Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Peníze pro Maláčovou i vnitro. ČSSD si klade podmínky k podpoře rozpočtu

Autor: ČTK, tva - 
30. července 2019
12:10

Vládní sociální demokraté podpoří rozpočet na příští rok, když zohlední potřeby policie, hasičů a ministerstva práce a sociálních věcí, které požaduje nad navržený rámec 11 miliard korun. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) postrádá peníze na plánovanou změnu IT systémů, sociální služby či dotace obcím. Předseda ČSSD a ministr vnitra Jan Hamáček bude vyjednávat o penězích na techniku pro hasiče a policii, celkové požadavky neupřesnil. Oba resorty jsou podle něj podfinancované. Novinářům Hamáček řekl, že v srpnu počítá s odbornými konzultacemi, po vládních prázdninách pak s politickými jednáními.

„Jsme v situaci, kdy hasičský sbor je z hlediska prostředků na provoz na 60 procentech toho, co měl v roce 2010. Už je to opravdu kritická situace, o tom budeme s paní ministryní (financí Alenou Schillerovou) jednat,“ uvedl Hamáček. Poznamenal, že policie nemá peníze na modernizaci vozového parku i služeben.

„Pokud máme zajistit bezpečnost, není možné, aby policisté jezdili v autech, které mají ujeto 400 000 kilometrů, a výšková technika u hasičů je několik desítek let stará,“ uvedl.

Ministerstvo financí: Jednání jsou na počátku

Jednání o nárocích ministerstev nad návrh rozpočtu podle Hamáčka úřady vedené sociálními demokraty dosud nevedly, protože ministryně financí i její náměstek měli dovolenou. V srpnu by se tak měla podle Hamáčka rozjet odborná diskuse. Ministři ČSSD pro návrh rámce státního rozpočtu nehlasovali, do konce září je ale podle Hamáčka na jeho úpravu času dost. Podrobnosti o svých požadavcích ČSSD zveřejní na středeční tiskové konferenci.

Ministerstvo financí k postoji ČSSD uvedlo, že jednání jsou na počátku. „Z dlouhodobých zkušeností víme, že jednání vedená přes média nejsou o nic více úspěšná než ta, která jsou založena na seriózní odborné diskusi v rámci dohodnutých rozpočtových mantinelů,“ sdělil ČTK mluvčí úřadu Michal Žurovec.

Maláčová chce 11 miliard, Staněk návrh podepíše

Maláčová v úterý novinářům řekla, že 11 miliard korun, které požaduje, se zatím nenašlo. „My teď řešíme peníze na sociální služby, tam je míň peněz než na letošek, jsou zrušeny všechny dotace pro obce, příští rok má ministerstvo přejít na nové moderní IT systémy,“ vypočítala, proč považuje návrh pro svůj úřad za „likvidační“.

Ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD), který ve středu ve svém úřadu končí, bez dalších podrobností novinářům řekl, že návrh rozpočtu podepíše ještě před svým odchodem.

Video  Babiše překvapilo, že výběr záskoku za Staňka není na něm  - Jakub Veinlich/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Schillerová počátkem července uvedla, že s ohledem na hospodářský vývoj není velký prostor pro snížení deficitu státního rozpočtu na příští rok ani na splnění dodatečných požadavků ministrů.

Navrhovaný schodek činí 40 miliard korun. S úpravami návrhu rozpočtu chce počkat na zpřesněnou makroekonomickou prognózu, kterou by měla dostat na konci července. „Já budu velmi ráda, když bude stejná jako dubnová,“ podotkla ministryně. V dubnu ministerstvo předpokládalo, že by měl příští rok hrubý domácí produkt růst o 2,4 procenta.

hejhej ( 30. července 2019 18:56 )

Když nedostanou socani to, co chtějí začne 52 vyhrožování o odchodu z vlády a vydírání.Maláčová chce navýšení především pro nepřízpusobivé a ti se budou množit ještě více, ale přínos žádný, jenom natažené ruce pro příspěvky.
Kde se hrabe Sobotka na Hamáčka. Ten vyhrožoval jednou demise-nedemise, předvedl národu jak vypadá premiér šašek. Hamáček vyhrožuje skoro každý týden, ale nějak mu chybí odvaha jít s demisi na hrad. Zatím jenom žvaní a vyhrožuje.

Tara-Tara ( 30. července 2019 14:00 )

at uz vypadnou z vlády a poslední zhasne

1pravda1 ( 30. července 2019 13:16 )

NEBO CO - SOCANI? ZASE BUDETE VYDÍRAT ODCHODEM Z VLÁDY? UŽ SE NAŠLY HAMÁČKU STAMILIONY PRO TAJNÉ SLUŽBY, CO SE ZA CHOVANCE NĚKAM ZTRATILY VČETNĚ VELMI DRAHÝCH ODPOSLOUCHÁVACÍCH ZAŘÍZENÍ AGÁTA? Už jsou prověřeny neziskovky a jejich hospodaření s miliardami korun od daňových poplatníků? Jen vydíráte a natahujete ruku, hospodařit neumíte, což dokazujete i ve své vlastní straně a k tomu hlasujete s demoblokem proti vlastní vládě a EET. Běžte už do háje.

jajas ( 30. července 2019 13:15 )

Hmmm, už to zase vidím, jak bude ČSSD vyhrožovat, že když nedostane peníze z rozpočtu tak "zase" odejde z vlády! Nějak se hošánci přestávají kontrolovat. Si myslí, že jsou pupek světa nebo co? Tak ať raději už odejdou......

karoly ( 30. července 2019 12:26 )

Sice to bude stát peníze,ale nejlepší by bylo vyhlásit předčasné volby.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa