Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

„Šťára“ u Maláčové: Policie si přišla pro náměstka, Babiš bude chtít vysvětlení

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
24. února 2020
16:25
Autor: ČTK, tsv, vei - 
24. února 2020
11:00

Policie od pondělního rána zasahovala na ministerstvu práce a sociálních věcí (MPSV). Upozornil na to web Lidovky.cz, podle kterého kriminalisté zadrželi náměstka ekonomické sekce a sekce pro informační technologie Jana Baláče a vedoucího oddělení bezpečnosti ICT. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) se k případu vyjádřila odpoledne - nic konkrétního ale neřekla. Premiér Andrej Babiš (ANO) po obědě kabinetu s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech řekl, že vláda bude chtít vysvětelení. Babiš sám čelí trestnímu stíhání v kauze Čapí hnízdo.

Podle webu se případ týká zakázky na informační systémy ministerstva za čtvrt miliardy korun. Oba muže policisté podezírají z korupce a zneužití pravomoci úřední osoby.

„Mohu pouze sdělit, že náš útvar dnešního dne provádí úkony trestního řízení. Podávání informací z trestního řízení má vyhrazené Vrchní státní zastupitelství v Praze. Další komentář poskytnout nemohu,“ řekl Lidovým novinám Jaroslav Ibehej, mluvčí NCOZ.

„Ministryně Maláčová je na ministerstvu práce a poskytuje policii součinnost,“ řekl po poledni vicepremiér Jan Hamáček (oba ČSSD). Maláčová neodjela na oběd vlády s prezidentem Milošem Zemanem. Místo toho ve 14 hodin poskytla krátké vyjádření médiím. Novinářům toho kvůli mlčenlivosti ale příliš neřekla. 

„Byla jsem požádána, abych se dostavila na ministerstvo. V tuto chvíli nemohu nic konkrétního komentovat, má být zachována mlčenlivost,“ řekla ministryně přímo na ministerstvu s tím, že se o policejní razii dozvěděla v pondělí ráno.

Video  Maláčová po zásahu policie: Jsem ve spojení s OKSystemem  - Blesk - David Malík
Video se připravuje ...

Ministryně neodpověděla ani na otázku, zda může potvrdit zadržení jejího náměstka Jana Baláče a dalšího zaměstnance ministerstva. „Maximálně spolupracujeme s Policií České republiky a nemáme co skrývat,“ dodala šéfka rezortu.

Policie v pondělí zasahovala také v sídle firmy OKSystem, která zajišťuje pro ministerstvo zakázky od 90. let. „Nejsem ve spojení s OKSystemem,“ reagovala na dotaz Maláčová.  

Babiš: Pokud je to korupce, je to velmi špatné

Baláče považuje za člověka, který se v oblasti informačních systémů orientuje. „Samozřejmě problematika informačních systémů na ministerstvu práce je složitá. V lednu jsem požádal vládního zmocněnce (pro IT a digitalizaci Vladimíra) Dzurillu a hlavního architekta ministerstva vnitra pro e-government, aby spolupracovali s ministerstvem práce, aby se situace vyřešila, protože ta je tam dlouhodobě problematická,“ dodal Hamáček.

„Pokud je tam nějaká korupce, tak to je velice špatně,“ řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Zopakoval, že ohledně IT systémů na MPSV Maláčové napsal asi deset dopisů. 

„Já jsem IT zakázky na MPSV dlouhodobě kritizoval. Byl to zároveň klíčový úkol paní ministryně Maláčové, který očividně nezvládla,“ řekl Blesk Zprávám Babiš. Podle ní náměstek Baláč neměl ve funkci co dělat. „Psal jsem, že nemá absolutně žádné zkušenosti z oblasti ITC, tento obor nestudoval a je bez jakýchkoliv praktických zkušeností. Jeho jediná  kvalifikace je, že byl v minulosti místopředsedou pražské organizace ČSSD,“ doplnil premiér.

marmat ( 26. února 2020 21:28 )

Nemusej jí úplně HNED odvolávat...
Ale ONA sama by měla o svém možném odchodu v případě odpovědnosti šéfa těchto náměstků , promluvit....
ZATÍM na novináře pouze útočí....

marmat ( 25. února 2020 23:23 )

Ani jeden troll ZDE netuší absolutně o co jde !!???
Psát koniny...snad za prachy ??? Což není omluva...jedině vysvětlení
xiioma, air, parou­bkuv­kyj:fu­gas.­...An­drej_B­ures
TO je fakt ultra-zoufalý IQ !!!!!!!!!!!!!!!!

marmat ( 25. února 2020 23:16 )

77fugas:
Co už zdenkku taky máte psát...???
Vaše zoufalství je SNAD i pochopitelné
Ve firmě si zloděje necháte ???
Takže nepodnikáte

marmat ( 25. února 2020 23:13 )

adeso:
Taky máte "neodbytný instinkt", že za obě poslední vichřice v Čechách
může pan premiér...???
Zkuste si položit otázku,CO všechno se dříve tutlalo, jen aby se nevyhazovalo...
a nepoškodila se TVÁŘ naší politické scény...
OK....podle Vás by tam teda měli zůstat ???

marmat ( 25. února 2020 23:07 )

Andrej_Bures: levný fejk, jako bejk
Časy, kdy TAM v naprostém klidu pěstovali tuneláře a lobisty v jednom ŠIKU
jsou díky jinému kurzu ve světle reflektorů....
Pan Hamáček má takovou mimořádně tichou roli ministra vnitra...
Tak se tsunami ČSSD konečně "povedlo".
Váš příspěvek fakt NIKOLIV !!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa