Mariánský sloup, jenž stál na Staroměstském náměstí od roku 1650, svrhl 3. listopadu 1918 rozlícený dav v čele s žižkovským buřičem Františkem Sauerem - považoval ho totiž za symbol habsburské monarchie. Od roku 1990 usiluje Společnost pro obnovu mariánského sloupu o znovuvztyčení přesné kopie sloupu. Jeho stržení totiž považuje za vandalismus.

V sobotu odpoledne se na Staroměstském náměstí sešli k modlitbě příznivci obnovy sloupu v čele se sochařem Petrem Váňou, jenž zhruba 20 let pracoval na jeho replice, i několik odpůrců. Váňův tým už v úterý dovezl do Prahy na lodi 250 pískovcových dílů, z nichž má být nový sloup sestaven, v sobotu odpoledne pak umístil na náměstí část zábradlí vážící zhruba tunu a půl. 

Setkání začalo ve čtyři hodiny společnou modlitbou zúčastněných, mezi nimiž byl například i zvolený europoslanec za ODS Alexandr Vondra. Atmosféra na náměstí byla ale od počátku napjatá - místo, kde má být mariánský sloup vztyčen a kde bylo shromáždění nahlášeno, totiž zahradila dodávka pražské městské policie, údajně proto, že to nařídil primátor hlavního města Zdeněk Hřib (Piráti). „Pokud je to pravda, zásadně takové chování odmítám a po panu primátorovi budu požadovat minimálně vysvětlení, jelikož jsme ještě stále demokratická země, kde je svoboda vyznání a názoru,“ uvedl pak v sobotu večer Hřibův koaliční kolega Jiří Pospíšil (TOP09).

 

Celou situaci pak vyhrotil konflikt, k němuž došlo během modlitby mezi městskou policií a jedním z kameníků, Tomášem Váňou. Ten se s pomocí kamenického náčiní pokusil rozebrat dlažbu v bezprostřední blízkosti čerstvě umístěného zábradlí. Strážníci ho zpacifikovali, načež došlo ke krátké potyčce mezi hlídkou městské policie a účastníky shromáždění. „Byl jsem napaden městskou policií. Musel jsem zahodit nářadí, abych nikoho nemohl poškodit, vzápětí jsem byl povalen na zem,“ popsal novinářům Tomáš Váňa, bratr sochaře Petra Váni.

Podle strážníků byl ale zákrok adekvátní. „Muž začal neoprávněně rozebírat dlažbu, strážníky byl proto okamžitě vyzván, aby svého jednání zanechal. Výzva byla opakovaná. Protože výzvy neuposlechl, museli strážníci použít donucovací prostředky,“ popsala mluvčí městské policie Irena Seifertová s tím, že jeho jednání budou hlásit příslušnému správnímu orgánu. Na místo pak dorazili také policisté. 

Po sedmé hodině večer akce skončila, sochař ale hodlá na místě zůstat. Uvedl, že jde o stavbu, takže má ze zákona povinnost zajistit její bezpečnost, dokud nebude dokončena. „Je tu kus kamene a já ho tu musím hlídat,“ uvedl a dodal, že na místě hodlá setrvat, dokud nebude sloup postaven.

Chybí povolení k záboru

Sochař Petr Váňa sice má platné stavební povolení, které bylo vydáno v červenci 2017 a jehož platnost končí po dvou letech, i svolení památkářů, nemá ale vyřízený zábor ani povolení k vjezdu. „Společnost doručila našemu úřadu žádost o zvláštní užívání pozemní komunikace až 6. června 2019, z pohledu správního úřadu je tato žádost dodnes neúplná, nesplňuje zákonné požadavky a správní řízení tedy nemůže být dokončeno. Za současné situace nelze legálně započít stavební činnost v daném místě,“ uvedla mluvčí první městské části Kateřina Písačková. 

Váňa se ale domnívá, že povolení k záboru nepotřebuje. „Podle mého právníka mám právo na zahájení stavby, které vyplývá ze stavebního povolení,“ řekl Blesk.cz. Kusy zábradlí s kolegy na náměstí přinesl ručně. Dodal také, že si od něj magistrát mariánský sloup závazně objednal, to však magistrát popírá. „Za hlavní město je stále platné usnesení pražského zastupitelstva ze září 2017, které nesouhlasí se záměrem obnovení tzv. Mariánského sloupu na Staroměstském náměstí v Praze,“ řekl Blesk.cz mluvčí magistrátu Tadeáš Provazník. 

Město v roce 2014, tedy ještě za předminulého vedení v čele s primátorem Tomášem Hudečkem, uzavřelo se Společností pro obnovu mariánského sloupu smlouvu o budoucí smlouvě darovací. „Ta deklaruje, že bude sloup převeden na hlavní město Prahu, pokud by byl postaven se získáním všech potřebných povolení, která stále stavebník nemá, tento proces by muselo schválit mimo jiné Zastupitelstvo hl. m. Prahy a musely by být splněny další podmínky, které do této chvíle splněny nebyly,“ dodal Provazník. Ve smlouvě, kterou má Blesk.cz k dispozici, je cena díla stanovena na 9 milionů korun, podle oficiálních internetových stránek Společnosti pro obnovu mariánského sloupu činily náklady na výrobu sloupu více než čtyři miliony. Financovaná byla částečně z celonárodní sbírky vyhlášené v roce 1995, část peněz zaplatil sochař a jeho tým. „Moje rodina do obnovy mariánského sloupu vložila 500 tisíc,“ řekl Blesk.cz Petr Váňa.

Petr Váňa se svým týmem se pokusil repliku sloupu vztyčit na náměstí už koncem května. Místo obehnal zábradlím a začal rozebírat dlažbu. Na místo dorazili strážníci i policisté, kteří mu nařídili uvést dlažbu do původního stavu, což sochař učinil.

Fotogalerie
20 fotografií