120kilometrovou štreku má za sebou smrk, který 56 let rostl na soukromé zahradě v Semilech. V neděli ho tam pokáceli a pak se zelený krasavec, který majitelka Soňa Jarolímková Římková Pražanům věnovala, vydal na dlouhé putování. Nejprve ho 29 metrů dlouhý a 5,5 metru široký americký tahač dopravil do Milovic, kde strom „přespal“, v pondělí kolem jedenácté večer se pak vydal na cestu k cíli. 

Na Staroměstské náměstí dorazil po tříhodinové cestě kolem druhé ráno bez větších komplikací - až v Pařížské celému nákladu ztížila cestu špatně zaparkovaná auta, a tak musel řidič trochu kličkovat, řekl v noci na úterý médiím vedoucí přepravy Martin Švestka. 

Pak už šlo vše jako po másle - jeřáb mohutný strom vyzvedl a kolem třetí ráno ho na první pokus zasadil do dvoumetrové kotevní jímky za přihlížení policistů i hasičů. To ale nestačí. Kolos se musí pořádně ukotvit pro případ, že přijde pořádný vítr - odborní pracovníci tak v dalších hodinách připevnili ocelová lana a závaží. Ukotvení budou pracovníci v následujícím období kontrolovat vždy při silnějším větru, uvedl provozní ředitel firmy Taiko Petr Hozák. 

Zdobení vánočního stromu na Staroměstském náměstí v Praze bylo zahájeno 26. listopadu 2019.
Autor: ČTK - Michal Kamaryt

Během úterý se pak začne s jeho velkolepou výzdobou, která podle Hozáka potrvá čtyři dny a čtyři noci. V plné parádě se strom představí lidem v sobotu 30. listopadu v 16:30, kdy proběhne jeho slavnostní rozsvícení. Stánky sem pořadatelé trhů začali přivážet dnes po půlnoci. Smrk i vánoční stánky budou na místě do 6. ledna.

Pomůže Lucince

Strom byl vybrán na základě každoročně vyhlašované soutěže pořadatele pražských trhů, společnosti Taiko, o zasílání tipů na vánoční strom. S nápadem darovat Praze smrk z vlastní zahrady, přišly děti Soni Jarolímkové Římkové. Ona sama nad jeho pokácením přitom ale dlouho přemýšlela.  „Vyrostl na zahradě a kolem je zástavba domů a nechtěla jsem, aby někoho nebo něco ohrozil,” uvedla důvod, proč se nakonec k jeho pokácení rozhoupala. Stejně jako ostatní dárci před ní za něj dostala symbolických deset tisíc korun, které věnuje své bývalé kolegyni, paní Lence Berkové. Ta je se svou dcerou Lucinkou opakovaně a dlouhodobě hospitalizovaná na hematoonkologickém oddělení dětské kliniky Fakultní nemocnice Motol.

Fotogalerie
18 fotografií