Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Schillerová si stěžovala na Maláčovou. Jsou za tím miliardy na sociální služby

Autor: ČTK - 
27. května 2019
17:45

Vicepremiérka a ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) si po pondělním jednání vlády postěžovala, že stále nemá k dispozici analýzu, na co chodí a v minulosti šly peníze určené na sociální služby. Podle opozice chybí dvě miliardy a hrozí kolaps v této oblasti, ve středu se má problémy mimořádně zabývat Sněmovna. Schillerová však tvrdí, že od ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) analýzu neobdržela. A varuje před systémovým problémem.

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) postrádá analýzu financování sociálních služeb, o kterou požádala ministryni práce a sociálních věcí Janu Maláčovou (ČSSD) počátkem května. Novinářům dnes řekla, že náklady na sociální služby každoročně rostou, spokojen ale není nikdo. Jde podle ní o systémový problém, o jehož analýzu požádala. Chce také diskutovat o navýšení úhrad, kterými přispívají na sociální služby klienti zařízení, jak o tom hovoří kraje či Svaz měst a obcí. Tomu se podle ní ministerstvo práce ale brání.

„Já jsem ochotna jednat vždycky s kýmkoli o čemkoli, jsem připravena, je to moje práce, samozřejmě musím na to mít názor, ale jsem ochotna vyslechnout argumenty,“ říkala Schillerová po pondělním jednání vlády.

Evropské volby
Data ještě nejsou k dispozici
Sečteno 0 %
Účast 0 %

Schillerová: Spokojený není vůbec nikdo

„Já už jsem začátkem května (...) poslala paní ministryni Maláčové dopis, pak začaly chodit dotazy, začalo to rezonovat ve veřejném prostoru problém sociálních služeb. A já jsem ji požádala, aby zanalyzovala, kde je problém. My jsme od roku 2013 navýšili sociální služby ze státního rozpočtu o 104 procent. Do rozpočtu roku 2019 šlo 15,7 miliardy,“ uvedla vicepremiérka.

„Největší skok byl mezi léty 2017 a 2018, o tři miliardy. A v podstatě výsledek je ten, že není spokojený dnes vůbec nikdo. Takže v tom případě to vnímám tak, že máme problém. A já jsem chtěla analýzu, jak ty peníze byly poskytnuty, komu, na co, kde je problém, protože tu slyším dvě miliardy, tu slyším jednu miliardu. Chtěla jsem prostě jasnou analýzu. Tu zatím nemám,“ doplnila Schillerová.

Přála by si také debatu o novele zákona o sociálních službách. „Jestliže dneska dáváme takové peníze a ozývá se tak silný hlas nespokojenosti, tak máme systémový problém,“ uvedla také Schillerová. 

Mimořádná schůze už ve středu

Financování sociálních služeb probere Sněmovna na mimořádné schůzi ve středu 29. května. Podle Schillerové se ministerstvo práce a sociálních služe brání navýšení plateb od klientů. „Nejpotřebnějších by se to nedotklo, protože ty chrání zastropování,“ řekla Schillerová.

Za celodenní stravování by se podle dřívějšího vyjádření šéfa Svazu měst a obcí Františka Lukla úhrady měly zvednout ze 170 korun na 190 korun, za ubytování z 210 na 230 korun. O návrhu nové vyhlášky jednal svaz se zástupci vlády v březnu.

Poslanci z řad KDU-ČSL, ODS, Pirátů, TOP 09 a STAN s odvoláním na požadavky krajů tvrdí, že letos chybí na sociální služby kolem dvou miliard korun a hrozí jejich kolaps.

Nižší dotace než loni?

Mnoho poskytovatelů sociálních služeb podle předsedy nevládní neziskové organizace Naděje Jana Vaněčka dostalo letos nižší dotace než loni, ač vláda rozhodla o zvýšení platů pracovníků v sociálních službách. Pěti největším nestátním poskytovatelům chybí celkem více než 600 milionů korun, řekl dnes novinářům Vaněček. Jen v případě Naděje jde podle něho téměř o 53 milionů korun.

Na sociální služby dostávají kraje na každý rok peníze od ministerstva práce, dotace pak rozdělují. Původně pro letošek usilovaly o 20,38 miliardy korun, dostaly 15,12 miliardy Kč.

Vláda ale následně ještě schválila navýšení platů a zvláštních příplatků. S výdaji na ně dotační suma nepočítala. Sněmovna jednala o situaci v sociálních službách už koncem března. Požádala tehdy vládu, aby o doplacení jednala. Sněmovní debatu o financování sociálních služeb tehdy prosadili lidovci, podle jejich poslance Víta Kaňkovského peníze stačí do září.

turbina ( 28. května 2019 08:27 )

marmat ty stará dusno pitomá, tvrdíš že na náměstích bylo 6O OOO hospodských ?

marmat ( 27. května 2019 23:21 )

turbínovejzdenkku: vylízanej a tvrdej mozek (uvařenej vzteky ) vlastníte Vy

marmat ( 27. května 2019 23:19 )

Na Náměstích bylo 80% pracovníků a vlastníků pohostinství 100% šokovaných z EET !!! Nebudeme si hzastírat NIKDO, že karta "ZRUŠENÍ EET" je tou hřivnou, která ODS i Piráty vynesla tam, kde jsou Dalších 20% jen zvědavci a znuděnci....

marmat ( 27. května 2019 23:14 )

Rudolf Tvrdon: cizek je pouze další-cca 297 klon zdenkka....rukopis a absence IQ je nezaměnitelná...je velmi nemocný...proto redakcí tolerovaný

Rudolf Tvrdon ( 27. května 2019 22:56 )

Cizek, ty jsi ale pochva a velka. Takoveho analfabeta bych chtěl jednou vidět. Když se mě ukážeš jak vypadáš dám ti 10.000 Kč. Jednou bych chtěl totiž vidět jak vypadá luza spolecnosti

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa