Bez vody se v úterý odpoledne ocitlo 4500 břevnovských domácností. „V Patočkově ulici praskl vodovodní řad o průměru 300 mm, na místo jsme vyslali zákrokovou službu za asistence policie,“ řekl Blesk.cz mluvčí Pražských vodovodů a kanalizací Tomáš Mrázek v pondělí odpoledne.  „Odběratelům zajišťujeme náhradní zásobování pitnou vodou,“ dodal Mrázek. 

Opravy vodovodního řadu, které měly trvat do nočních hodin, se ale zkomplikovaly. Patočkovu ulici ve směru do centra, kde došlo k havárii, museli dělníci v úterý večer uzavřít, protože ji voda podemlela. Kolem jedné ráno došlo navíc podle Mrázka k další havárii jen o několik metrů dál v Břevnovské ulici. Nakonec se tak protáhly do středy zhruba do 18:00.

Bez vody se po většinu dne ocitlo téměř 22 tisíc domácností - celý Břevnov, Střešovice, Jinonice, Košíře, Radlice i Smíchov. „Dialyzační centrum na Strahově a Vojenská nemocnice jsou zásobovány, vodu jsme nechali zavézt do všech školek v postižené oblasti a do domova pro seniory Elišky Purkyňové,“ uvedla Praha 6 na facebookových stránkách.

Problémy se zásobováním

Podle starosty městské části Ondřeje Koláře (TOP 09) PVK v zajištění náhradního zásobování selhala. „Je to naprosto skandální. Vodárny vědí, že tady mají průšvih, a teď teprve, v půl jedenácté, posílají náhradní zásobování do škol a školek, místo aby to tam bylo připravené už v 8 ráno,“ řekl pro Blesk.cz.

Podle Mrázka PVK posílá zásoby pitné vody už od včerejšího večera, kdy došlo k první havárii, prioritou jsou zdravotnická a sociální zařízení. „Zásobování komplikuje pražská doprava, centrálu máme v Hostivaři a dostat se na Břevnov je v ranní špičce časově náročné,“ uvedl.

Školy byly podle mluvčích Prahy 6 a Prahy 5 otevřené, poliklinika Pod Marjánkou kvůli havárii fungovala v omezeném režimu, k dispozici je jen několik lékařů. „Dnes je poliklinika zavřena do obnovení dodávky vody,“ stálo na jejích webových stránkách. Dodávky byly obnoveny po šesté hodině večer. Proč potrubí prasklo, není jasné, jednou z pravděpodobných možností je únava materiálu.

Patočkovou ulicí se dá nyní projet, v obou směrech funguje jeden jízdní pruh. Zastávka Břevnovská je ve směru na Dejvickou zrušena.

Video
Video se připravuje ...

Prasklé potrubí na Břevnově odstřihlo od vody 22 tisíc domácností. David Malík

Fotogalerie
22 fotografií