten ale nebyl využit,“ řekla Blesku žena, která bydlí v těsném sousedství ústavu. „Jsou tam chovanci s různým typem mentálního postižení, běžně se pohybují i po ulici,“ dodala. 

11:47
19. 1. 2020
!

Podle starostky jen dva ze zemřelých klientů měli coby opatrovníky uvedeny rodinné příslušníky. „O ty klienty, které zde máme umístěny, se rodiny zpravidla nestarají. Šest mrtvých mělo coby opatrovníky ustanoveno město Vejprty,“ dodala na tiskové konferenci starostka Vejprt. 

11:45
19. 1. 2020

„Hasiči z Německa, které je pět minut, vůbec nepřijeli, protože se k nim kvůli byrokracii informace o požáru vůbec nedostala,“ řekla starostka Vejprt Jitka Gavdunová. Pro klienty centra jsou připraveny náhradní postele a ubytování. „V tuto chvíli ničím nestrádají, zařídili jsme jim jídlo a ubytování v areálu a v dalších budovách zařízení. Teď je důležité, aby se ti kluci s tím vyrovnali. To platí i pro personál, který je hluboce otřesen. Ti klienti pro nás nejsou klienti, ale je to naše rodina,“ řekla starostka, že v době požáru bylo v budově 35 klientů.

11:44
19. 1. 2020
!

„Na noční směně byli tři zaměstnanci, kteří jako první zajišťovali pomoc a tahali ty klienty z kouře,“ řekl ředitel centra Petr Vagaši. Podle hasičů začalo pravděpodobně hořet v kulturní místnosti. 

11:43
19. 1. 2020

Evakuace obyvatel domova Kavkaz.

Evakuace obyvatelů domova Kavkaz Evakuace obyvatelů domova Kavkaz
11:40
19. 1. 2020

„Tento domov pro klienty je z hlediska požární ochrany vybaven nadstandardně. Protipožární čidla byla umístěna pouze na toaletách, protože tam klienti chodí kouřit. V minulosti se nám stalo, že se klienti pokoušeli založit požár sami,“ prohlásila starostka.

„Klienti mohou všechno a náš personál nemá šanci toto ohlídat. Je nás málo, nemáme kapacitu je šacovat. Bojujeme o každou pracovní sílu, třetina obyvatel města pracuje v Německu,“ řekla starostka a upozornila na administrativní zátěž v procesu získávání pracovních sil ze zahraničí.

11:35
19. 1. 2020
!

Starostka Vejprt Jitka Gavdunová se omluvila za to, jak vypadá, protože je na místě od páté hodiny ranní. „Klienty zařízení známe od dětství, jsou součástí naší obce, je to pro nás obrovská rána,“ řekla starostka, která vyzdvihla rychlou pomoc dobrovolných hasičů.

V nemocnici leží na pozorování také místostarosta. „Vletěl do toho zařízení a nadýchal se kouře,“ řekla starostka s tím, že další dva lidé bojují v nemocnici o život.

11:20
19. 1. 2020

Záběry z místa smrtící tragédie.

Video  
Video se připravuje ...
11:11
19. 1. 2020

„U většiny takovýchto požárů ti lidé neuhoří, ale udusí se zplodinami,“ řekl na místě při rozhovoru s premiérem šéf zasahujících hasičů. Po zasedání bezpečnostní rady bude následovat tisková konference. 

11:10
19. 1. 2020

„Ústavu chybí deset zaměstnanců a snaží se získat personál z Ukrajiny,“ řekl Babiš. 

11:08
19. 1. 2020
!

V půl dvanácté zasedne bezpečnostní rada kraje, která rozhodne o dalším postupu, řekl dnes na místě tragédie premiér Babiš. Ocenil práci starostky Vejprt, podle níž jsou obyvatelé ústavu nedílnou součástí obce. 

Babiš poděkoval také hasičům, kteří byli na místě do deseti minut od vypuknutí tragédie. Vláda bude jednat o pomoci. 

11:06
19. 1. 2020

„Někteří klienti již byli z nemocnic po drobném ošetření vráceni do Vejprt,“ řekl pro ČT ředitel Městské správy sociálních služeb Vejprty Viktor Koláček. Uvedl, že pro klienty centra uvítá psychologickou pomoc. 

11:01
19. 1. 2020

Na místo tragického požáru ve Vejprtech dorazil premiér Andrej Babiš. 

Na místo tragického požáru ve Vejprtech dorazil premiér Andrej Babiš Na místo tragického požáru ve Vejprtech dorazil premiér Andrej Babiš
10:52
19. 1. 2020

Na obrovskou tragédii během nedělního dopoledne reaguje většina předních českých politických tváří. „Velmi mě zasáhla zpráva o požáru v domově pro osoby se zdravotním postižením ve Vejprtech. Ráda bych vyjádřila upřímnou soustrast rodinám a blízkým obětí. Všem zraněným přeji brzké uzdravení, jsem s nimi ve svých modlitbách,“ napsala předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. „Noční požár domova pro zdravotně postižené ve Vejprtech je obrovskou tragédií. Upřímnou soustrast pozůstalým rodinám a příbuzným. Brzké uzdravení všem zraněným. Jsem myšlenkami s nimi,“ doplnil ji její stranický kolega a europoslanec Jiří Pospíšil.

10:40
19. 1. 2020

Jedna ze zraněných osob skončila ve vážném stavu na jednotce intezivní péče chomutovské nemocnice. 

10:34
19. 1. 2020

Mezi mrtvými a zraněnými při požáru domova pro postižené ve Vejprtech na Chomutovsku není nikdo z pracovníků. Kouře se nadýchal jeden z policistů, uvedla ČTK.

10:29
19. 1. 2020

„V myšlenkách jsem se zesnulými a zraněnými dnešní hrozné tragédie v domově pro zdravotně postižené ve Vejprtech. Hlubokou soustrast pozůstalým,“ napsala na twitter ministryně financí Alena Schillerová (ANO). K ní se připojil i předseda KDU-ČSL Marek Výborný. „Upřímnou soustrast všem rodinám a příbuzným obětí tragického požáru ve Vejprtech. Všechny svěřuji do svých modliteb!“

10:17
19. 1. 2020

Na místě požáru dochází k převozu postelí, matrací a lůžkovin pro akutní ubytování evakuovaných lidí. Někteří obyvatelé domova budou zřejmě ubytováni v některých z nedalekých budov, které jsou součástí zařízení. 

Převážení postelí pro evakuované obyvatele domova Převážení postelí pro evakuované obyvatele domova
10:06
19. 1. 2020
!

„Požár vypukl v jedné z místností a dále se rozšířil do tří místností. Lidé byli vyváděni a vynášeni v maskách. U osmi lidí byl konstatován exitus vlivem nadýchání zplodin,“ řekl ČT operační důstojník hasičů.

10:01
19. 1. 2020
!

„Doběhla jsem pomáhat uklízet po záchranářích. Injekční stříkačky a tak. Přijeli všichni, co mohli,“ popsala situaci na místě vedoucí domova Dukla Lenka Moučková pro Deník N. „Je to pocit obrovské bezmoci, nevím, jak jinak to popsat,“ dodala.

9:57
19. 1. 2020

Přední politický představitel KDU-ČSL a člen Evropského parlamentu Tomáš Zdechovský: „Dnešní modlitby míří za oběťmi a pozůstalými požáru domova důchodců ve Vejprtech. Myslím také na všechny zraněné a věřím v jejich brzké uzdravení.“

9:52
19. 1. 2020

Ministr vnitra a předseda ČSSD Jan Hamáček ujistil na svém twitteru veřejnost, že celý požár bude důsledně prošetřen. „Na místo už odjel generální ředitel HZS genpor. Drahoslav Ryba,“ dodal a vyjádřil upřímnou soustrast pozůstalým.

9:48
19. 1. 2020

K hrůzné události se na sociálních sítích vyjádřila i ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). „Strašné. Dnešní obrovská tragédie v domově důchodců ve Vejprtech mě těžce zasáhla. Doufám, že se hasičům a záchranářům v těžkých podmínkách podaří situaci co nejrychleji zvládnout a oběti nebudou přibývat. Upřímnou soustrast všem pozůstalým,“ napsala politička.

9:44
19. 1. 2020

„Velká tragédie ve Vejprtech. Lituji zmařených lidských životů. Mysleme na pozůstalé, kteří přišli o své blízké,“ napsal na svůj twitter staronový předseda ODS Petr Fiala.

9:42
19. 1. 2020

„Je to ohromná tragédie. Až budeme mít nějaké bližší informace, budeme hledat způsob, jak jako kraj pomoci,“ uvedl pro iDNES.cz hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček. Podle jeho slov míří na místo neštěstí, stejně jako premiér Babiš, náměstek hejtmana Martin Klika a také vedoucí odboru kanceláře hejtmana Luboš Trojna.

 

9:38
19. 1. 2020
!

„Hrozná tragédie ve Vejprtech v domově důchodců, je mi to moc líto a chtěl bych vyjádřit nejhlubší soustrast všem pozůstalým. Mluvil jsem s policejním prezidentem a velitelem hasičů, ti dělají maximum,“ reagoval na prvotní informaci, že šlo o domov důchodců, na sociálních sítích premiér Andrej Babiš, který podle informací Aktu.cz míří na místo. 

9:27
19. 1. 2020

Podle informací TN.cz vypukl požár v oddělení pro muže.

9:13
19. 1. 2020

Agentura Aktu.cz uvádí, že v tuto chvíli míří na místo odborníci z ústavu požární ochrany.

9:05
19. 1. 2020
!

„Příčinu zjišťují hasiči, podle mých informací je požár už dohašen. Budova zvnějšku nevypadá poškozená,“ řekl České televizi Viktor Koláček, ředitel Městské správy sociálních služeb Vejprty.

8:50
19. 1. 2020

„Nezlobte se, nebudu poskytovat žádné informace,“ řekla Blesku sociální pracovnice zařízení Kavkaz Karolína Bálintová a okamžitě telefon položila.

8:40
19. 1. 2020

Podle posledních informací byli obyvateli domova pacienti od 18 do 64 let se všemi stupni mentálního postižení. 

7:56
19. 1. 2020

„Museli jsme evakuovat všechny obyvatele domova, některé jsme museli ošetřit pro lehké zranění, všechny musíme prohlédnout,“ řekl Blesku mluvčí ústecké záchranky Prokop Voleník. Zranění jsou rozváženi do okolních nemocnic. 

7:50
19. 1. 2020

Záchranná služba vyhlásila mimořádnou událost. ČTK to řekl její mluvčí Ústeckého kraje Prokop Voleník. 

7:45
19. 1. 2020

Požár vypukl krátce před pátou hodinou. Kvůli nepřízni počasí nemohl vzlétnout vrtulník. Na místě je sedm zdravotnických posádek včetně dvou německých.

7:40
19. 1. 2020

„Informaci o požáru jsme přijali před pátou hodinou, přesněji v 4:49. Mohu potvrdit osm obětí a větší množství zraněných osob. Mezi zraněnými jsou obyvatelé domova i personál,“ sdělila Blesku k tragédii Alena Bartošová, policejní mluvčí Ústeckého kraje.

7:35
19. 1. 2020
!

Noční tragédie ochromila Česko. Před pátou ranní vypukl v domově pro mentálně postižené ve Vejprtech na Chomutovsku požár, při kterém zemřelo osm lidí, tři desítky lidí musely být ošetřeny. Někteří lidé utrpěli vážná zranění. Původní informace zněla, že se jednalo o domov důchodců, Deník N následně uvedl, že požár zachvátil domov pro lidi s různými stupni mentálního postižení s názvem Kavkaz. 

 

zaka ( 20. ledna 2020 10:36 )

já jsem v podobným domově byl asi dvacet minut a když jsem viděl vykrmený hromotluky jak masturbují před chovately tak jsem vypad a ani za nic bych tam nepracoval

snehulak ( 20. ledna 2020 08:34 )

Domovy pro postižené i důchoďdáky jsou pro provozovatele slušnej vejvar. Když se tam něco stane, může za to Maláčová, Babiš, Zeman a možná i Putin, že paní starostko?

drzaaaa ( 20. ledna 2020 00:40 )

ovarek ( 19. ledna 2020 18:57 )

Vláda na takové sedm let prdí, když je neštěstí tak tam paroháč letí litovat a slibovat

lunatic ( 19. ledna 2020 15:54 )

Doufám,že některá z komerčních TV pietně zařadí film Hoří,má panenko ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání