V obří budově B se nachází hned několik oddělení, která se svým zaměřením liší. Samostatně je zde umístěné Lůžkové oddělení paliativní péče s osmi místy. Domov Vlčí mák zahrnuje Domov se zvláštním režimem, kde se strají o osoby s diagnózou demence, Domov pro seniory, který přijímá osoby se sníženou soběstačností a Domov péče o válečné veterány.

Veteráni a rodiny

Rekonstrukce budovy za 161 milionů korun byla zahájená v únoru 2018 a dokončená v září letošního roku: „Vybudovali jsme 60 pokojů následné ošetřovatelské péče, kde bude hospitalizováno v dvoulůžkových a jednolůžkových pokojích téměř sto pacientů. Sociální péči se nám podařilo rozšířit ze 40 na 72 lůžek,“ vypočítává navýšení kapacit ředitel ÚVN Miroslav Zaoral.

Podle Lenky Gutové, náměstkyně ředitele, jsou jejich služby určené přednostně pro válečné veterány, poté zde mohou bydlet jejich manželky, které mají podle zákona nárok být ubytované spolu s nimi. V pořadníku jsou dále vdovy, blízcí veteránů, poté příslušníci armády ČR, poslední jsou pacienti ÚVN, kteří mohou být z kapacitních důvodů přesunutí do tohoto pavilonu.

Jako doma

Podle Gutové je o bydlení v jejich objektu obří zájem: „Na sociální služby je 101 žádosti, my uspokojíme jen rozšířenou kapacitu, které činí 36 míst,“ prozradila náměstkyně. Nové vybavení podle mluvčí nemocnice Jitky Zinke zvýšilo komfort pro pacienty a také ulehčilo po fyzické stránce práci personálu: „Jsou k dispozici kvalitní lůžka, závěsný systém, který zajistí pomoc s přesunem imobilních pacientů, veškeré pokoje jsou klimatizované. Vybavení je koncipováno tak, aby navodilo spíše dojem domácího prostředí a prvoplánově nevyvolávalo pocit, že jste v nemocnici,“ jmenuje hlavní změny.

V domově je ubytovaný i válečný hrdina Václav Kuchynka, kterého během 2. sv. přejel tank.
Autor: Jiří Marek

Při otevření byl přítomný i válečný veterán Václav Kuchynka (94), který v objektu bydlí: „Je to nový, nádherný a jsem zvědavý, jaký tady bude provoz,“ usmíval se veterán, který se zúčastnil bojů během 2. sv. a v Karpatech dokonce přežil, když ho v bahně přejel německý tank.

Nová koncepce ministra

Podle ministra obrany Lubomíra Metnara si českoslovenští váleční hrdinové takový luxus a péči zaslouží: „Myslím si, že máme ještě, co zlepšovat. V porovnání s okolními zeměmi na tom nejsme špatně, projekty se rozvíjí, ale může to být lepší,“ řekl pro Blesk.cz ministr a dodal, že by chtěl zlepšit péči o novodobé veterány, kdy mu chybí flexibilita a rozmanitost zařízení podle jejich konkrétních problémů.

Na obraně se připravuje nová koncepce péče o veterány, která by měla být do konce roku nebo počátkem nového roku dokončená. V minulém roce jsem rozhodl o převedení budovy v Praze 6, která po dlouhých letech restitučního procesu přešla do majetku ministerstva obrany, do rukou Ústřední vojenské nemocnice, která z ní udělá obdobný pavilón, jako je tento,“ jmenuje Metnar jedno z chystaných opatření z nové koncepce.
Fotogalerie
19 fotografií