Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Požár jak z Requiem pro panenku. Tragédie ve Vejprtech je Měděnci děsivě podobná

Autor: sab - 
19. ledna 2020
14:58

Tragický požár v domově pro osoby s mentálním a kombinovaným postižením ve Vejprtech nápadně připomíná tragédii, ke které došlo před šestatřiceti lety jen o 13 kilometrů dál. V obci Měděnec tenkrát vyhořel výchovný ústav, smrt v plamenech našlo 26 dívek. Na motivy tragédie natočil režisér Filip Renč film Requiem pro panenku. Snímek byl plný nepřesností, mimo jiné proto, že ani oficiální vyšetřovatelé dodnes neví, co se osudovou noc přesně stalo. To, co je známé, se ale až příliš podobá požáru ve Vejprtech.

S plameny, o kterých se hasiči dozvěděli dnes před pátou ráno, jich bojovalo padesát. Osm lidí z domova pro mentálně postižené ve Vejprtech se zachránit nepodařilo. Lidé s pohnutými osudy, většinou bez rodin nebo opatrovníků, zemřeli nejspíš kvůli tomu, že se nadýchali kouřem. Hořet začalo v kulturní místnosti, odkud se dým šířil dál.

Jen 15 minut cesty od Vejprt se před šestatřiceti lety stala podobná tragédie. V budově Ústavu sociální péče v Měděnci jednu listopadovou noc zemřelo 26 postižených žen. Skříň s novinami tenkrát měla zapálit tehdy šestnáctiletá Eva Kováčová.

Ve Vejprtech se příčina požáru ještě šetří. Už pár hodin po jeho uhašení ale starostka naznačila, že ho mohl někdo založit. „V minulosti se nám stalo, že ty klienti sami se pokoušeli oheň založit,“ řekla zdrcená starostka Vejprt Jitka Gavdunová.

Video  Starostka Vejprt o požáru: Hořet začalo v jednom z pokojů  - Blesk.cz - Kateřina Moravcová
Video se připravuje ...

„Ti klienti dneska de facto můžou všechno, mohou přinést zapalovače, mohou si vzít sirky, chodí ven bez kontroly a my, náš personál absolutně nemá možnost tuto stránku uhlídat, někde je šacovat,“ popsala a apelovala na premiéra Andreje Babiše (ANO), aby se na práva klientů a ošetřujících zaměřil s vládními kolegy.

Požár v ústavu se tutlal, dodnes není jasno

Dívka, která oheň v Měděnci před pětatřiceti lety založila, do ústavu nepatřila. Byla sice neposlušná, nepatřila ale mezi dívky, které kvůli postižení nemohly ani normálně mluvit či jíst. Kvůli tomu, že byla Eva problémová, si s ní v jiných ústavech poradit nedokázali, a tak ji přemístili mezi postižené. Údajně jí i dávali na uklidnění léky původně určené pro jiné pacienty psychiatrie.

Požár měl fatální následky, protože budově chyběl nouzový východ. Nebylo možné použít telefon a nefungovaly nejspíš ani hasicí přístroje. Hasiče musely vychovatelky zavolat jedním z telefonů z vesnice, kam běžely. Stejně jako v neděli ve Vejprtech i tenkrát v Měděnci hasili nejprve dobrovolní hasiči. Zajímavostí je také to, že zachráněné z Měděnce tenkrát odvezli právě do města Vejprty.

Tak o události informoval tehdejší tisk. Režim se totiž zřejmě snažil tragédii částečně ututlat. Tak o události informoval tehdejší tisk. Režim se totiž zřejmě snažil tragédii částečně ututlat. | Rudé právo, archiv

Při hašení tehdejšího požáru napsal problém s vodou. Tu museli vozit v cisternách, protože v okolí ústavu nebyl žádný hydrant. Hasiči rovněž neměli dostatečné vybavení a nemohli tak zasáhnout v hořících pokojích. Jedna z vychovatelek dokonce nepřímo obvinila jednoho z požárníků, že jí ukradl kabelku.

Scénárista se za film omluvil

Film Filipa Renče Requiem pro panenku je natočen podle oficiální vyšetřovací verze tohoto případu. O ní ale panují jisté pochyby, existuje konsenzus, že tehdejší režim se snažil některé detaily tragédie skrýt. Jaká byla realita a co se skutečně v roce 1984 stalo, tak není zcela jisté. Josef Klíma, který se na scénáři podílel, se dokonce před televizními kamerami za film omluvil s tím, že ho tíží svědomí, protože některé věci v něm neodpovídají realitě.

Objevovaly se totiž různé názory zúčastněných. Někteří tvrdili, že v domově panovalo násilí ze strany vychovatelek. Na jejich místě byly dřív řádové sestry, které komunistický režim donutil odejít. Měla také být snaha zatajit to, že ústav nesplňoval bezpečnostní předpisy a že dívka Eva Kováčová v něm neměla co dělat, protože byl určený hlavně pro těžce postižené a chorobomyslné.

Zemřelo 26 zmatených a postižených dívek

S nasazením vlastního života vynesl tehdy 15 dívek z hořící budovy číšník z nedaleké restaurace. Zmatené chovanky se s ním praly a utíkaly před ním, vlivem svého postižení a možná i léků, nebyly schopné pochopit, co se děje.

Dvě vychovatelky, které ten den sloužily, se rovněž snažily nemocné dostat z hořící budovy pryč. Dívky ale byly zvyklé, že je v noci obyčejně budí na toaletu a tak potom, co je vychovatelky vyhnaly, se vracely zpět do pokojů a do plamenů.

Dívky z ústavu vynášela i žhářka Eva Kováčová. Nikdo ji nepodezíral, přiznala se až po několika dnech. Ve vězení měla strávit pět let, kvůli útokům na dozorce tam byla ale o čtyři roky déle.

Poté si nechala změnit pohlaví. I René, kterým se stala, byl několikrát na psychiatrii a také se pokusil založit požár. Před šesti lety spáchal sebevraždu skokem pod vlak. V dětství byla Eva údajně fyzicky týraná a zažila pokus o znásilnění.

Stejně jako před pětatřiceti lety v Měděnci, tak i v neděli ve Vejprtech plameny zabíjely lidi, kteří neměli šťastný rodinný život. U šesti zemřelých je podle starostky opatrovníkem město Vejprty. „O ty klienty se rodiny moc nestarají. Pouze dva klienti mají jako opatrovníky rodinu,“ podotkla starostka.

Rodiče dívek, které kdysi žily ve výchovném ústavu v Měděnci se o ně také dlouhé roky nezajímali a nenavštěvovali je. Po požáru však někteří měli seznam věcí, které chtějí nahradit.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Jarda3 ( 20. ledna 2020 09:55 )

.
Pane - přečíst po sobě a opravit chyby . . . . děkuji.
.

majojo ( 19. ledna 2020 22:34 )

Možná ne - opravili to.

sorgedoktor ( 19. ledna 2020 17:00 )

Ono se o tech Vejprtecvh moc nevi...Doba poikrocila, mohly by tam byt sensory na ohen ci kour.
Srovnaqnis tim Medencem asi nebude dobre. Tam slo o psychicky a sexualne frustrovanou divku, kteras tam zrejme nemela byt.Nikdo to neresil.
Zde se zatim nevi, otaqzka kausalitzy bude snads objasnena

majojo ( 19. ledna 2020 15:15 )

Debilnímu autorovi: Slovo requiem je nesklonné.

Zobrazit celou diskusi