Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Kvůli dávkám sepsula Schillerová vládní kolegyni. Maláčová: „Účelovka“

Autor: Jakub Veinlich - 
26. května 2019
06:20

Boj vládních sokyň pokračuje. A nejde o nic menšího, než o peníze. Tentokrát o peníze na sociální služby. Útočí na sebe dvě mocné ženy ve vládě. Vicepremiérka a ministryně financí Alena Schillerová (ANO) a ministryně práce a sociálních věcí a místopředsedkyně ČSSD Jana Maláčová. Vykopaných válečných seker navíc využili v krajích a také opoziční poslanci, kteří kvůli situaci vyvolali mimořádnou schůzi Sněmovny.

Už v pondělí se poprvé od skončení volební kampaně sejde znovu vláda. Dusná atmosféra ale neopadne nejspíš ani po zveřejnění volebních výsledků. Vře to především mezi dvěma členkami vlády – ministryní financí Alenou Schillerovou a ministryní práce a sociálních věcí Janou Maláčovou. Jejich vzájemná rivalita byla vidět i v samotném závěru kampaně před evropskými volbami. Schillerová chce, aby Maláčová ze svého úřadu uvolnila ušetřené peníze a dala je na sociální služby, kde zeje kasa prázdnotou.

„Populace stárne. Systém sociálních dávek je zneužíván, reforma pořád nikde. Provozovatelům sociálních služeb chybí prostředky. Úhradová vyhláška v gesci Jany Maláčové?  Neaktuální. Není nic.“ pustila se do své vládní rivalky Maláčové ministryně financí. Šéfka rezortu práce prý ani nedodala požadované materiály. „Nedodala ani požadovaný přehled o využívání prostředků na sociální služby,“ pokračovala vicepremiérka Schillerová.

Kraje, jejichž asociaci vede Jana Mračková Vildumetzová (ANO), si stěžují, že na financování sociálních služeb mají v rozpočtu díru zhruba dvě miliardy korun.

Schillerová trvá na tom, že když ona mohla s premiérem Andrejem Babišem najít v rozpočtu 8,6 miliardy korun, že Maláčová musí u sebe najít peníze na sociální služby.

„Mělo by to jít, když vloni nebyli schopni vyčerpat neuvěřitelných 6 miliard,“ nešetřila na twitteru v pátek – tedy v den, kdy startovaly volby, Maláčovou Schillerová.

Na ostrý jazyk Schillerové reagovala Maláčová pro Blesk Zprávy také nezvykle ostře. A vicepremiérce její smeč vrátila, i když si chvíli, lidově řečeno, připravovala půdu. Schillerová prý útočí nepravdivě a hraje „účelovku“.  

„Chápu, že ještě včera probíhala volební kampaň a PR tým hnutí ANO tvrdě a nekompromisně makal i na twitteru paní ministryně financí. Pro mě jsou volby do Evropského parlamentu také důležité, ale naše kandidáty celou dobu podporuji jen pozitivní kampaní. Nebudu se snižovat k tomu, abych kopala na sociálních sítích do ministrů hnutí ANO. Navíc nepravdivě a naprosto účelově,“ reagovala v sobotu ministryně práce.

Schillerová se do Maláčové podle jejích slov strefovala jen kvůli vrcholící předvolební kampani – i když spolu obě dámy prý v uplynulých měsících opakovaně jednaly a setkaly se společně ještě i ve čtvrtek – tedy den před volbami – v Ostravě na sněmu Svazu měst a obcí.

Maláčová nechápe a vyrazila do útoku

„Chci, aby se vláda sešla s Asociací krajů a o financování sociálních služeb jsme všichni jednali. Tady se bavíme o penězích, které jsou životně důležité pro tisíce lidí. Pochybuji, že je budou zajímat takovéto výkřiky,“ vzkázala Schillerové Maláčová a chce zároveň co nejdříve společné jednání vlády a Asociace krajů. „Napadají mě vlastně jen tři důvody pro tyto nekorektní výroky Aleny Schillerové na twitteru. Volby, volby a ještě taky volby,“ uzavřela Maláčová pro Blesk Zprávy nezvykle ostrou reakci.

Není žádným tajemstvím, že to mezi Schillerovou a Maláčovou vře dlouhodobě. Ne jednou o tom mluvil i samotný premiér Andrej Babiš. „Klasický souboj pravicových Nováková–Schillerová vs. levicová Maláčová,“ mluvil například v prosinci o sporech tehdejší ministryně průmyslu a obchodu Marty Novákové a Schillerové na jedné straně a Maláčové na straně druhé, když vláda jednala o návrhu na povinných pět týdnů dovolené pro každého zaměstnance.

Podle Babiše je hlavním sporem především pohled každé z ministryň na ekonomické otázky. „Ale zas chápu, že lidi reagují na sliby paní ministryně, které neměla domluvené v koalici a nemá na ně peníze a ani se je ve svém rezortu nesnaží najít,“ kritizoval Babiš na konci března Maláčovou v jednom ze svých týdenních hlášení na svém facebookovém účtu, když ministryně tvrdě prosazovala navýšení rodičovského příspěvku pro všechny děti do čtyř let.

Naopak v lednu se zas například Maláčová tvrdě pustila do Schillerové, že si přivlastnila prosazení zvednutí minimální mzdy. „Paní ministryně financí v tiskovém prohlášení vlády říká, že prosadila navýšení minimální mzdy, a všichni víme, jak to bylo. To mi přijde už trošku absurdní,“ řekla Maláčová Blesk Zprávám na začátku roku.

Mimořádná schůze sněmovny na žádost opozice

Právě kvůli chybějícím penězům na sociální služby se příští týden ve středu sejdou poslanci na mimořádné schůzi Sněmovny. O její svolání požádali zástupci opozičních stran – konkrétně zástupci z řad KDU-ČSL, ODS, Pirátů, TOP 09 a STAN.

„Problém s financováním sociálních služeb je tak vážný, že se nebojíme použít slovo, že hrozí kolaps,“ tvrdil těsně před otevřením volebních místností například šéf lidovců Marek Výborný. Kabinet podle něho nesplnil slib z doby schvalování státního rozpočtu na letošek, že dvě miliardy korun najde. Pokud tyto peníze v červnu nebudou, poskytovatelé budou muset podle Výborného propouštět zaměstnance a zhorší se péče o klienty.

Vládu ANO a ČSSD kritizoval také předseda ODS Petr Fiala, podle kterého kabinet často rozdává peníze těm, kteří je nepotřebují, na úkor potřebných. Zmínil slevy na jízdném pro seniory a studenty. Rovněž podle místopředsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové vláda selhává, ač je podle ní levicová, když platí diskutabilní a možná i zbytečné priority.

Místopředsedkyně Pirátů Olga Richterová upozornila na to, že obce a města musejí zpracovávat dlouhodobější plány sociálních služeb i s předpokládanými zdroji financování. „Jak má někdo zodpovědně plánovat fungování sítě sociálních služeb, pokud si není absolutně jist, jak to s financováním bude?“ ptala se vlády na dálku.

Maláčová se snaží hledat řešení. Dotace na sociální služby by nově mohly podle jejích plánů patřit mezi mandatorní výdaje. Financování péče by bylo víceleté a z více zdrojů.

Mnoho poskytovatelů sociálních služeb podle předsedy nevládní neziskové organizace Naděje Jana Vaněčka dostalo letos nižší dotace než loni, ač vláda rozhodla o zvýšení platů pracovníků v sociálních službách. Pěti největším nestátním poskytovatelům chybí celkem více než 600 milionů korun, řekl dnes novinářům Vaněček. Jen v případě Naděje jde podle něho téměř o 53 milionů korun.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

agfor ( 26. května 2019 11:50 )

Je zajímavé, že papaláši vyčítají důchodcům slevy na jízdném (sami ho zařídíli), ale své zbytečné výlety po světě (nedávno Peru) nemíní omezit.

hradnisamohunka ( 26. května 2019 11:39 )

To je pravda.

PPP150VV ( 26. května 2019 10:16 )

Machna Maláčová není z ANO, blbe!

petr12 ( 26. května 2019 10:09 )

Nebýt Babiš tak je zde vene­zuela­.Kmot­ři,tu­nelá­ři,ma­fie ODS KDU CSSD TOP by zde vyrabovali banky, stát­,oje­bali,­ožebra­čili rodiny,zadlužili jako Kalou­sek,Pos­pišil­,hra­bě bleko­ta,So­botka,­vykra­dli jako Topolánek,Dalík,Bem Janoušek Gros Ráth Bělok­řivák­,Her­men,Ju­rečka,­odklo­nili by si stovky miliard už jste zapoměli!!děkujte bohu za Babiše a vy chcíplotiny co ho pořád napadáte poznáte jak byl vynikajicí premier ale to už vás bude jmenovaná mafie zřát plnou hubou!! připravte se na venezuelu Kalousku a jiných koko.u! Pak si teprve vzpomenete na vyskou životní uroven,vysoké platy duchody, minimální zadluženost ne 640miliard jako za Kradouska budete litovat.

Ifigenie ( 26. května 2019 09:39 )

Neskutečná blbka Maláčová! Tak to dopadá, když se k prachům dostane amatérka, která se chce dělat hezkou. Jen slibuje bez rozmyslu a rozdává a když na to není, tak vypráví všude, že jí na to Babiš a Schillerová nedali, ale že to nějak zařídí. Já bych trvala nekompromisně na předložení celého hospodaření se všemy sociálními dávkami a také s neziskovkamai. Kolik která dostává, kolik z nich je těch politických a jakou výši platu mají ti co to vedou. Tam bude hodně fiančních rezerv!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa