Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Maláčová pro Blesk: Změny v důchodech, spravedlivé penze a volání po nových daních

Autor: Jakub Veinlich - 
29. ledna 2020
05:20

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) se snaží uspět se svými návrhy na reformu důchodů. Slovo reforma prý ale nerada používá, protože ho Češi berou negativně. V rozhovoru pro Blesk Zprávy ale popsala, jak by se nově mohly penze rozdělovat, proč je potřeba zavádět nový pilíř a také zavádět nové daně. Sama se také zároveň přiznala k tomu, že si na důchod dobrovolně nešetří, tvrdí, že se to nevyplatí.

Paní ministryně, neustále slyšíme dohady o důchodové reformě, které teď navíc nikdo nechce říkat reforma. Premiér Andrej Babiš (ANO) i ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) navíc vaše návrhy kritizují… Co se tedy opravdu reálně chystá?

Chystá se změna v důchodech, tedy změna k lepšímu, jak ráda říkám. A když se vrátím ještě k tomu slovíčku reforma. Tak jsem tomu nechtěla říkat, protože si myslím, že v českých podmínkách slovo reforma znamená privatizace. A to my nedovolíme. Ale velká změna důchodového systému k lepšímu se chystá a diskutujeme ji velmi intenzivně.

Paní ministryně financí Alena Schillerová tvrdí, že by vaše navrhované změny stály zhruba 300 miliard korun, že by to znamenalo navýšení daní. Když tedy budeme mluvit o důchodové reformě, o které se mluví v programovém prohlášení vlády na straně devět… kdy tedy reforma bude?

…a píše se o ní také na začátku programového prohlášení vlády, že bez zbytečných diskusí a odkladů uděláme důchodovou reformu…

(„Chceme důchodovou reformu. Chceme konkrétní kroky bez zdlouhavých a neplodných diskusí. Podstatou bude oddělení důchodového účtu od státního rozpočtu a stanovení jasných finančních vztahů mezi tímto účtem a státním rozpočtem, případně dalšími zdroji příjmů pro tento účet. Veřejnost bude vědět, kam její sociální odvody směřují a jak jsou využity.“ Závazek v programovém prohlášení vlády – pozn. redakce)

Video  Maláčová pro Blesk Zprávy: Slovo reforma nemá ráda. Důchody mají být placené z pilířů  - Jakub Veinlich, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Řekla jsem, že konkrétní legislativní návrh přeložíme do léta. Během roku a půl poté, kdy vznikla důchodová komise pro spravedlivé důchody, předložíme konkrétní znění důchodové reformy. A chtěla bych, aby do té doby na ní byla shoda.

V Poslanecké sněmovně, tak jak o tom teď diskutujeme, je minimálně shoda na změně architektury, na změně struktury, nebo jak my říkáme kostře důchodového systému. A to je ten slavný nultý a první pilíř, to znamená, pojďme udělat důchody více srozumitelné.

Bude to tedy stát těch 300 miliard korun, jak tvrdí ministryně financí Alena Schillerová?

Ta nejspravedlivější varianta bude stát náš stát v prvním roce po schválení reformy deset miliard navíc.

Už teď se ale ten systém musí předělávat především proto, aby nějaké peníze byly. Do průběžného důchodového účtu se tedy musí nalít nějaké peníze navíc. Kde se tedy vezmou?

Pevně doufám, že důchody a důstojné stáří je pro nás pro všechny priorita. Vždy když navrhuji navýšení důchodů, tak mám podporu napříč politickým spektrem, všichni přítomní vždy hlasují pro.

Myslím, že důchodová reforma by měla být nově také o tom, že se shodneme na faktu, že lidé, kteří celý život pracovali a odváděli, tak by měli mít důstojné stáří a spravedlivý důchod. 10 miliard, bude to znít hrozně, ale v poměru k tomu, co dnes stojí důchody, tak je zanedbatelná částka, a deset miliard se dá pokrýt například bankovní daní, kterou dlouhodobě navrhuje sociální demokracie.

Pro vaši představu. Jen minulý rok, jen valorizace důchodů stála 36 miliard. To znamená, že se jedná o poměrně nižší částku. Ale my dlouhodobě říkáme, pojďme více zdanit nadnárodní velké korporace.

Nechceme zdaňovat práci. Říkáme: „lidé jsou zdaněni už dost.“ Ale pojďme se podívat zejména na nadnárodní kapitál. Ne na malé a střední firmy, které by měly být páteří ekonomiky a kterým bychom měli pomáhat.

Nedotkla by se ale právě bankovní daň v konečném důsledku opět právě lidí? Jinými slovy, neznamenalo by to, že se zvýšení daní promítne například v bankovních poplatcích?

Zkušenosti ze zahraničí ukazují, že tomu tak není. Nevím, proč by Česká republika měla být výjimka. Naopak, my jsme výjimka v tom slova smyslu, že už dnes mají u nás banky rekordní zisky. Jen vloni to bylo přes 80 miliard korun, což je nevídané.

Ale vypadá to, že nejste ve shodě. Hnutí ANO a ČSSD se v tomto směru v zavádění těchto daní stále míjí. Pokud tedy budete hledat shodu, tak se musíte také bavit o tom, kde ty peníze vzít?

Ano, a proto jsem poctivě řekla, že tu máme tři scénáře, jak můžeme všechny věci, které jsme slíbili, provést.

Spravedlivý scénář, který chce sociální demokracie, tj. plus deset miliard v prvním roce.

Pak je technický scénář, ten je neutrální, to by nestálo nic, to by stálo jen současné náklady, které na důchody dáváme, a zároveň by si nikdo nepohoršil.

A pak máme úsporný scénář, který navrhujeme formálně, dlouhodobě říkám, že ten sociální demokracie nechce. Ten má jen ilustrovat, že potřebujeme dodatečné příjmy do systému, potřebujeme s důchodovým systémem něco udělat, abychom neměli nižší důchody.

My říkáme, a v tom se lišíme od pravice: „Pojďme najít dodatečné příjmy, dodatečné zdroje na to, abychom měli nadále i v budoucnu vysoké důchody. A vyšší než teď.

Když se teď s hnutím ANO dohadujete, kde vzít i do té první fáze peníze navíc, vy mluvíte o 10 miliardách prostřednictvím korporátní a bankovní daně… když na to hnutí ANO nepřistoupí, tak jaká je jiná varianta, kde peníze vzít?

Pojďme se bavit o celé škále věcí. Já jsem říkala, že celá daňová reforma jako taková by byla záhodná. Vedeme dlouhodobě debatu o zrušení daňových výjimek. Podívat se můžeme také na úspory ve státním rozpočtu. Nevím, jestli 2 % výdajů v poměru k HDP na obranu země jako je Česká republika jsou žádoucí, i to je věc, o které můžeme diskutovat. Takže buď najdeme dodatečné příjmy, nebo ušetříme ve státním rozpočtu.

Žádné nové přímé daně žádné skupině obyvatel tedy navrhovat nebude?

Já říkám dlouhodobě, že lidé jsou zdanění dost. Myslím, že bychom měli naopak zdaňovat kapitál a velké firmy.

Proč paní ministryně financí Schillerová zmiňuje 300 miliard korun, když vy tu mluvíte jen o zlomku?

To nevím, to se musíte zeptat paní ministryně. Zřejmě si to spočítala a asi si to spočítala špatně.

Jestli se nemýlím, tak vychází z takzvaného nultého pilíře, který teď neexistuje, ale z návrhu vyplývá, že právě z něj by měl každý důchodce dostávat rovným dílem 10 a půl tisíce…

Dnes je ten systém nastavený tak, že průměrný důchod, který máme... nikdo by si nepohoršil, jen by měl současný důchod dvě složky. Základní, ta by byla pro všechny stejná 10 a půl tisíce. Každý, kdo 35 let pracoval a odváděl peníze do systému, tak má mít částku, ze které se dá přežít, aby lidé nebyli v chudobě. A pak je ta druhá část, ta zásluhová, která je důležitá. Odvíjí se od zásluh. Kolik kdo vydělával, jak dlouho pracoval, kolik měl dětí, což chceme nově také ocenit. Takže důchod by byl 10 a půl tisíce, plus zásluhová částka. V té spravedlivé variantě by si lidé dokonce polepšili o dva tisíce korun.

To znamená, u spravedlivé varianty si většina lidí polepší. V neutrální variantě si někdo polepší a většina lidí zůstane na stejném.

Takže nultý pilíř by byl pro všechny, kdo pracovali 35 let a odváděli peníze, první pilíř by byl podle zásluhovosti a pak by si museli lidé ještě dospořovat?

Na dospořování je třetí pilíř, ale ten necháváme stranou, to není záležitost státu.

Takže pro úplné pochopení. Stávající důchody by zůstaly stejné, jen by se vyplácely z více pilířů? 10 a půl tisíce z nultého, zbytek pak do stávající výše z prvního pilíře?

Přesně tak. Bude to mít jen jinou architekturu.

Bude se nějak měnit věk pro odchod do důchodu na základě těchto novinek?

Ne. Naše vláda jasně řekla, že se věk pro odchod do důchodu nebude zvyšovat. Chceme, aby maximální výše byla 65 let. Dnes ještě lidé v 65 neodchází. Odcházejí dříve a postupně to nabíhá.

Populace nám ale stárne. Je třeba už teď řešit, co bude s důchody za deset let. Snažím se dopátrat toho, jaké peníze budou v tom průběžném důchodovém pilíři, který se pomalu, ale jistě ztenčuje...

Proto říkáme úplně poctivě, že pokud nechceme, aby se nám snižovali důchody, tak budeme potřebovat dodatečné příjmy. Sice počítáme s tím, že se bude zvyšovat výkon ekonomiky, ale potřebujeme dodatečné příjmy, aby se případný deficit, který bude vznikat z toho, že budeme mít více seniorů a méně pracujících, což je odhad, abychom mohli celý systém zastabilizovat. Poctivě říkáme, že budeme potřebovat nové daně. A říkáme, že je potřeba zdanit kapitál.

Já se ale stále nemohu nějak dopočítat… bude to stačit?

Ano, když si řekneme, že důchody jsou to nejdůležitější, že lidé, alespoň 35 let pracovali, odváděli do systému peníze, vychovávali děti, starali se o své rodiče, tak si zaslouží důstojné stáří…

Video  Maláčová pro Blesk Zprávy: Slovo reforma nemá ráda. Důchody mají být placené z pilířů  - Jakub Veinlich, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Tomu rozumím, ptám se ale, jestli bude stačit zdanit kapitál, zavést bankovní daň a popřípadě zrušit některé daňové výjimky?

Anebo ještě najít úspory ve státním rozpočtu. To je také možnost. Říkám ještě jednou – vyšší daně z kapitálu, najít zdroje ve státním rozpočtu, za nás třeba v obraně, a tu diskusi už vedeme, anebo se pojďme podívat také na daňové výjimky.

V rámci koalice se také mluví o dřívější době pro odchod do důchodu u náročných profesí. Jak jste daleko?

To je věc, na které je shoda v rámci komise pro spravedlivé důchody. Moji kolegové a kolegyně na ministerstvu už finalizují konkrétní legislativní návrh. Lidé, kteří vykonávají těžké profese, by mohli dříve do penze podle pravidla za každých odpracovaných deset let o rok dříve.

Kromě změny architektury pro výplatu důchodů chceme také pětistovku na každé dítě, chceme pro náročné profese odchod do důchodu za každých odpracovaných deset let o rok dříve a chceme také, aby lidé pečující o zdravotně postiženou osobu, tak aby i oni byli oceněni.

Stihnete dopracovat důchodové změny do konce volebního období této vlády, tak jak jste si stanovili i v programovém prohlášení?

Pokud budeme mít vůli, tak to stihneme. Jsme v naprosto výjimečné situaci, kdy máme díky zastoupení v komisi shodu napříč politickým spektrem. Máme devět subjektů ve Sněmovně, všichni mají zastoupení v komisi, máme tam dokonce i senátorské kluby a shoda je především na té architektuře. Pojďme udělat nultý a první pilíř, pojďme změnit kostru důchodů. Nikdo si nepohorší, ani při jedné z těch variant, které jsou průchozí. Nemáme zatím na nich shodu, ale jsou ochotni o nich diskutovat.

Jaký je tedy jízdní řád k prosazení změn?

V tuto chvíli pracujeme na legislativním návrhu pro náročné profese. A do léta bych chtěla mít hotový zbytek.

Je to ale vše stíhatelné, aby vše mohlo začít platit od začátku roku 2021?

To ne. To reálné není. Účinnost by byla nejdříve až od ledna 2022. Proto je tak pro nás důležitá shoda napříč politickým spektrem.

A jak moc do toho všeho mohou zasáhnout úředníci OECD, kteří mají běhat po Praze a sbírat informace pro vlastní předložení návrhu důchodové reformy?

Já jsem překvapená, když jsem to slyšela od paní ministryně financí. Protože už v září 2018 jsme měli shodu, že by to měla být od OECD jen alternativní oponentura, nikoliv vlastní návrh. Tím spíše, když se podíváme, jaké návrhy OECD navrhuje a co už naše vláda zamítla. Jako je například zvyšování věku pro odchod do důchodu, nebo zvyšování odvodů na sociálním pojištění. Nerozumím proto, že nějací úředníci velmi dobře placení z Paříže nám tady mají psát důchodovou reformu, a to bez znalosti politického prostředí.

Co byste mně jako šestatřicátníkovi doporučila, abych se dobře přichystal na důchod?

Samozřejmě poctivě odvádět. Což je dobrá informace zejména pro živnostníky, tedy nějakým způsobem neoptimalizovat odvody. Pokud člověk není zaměstnancem, je potřeba vše hlídat. Snažit se zajistit si bydlení. A pokud to jde, tak si spořit. Ale tam dlouhodobě říkám, že třetí pilíř tak, jak je teď nastavený, tak není příliš efektivní a sotva pokrývá inflaci.

Vy sama si dnes do třetího pilíře spoříte?

Nespořím. Spoléhám na stát a šla jsem také cestou investic do bydlení.

karambol ( 31. ledna 2020 11:21 )

snižte všem komu­nistum­,este­bákum­,mili­cioná­řum,ká­drová­kum,u­dava­čum mužete začít u pirátu 20% s duchodu a dejte to duchodcum at věříme že to byl převrat! a ne komedie Havla

rimskikorsakov ( 30. ledna 2020 10:05 )

Paní Maláčová je velmi sociálně zaměřená a to je dobře. Jsou mezi námi lidé, kteří pracovali těžce a mají malé důchody, kde po zaplacení nájmu jim nezbude pomalu na živobytí. Držím jí palce ať jí to s těmi důchody vyjde.

mikes15 ( 29. ledna 2020 19:09 )

Tuším ještě státní hasiči, nebo celníci.

verka1 ( 29. ledna 2020 16:34 )

Horník má rentu, dále policie, armáda...
Jako k důchodu dobrý!
Jenom pobírat důchod to je bída! Bude hůř, nízké důchody, platby ve zdravotnictví, školství...
Nežer a šetří

sixtin ( 29. ledna 2020 16:18 )

Její základ je umět žvanit, žvanit. Její retorika, prokládaná nacvičenými gesty je vždy stejná, jedno na jaké téma a ve finále se nikdy nic konkterního od ní nedozvíš

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa