Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

„Chudina se baví u PC.“ Dva z pěti Čechů stíhá chudoba. V čem se pletou Babiš a Zeman?

Autor: Jaroslav Šimáček - 
17. ledna 2020
05:01

„My se bavíme na večírku a chudina u PC na fotkách.“ Těmito slovy zaujal před příchodem roku 2020 kamarád Moniky Babišové Ivan Šablatúra, kterého sepsul i Andrej Babiš (ANO). Premiér však Čechům následně v novoročním projevu řekl, že se mají vlastně dobře. Podle sociologa Daniela Prokopa chudoba ohrožuje nebo již zasáhla na 40 procent populace a některá srovnávání jsou nalháváním si, že se máme lépe, než tomu je ve skutečnosti. Co Čechy doopravdy trápí, to Prokop rozvedl v pořadu Epicentrum na Blesk.cz.

Česko je rozdělené. Je to však patrné zdaleka nejen z demonstrací na Letné, Václavském náměstí i dalších místech nejen v Praze. Problém rozdělení společnosti je daleko hlubší, upozorňuje sociolog Daniel Prokop. Autor nové knihy Slepé skvrny se podílel i na velkém průzkumu pro Český rozhlas Rozděleni svobodou, líčícím stav české společnosti 30 let od sametu.

V průzkumu i knize operuje s rozdělením 6 + 1. Jde o 6 tříd Čechů a stranou stojící nejednotné elity.

Video  O chudých Češích, rozdělené společnosti a populismu Zemana i Babiše: Sociolog Daniel Prokop v Epicentru na Blesk.cz  - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Dvě nejnižší třídy - ohroženou a strádající - přitom tvoří až 40 procent populace. Přímo je trápí, nebo ohrožuje chudoba, někteří jsou v problémech až po uši, jiní k nim mají zatím jen nakročeno. Projevuje se třeba i tak, že jejich příjem pokryje sice běžné, ale už ne nečekané výdaje. Třeba když se vám rozbije pračka.

Česká společnost je rozdělena na 6 tříd, stranou pak stojí nejednotné elity, ukázala studie Česká společnost je rozdělena na 6 tříd, stranou pak stojí nejednotné elity, ukázala studie | Foto pro Blesk - Český rozhlas

Potíže chudých

16 procent lidí vyloženě strádá - jsou mezi nimi často nezaměstnaní a nízkopříjmově pracující, důchodci, matky samoživitelky, lidé v nejchudších krajích jako v Ústeckém či Karlovarském. Pak je tu ale přes 20 procent ohrožených Čechů.

„Ohrožená třída je specifikem ČR. Jsou to lidé, kteří mají často i lepší vzdělání, mohli by prosperovat, ale mají nízké příjmy, nemají skoro žádný majetek. Hodně daníme práci, tím jim bereme potenciální příjmy, máme tady 800 tisíc lidí v exekuci (...) Jsou zde skupiny obyvatel, které by mohly prosperovat, ale jsou ekonomicky sraženy. Mají negativní sentiment k polistopadovému režimu, protože jim neumožnil naplnit jejich potenciál,“ říká k tomu Prokop.

Prokop: Část lidí si nikdy ve velkém městě byt nekoupí

Velkou potíží zvláště v posledních letech je situace na trhu s nemovitostmi a dostupnost bydlení jako taková. „Chudší část ohrožuje náš důraz na vlastnické bydlení. Hlavně ve velkých městech je hodně lidí, hodně vlastnického bydlení. A vysává to nájemní bydlení, kterého je nedostatek. Část těchto lidí si nebude moct nikdy hlavně v těch velkých městech koupit byt,“ podotýká Prokop.

Zatímco nájmy jsou drahé, desítky tisíc bytů v Praze zejí prázdnotou. Pro nejnižší třídu v momentě, kdy se dostane do potíží s bydlením, ale není příliš mechanismů, jak jí pomoci. Expert varuje, že chybí i sociální bydlení, řada obcí rozprodala bytový fond. Problém vyvstává třeba i pro samostatně žijící důchodce, kteří dávají velkou část peněz právě za bydlení.

Exkluzivní průzkum Phoenix research pro Blesk ke 30. výročí od sametové revoluce Exkluzivní průzkum Phoenix research pro Blesk ke 30. výročí od sametové revoluce | Infografika Blesku

Aféra s „chudinou“ po party u Babišů

České elity podobné potíže neřeší. A někdy se vůči „běžným Čechům“ nevybíravě vymezí. „My se bavíme na večírku a chudina u PC na fotkách,“ hlásal kamarád Moniky Babišové Ivan Šablatúra na vánočním večírku u Babišových v Průhonicích. To nelibě nesl i sám premiér Andrej Babiš. Šablatúru sepsul a označil za arogantního hlupáka, co píše nesmysly. 

„Ta kauza mi připomněla možná tu část českých elit, která sice se dostala k nějakému majetku, užívá si ten luxus, ale ostatní kapitály - vzdělání, rozhled - tomu úplně neodpovídají. Takže to vlastně docela odpovídá tomu, jak to komentoval premiér,“ řekl k tomu v Epicentru na Blesk.cz Prokop.

Adventní večírek: Monika Babišová se převlékla za Santu, její kamarád za kněze Adventní večírek: Monika Babišová se převlékla za Santu, její kamarád za kněze | Instagram Moniky Babišové

Babišův optimistický projev: V čem se plete?

Premiér Babiš pak na nový rok vystoupil s výrazně optimisticky laděným projevem, ze kterého vyplývalo, že se Češi mají dobře, ne vždy si toho ale náležitě váží.

„Ona se zlepšila řada ukazatelů. Abychom nebyli jen negativní, tak třeba klesá počet lidí, kteří si nemohou dovolit vůbec dovolenou ani jeden týden ročně. Dříve to bylo 40 procent, teď je to 20 - 25 procent. Mzdy rostly a chudoba výrazně klesla - taková ta měkká chudoba, ta, co trápí velkou část populace,“ zmínil Prokop. 

„Ale pořád je tady 20 procent lidí, kteří jsou chudobě stále na dohled a v některých regionech, v některých částech populace, jako jsou samoživitelky, samostatně žijící důchodci se situace zas tak nezměnila oproti době před pár lety. Jsou to ostrůvky chudoby, které bychom měli řešit,“ upozorňuje sociolog.

Babiš tvrdil, že česká společnost zažívá jedno z nejúspěšnějších a nešťastnějších období novodobé historie. „Ekonomicky určitě zažívá jedno z nejlepších období historie,“ říká sociolog.

„Je tam ale řada nenaplněných šancí ve vzdělávání, v rozvoji chudších regionů. Pan premiér zmiňoval, že máme nejméně chudoby a sociálního vyloučení v Evropě. Je to ukazatel, který takto používal i Miroslav Kalousek, že lidé nejsou chudí. On je to ale relativní ukazatel, který se vztahuje ke střednímu příjmu v dané společnosti,“ podotýká Prokop.

Německý chudý je podle tohoto ukazatele bohužel na úrovni české středněpříjmové domácnosti. Nelze to moc používat napříč Evropou a nezakrývá to, že nějakých 25 procent lidí si nemůže dovolit nečekané výdaje a velká část lidí žije v sociálním vyloučení,“ vysvětluje odborník.

Video  Babiš Čechům na Nový rok vzkázal: Kdybych byl Harry Potter, stali bychom se okamžitě druhým Švýcarskem. Záznam celého projevu  - Česká televize
Video se připravuje ...

Zemanův populismus a dělení společnosti

Ve své knize píše Prokop nejen o chudobě a problémech se vzdělávacím systémem, ale i o novém populismu v Česku. Prezidenta Miloše Zemana, který bývá označován za politika rozdělujícího společnost, popisuje jako „mistra populistického argumentu“.

Společnost rozděluje na pražskou kavárnu a běžný lid záměrně. „Umí to říct do hezkého bonmotu, vyzkouší si to na těch desítkách výjezdů do regionů (...) A vždy se vymezuje proti někomu, kdo je u moci. Když je u moci on, vymezuje se proti někomu, kdo je fiktivně u moci - veřejnoprávní média apod. Musí si najít jiného nepřítele, který má moci údajně ještě víc než on. Jsou to často média, intelektuálové apod.,“ říká Prokop.

„Andrej Babiš je trochu jiný druh populismu. Někdo tomu říká centristický populismus, který klade důraz na efektivní správu v prostředí, kde už nikdo nevěří myšlenkám. Není to popuzování proti elitám jako u Trumpa, Zemana, Orbána, ale trochu jiný typ důrazu na neefektivní řízení,“ uvádí Prokop s tím, že ale i taková vláda se dopouští populistických „dárečků“ pro voliče.

Jak nakládat s populisty a populismem? „Neměli bychom se moc zabývat tím jejich klaunstvím, protože je to kouřová clona, za jejímž pozadím se skrývají různé jiné věci,“ dodává Prokop.

Video  Zemanovo vánoční poselství: Povinná volební účast, hysterická vlna a „lepšolidi“  - TV Nova
Video se připravuje ...

VACLAV TOPIC ( 22. března 2020 11:19 )

To musíš chodit do práce a ne se flákat po hospodách. Podívej se na cikány,
ty nedelaj, nedvádějí daně a mjí větší důchod,než ty co dělali celej život.

PRAHAPRAHA ( 10. února 2020 15:36 )

Ivan Sablatura homosexual, ktery pasivne miluje analni hratky predevsim FF uz opravdu nemuze absolutne nicim a nikoho nadchnout

venkova ( 17. ledna 2020 16:38 )

Určitě má paní i na zubaře a na léky, jen se nesmí vyhazovat peníze za hlouposti.

venkova ( 17. ledna 2020 16:32 )

Přesně, myslím, že většina lidí neví,co je chudoba.

venkova ( 17. ledna 2020 16:28 )

Kolik potřebujete na den? 100Kč se Vám zdá málo. my nespotřebujeme ani 100Kč.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa