Dva domovy pro zdravotně postižené sídlí mimo Prahu, a to Zvíkovecká Kytička na Plzeňsku a Domov pro osoby se zdravotním postižením Kytlice v Ústeckém kraji. Podle radní pro sociální oblast Mileny Johnové (Praha Sobě) do domů mimo hlavní město kontroly fyzicky nejezdily a zabývaly se jen správností výsledků hospodaření.

Audit se zaměřil na hospodaření za roky 2017 a 2018, přičemž objevil obří zneužití prostředků města za desítky milionů: „Například šlo o nákup vybavení kosmetického studia ve výši 100 tisíc korun, kdy organizace nebyla schopná doložit, jakým způsobem to bylo využíváno pro klienty,“ uvádí jedno ze zjištění Johnová.

Mrtvé duše

Audit dále ukázal, že se zneužívala služební auta k soukromým jízdám, zařízení také nebyla schopná doložit, že nákupy nad 100 tisíc korun se veřejně soutěžily. Pracovníci dvou domů si navíc sami nadělovali finanční prémie: „Organizace měly limit zaměstnanců, který dlouhodobě nedodržovaly, bylo tam podstatně méně zaměstnanců, ale byly čerpány stoprocentně limity na mzdy. Peníze pak byly používány na zvláštní odměny pro zaměstnance,“ líčí postupy Johnová, podle které byla kapacita domovů zaplněná klienty jen ze 70 až 80 procent, aby neobsazený a dobře placený tým práci zvládal.

Prázdná budova za 20 milionů

Jeden z domovů pak úspěšně požádal podle Johnové o nákup pozemku a výstavbu administrativní budovy za dvacet milionů korun, i když měli jednu budovu úplně prázdnou. Auditoři dále odhalili, že roky vycházel časopis bez řádné smlouvy. Podle informací Blesk.cz se jedná o periodikum Pražský senior. Škoda byla vyčíslena na 24 milionů korun. 

Ředitelé CSSP a Zvíkovecké Kytičky podali výpověď a domy vede dočasně pověřená osoba. Za pochybení může podle Johnové celý systém kontrol: „Neumím si představit, že by kontroly zůstaly stejně nastavené. Změny se dotknou nejenom Odboru kontroly činností, ale i věcně příslušných odborů. V tomto případě sociálních věcí,“ uvedla.
Video
Video se připravuje ...

Radní Milena Johnová (Praha Sobě) přibližuje výsledky auditů. Jiří Marek

Ředitelka magistrátu Zdena Javornická bude teď zvažovat trestněprávní a personální odpovědnost a poté se uvidí, zda dojde i na trestní oznámení. Aby se situace neopakovala, tak Milena Johnová plánuje zavést centrální nákupy nebo do automobilů instalovat sledovací zařízení, aby se monitorovalo, zda nejsou služební vozy zneužité k soukromým cestám. Do konce roku by měly být známé výsledky auditů u dalších dvou domovů, které Praha zřizuje. Poté budou následovat kontroly na úroveň péče o klienty.

Audit už magistrát nechal před časem zpracovat pro domov pro zdravotně postižené ve Svojšicích na Kolínsku, kde radní následně kvůli zjištěným pochybením odvolala ředitele Vítězslava Formana. Forman na ni následně podal žalobu, magistrát proti němu připravuje trestní oznámení.