Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Zeman s Kate budou hostit Babiše, Moniku i děti. Zbude porce na Kuberu a Vondráčka?

Autor: Jakub Veinlich - 
4. ledna 2020
05:30

Je to jak na houpačce. Zatímco loni prezident Miloš Zeman obnovil tradici novoročních obědů s předsedy Senátu a Poslanecké sněmovny, tentokrát Jaroslav Kubera (ODS) a Radek Vondráček (ANO) zatím žádnou pozvánku k obědu nedostali. Hradní mluvčí Blesk Zprávám naznačil, že ale nemusí jít o konečné stanovisko. Pozvání k novoročnímu obědu už ale má premiér Andrej Babiš s manželkou Monikou. A nejen on, v neděli má být v Lánech také prezidentova dcera Kateřina a premiérovy děti Frederik a Vivien.

„Žádnou pozvánku jsem zatím nedostal,“ potvrdil Blesk Zprávám v pátek 20. prosince předseda Senátu Jaroslav Kubera. Sám si ale na druhou stranu příliš nepamatoval, zda se s prezidentem potkal na začátku roku 2019.

„Pan předseda o žádném pozvání nic neví,“ potvrdila z Poslanecké sněmovny také mluvčí předsedy Radka Vondráčka (ANO) Barbora Štenglová.

Žádné pozvánky dvěma z nejvýše postavených ústavních činitelů od prezidenta ani přijít nemohly. Není totiž k čemu. Hrad zatím s novoročním setkáním nepočítá. „Určitě to nevylučuji,“ řekl Blesk Zprávám nicméně mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček na dotaz, zda se má prezident Zeman na začátku roku setkat s šéfy obou parlamentních komor. „Na podrobnosti se optejte až po dovolené, tedy po neděli 5. ledna 2020,“ doplnil mluvčí.  

Právě v neděli mají na zámek v Lánech dorazit ke společnému obědu s prezidentským párem premiér Andrej Babiš s manželkou Monikou. Tentokrát u toho budou poprvé i děti, o kterých bývá u novoročního oběda tradičně řeč. Vedle prezidenta zasedne jeho dcera Kateřina, premiér s sebou vezme kromě Moniky také své potomky z druhého manželství - Frederika a Vivien.

Zeman je čučkař a Senát v rukou ďábla?

„Pokud pozvání přijde, tak ho samozřejmě přijmu. Nemyslím si, že bychom měli do takových záležitostí vnášet momentální osobní a politické spory,“ řekl Blesk Zprávám předseda Senátu Jaroslav Kubera.

Narážel tak především na poslední vyjádření prezidenta Miloše Zemana na adresu horní komory parlamentu.

„Cokoli vychází ze Senátu, jest od ďábla. Premiér tomu říká antivláda a já tomu říkám ďábel, ale ono je to v podstatě totéž, neboť v obou případech postoj Senátu by rozbil rozpočtovou stabilitu a narušil koaliční vztahy, což ostatně Senát zřetelně sleduje,“ pronesl prezident loni při podpisu takzvaného daňového balíčku, který zvyšuje spotřební daně u cigaret, alkoholu a hazardu, nebo navyšuje o 100 % poplatek za zápis do katastru nemovitostí. K podpisu si nezvykle přizval také ministryni financí Alenu Schillerovou.

Kubera ve svém novoročním projevu proto diváky raději ujišťoval, že k nim nepromlouvá z pekla, ale ze své pracovny v Praze na Valdštejnském náměstí.

Video  Novoroční projev šéfa Senátu: Kubera se obul do aktivistů a rýpl si i do Zemana.  - Česká televize
Video se připravuje ...

Šéf Senátu nevidí důvod k takovým výrokům na adresu horní komory a bude chtít při případném setkání se Zemanem roli horní komory probrat.

„Kdybych byl jako prezident, tak mu řeknu, že je čučkař. Protože když k nám zrovna posílá návrh na ústavního soudce, tak by nemusel říkat takové invektivy. Ale ujistil jsem ho, že při hlasování Senátu o ústavním soudci jeho invektivy nebudou mít žádný vliv,“ vzkázal Kubera Zemanovi.

Prezident loni v Senátu neuspěl s jedním návrhem na ústavního soudce. Přes horní komoru parlamentu neprošel ústavní právník Aleš Gerloch. Tentokrát Zeman navrhuje doplnit senátu ústavního soudu dosavadního předsedu Nejvyššího sodu Pavla Šámala.

Zeman se nechtěl potkávat se Štěchem

Tradici novoročních setkání s předsedy parlamentních komor obnovil prezident Miloš Zeman po několika letech teprve na začátku roku 2019. Do té doby se nechtěl příliš setkávat s Kuberovým předchůdcem Milanem Štěchem z ČSSD.

Při obnovené tradici seděli 16. ledna 2019 u jednoho stolu pohromadě prezident Miloš Zeman, předseda Senátu Jaroslav Kubera, šéf Sněmovny Radek Vondráček a také hradní kancléř Vratislav Mynář.

milan1959 ( 7. ledna 2020 17:30 )

Kate? To je co? Ta pornoherečka?

voqht ( 4. ledna 2020 20:09 )

Poslední sežral padouch236.

voqht ( 4. ledna 2020 19:30 )

Na klobásy je zástup florista!

voqht ( 4. ledna 2020 19:27 )

Milouši s Kuberou zahulíte!

marmat ( 4. ledna 2020 17:47 )

REDAKCE se "zmodernizovala" a už je tu SRANDA !!? malá ukázka:

Damir55:Tvl starej ovar by už měl zkapat...a Kubera taky..a Kate si strčtebuznám do ***e

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa