„Cílem soutěže je sjednocení naprosto všech informačně-navigačních systémů pro veřejnou dopravu a veřejná prostranství. A samozřejmě i zvýšení informační kvality, které souvisí s využitím moderních digitálních technologií,“ uvedl primátorův náměstek Adam Scheinherr (Praha Sobě).

Takzvané označníky na zastávkách budou kombinovat elektronický a klasický formát s informacemi. Součástí bude také navigace po nejbližším okolí. Na označníky informačně navážou zastávkové přístřešky. Jejich elektronické a online propojené informační tabule s odjezdy a příjezdy budou mít jednotný design.

Testování už v roce 2022

Pro nosiče v metru se bude soutěžit nejen grafika, ale i celkový design. Informace budou oproti dnešku konkrétnější a nově nebudou chybět ani mapy okolí. „Samozřejmostí budou online informace o odjezdech a příjezdech v daném uzlu,“ uvedl Filip Drápal, mluvčí organizace Ropid, která plánuje MHD v Praze.

Graficko-designerská soutěž na podobu systému se uskuteční v příštím roce. Její součástí bude nejen návrh písma, ale také návrh piktogramů a jízdního řádu. Do roku 2022 bude systém testován a od roku 2023 bude postupně uváděn do provozu. Investiční náklady jsou odhadnuty na tři miliardy korun ročně a provozní roční náklady budou 795 milionů korun.
Fotogalerie
11 fotografií