Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Lákavé 13. důchody: „Vyhozené peníze,“ míní expert. Sousedi těší seniory, Češi utřou nos

Autor: Jaroslav Šimáček - 
19. února 2020
05:10

13. důchody nejsou projídáním peněz poplatníků, hájí chystanou novinku na Slovensku premiér Peter Pellegrini v předvolební válce. Se stejným receptem, jak přispět na živobytí seniorům (a polapit hlasy voličů) před časem přišli i v Polsku. A co Češi? Kolem 13. důchodů našlapují značně opatrně. Je to voličsky atraktivní téma, říká ekonom Lukáš Kovanda - ale zároveň i způsob, jak jen přerozdělovat peníze, aniž by se nové prostředky na důchody sehnaly. Ekonomický expert ČSSD Michal Pícl míní, že jde o jednu z možností, jak důchodcům přilepšit. Ale jen jednorázovou. A v tom je problém.

Tohle spojení je zkrátka pro řadu politiků lákavé: Dáme důchodcům 13. plat. Vyrukovali s ním loni na voliče i čeští sousedi. V Polsku to vedlo k volebnímu triumfu Mateusze Morawieckého (51, Právo a spravedlnost) a polští důchodci se 13. penzí dočkají i letos.

Za předvolební hit zvolili 13. důchody i na Slovensku. Tamní sociální demokraty (Smer-SD) vede do volební vřavy coby lídr premiér Peter Pellegrini (44), za kterým stojí expremiér a šéf strany Robert Fico (55). A právě 13. důchod se stal jejich volební vábničkou číslo jedna na voliče.

Pellegrini: 13. důchod není projídáním

V úterý Pellegrini hájil nápad i na sociální síti. „13. důchod a dvojnásobný rodinný příspěvek nejsou žádné projídání,“ vzkázal slovenský premiér k prioritám Smeru na facebooku. 

„Odmítám interpretace, že 13. důchod pro všechny důchodce a dvojnásobný rodinný příspěvek na každé dítě je projídáním společných prostředků. Tyto peníze jdou přímo lidem, přímo zlepšují jejich život. Chápu, že pro bohaté podnikatele jsou fetišem čísla, ale sociálním demokratům šlo vždy na prvním místě o lidi,“ rozvinul svou obhajobu Pellegrini a přidal odkaz na svou předvolební debatu s Andrejem Kiskou (57, Za lidi) na RTVS, kde nápad hájil také.

Kovanda: Peníze vyhozené do černé díry

Že jde o předvolební tah, to chápe i ekonom Lukáš Kovanda (39), který však vidí ve 13. důchodech problém a má je de facto za „vyhozené peníze“. Nejsou zkrátka tím, o co by mělo na prvním místě jít.

„Hlavní by mělo být provedení důchodové reformy a pokud se provede dobře, důchodci budou mít tolik peněz, že žádný ze 13. platů nebude třeba. Ale nechtěl bych, aby to znělo, že bych snad ty 13. výplaty důchodcům nepřál. Spíš si myslím, že je důležitější provést reformu,“ řekl Blesk Zprávám Kovanda.

A svou myšlenku vysvětluje dál. „13. výplaty důchodcům jsou voličsky atraktivní, kupuje to hlasy voličů-důchodců, protože si řeknou: Ta vláda se o nás hezky stará. Ale je to na úkor daňového poplatníka. Bez důchodové reformy jsou to peníze tak trochu vyhazované do černé díry a jsou to peníze brané budoucím generacím. Nevznikají v ekonomice, není to výsledek reformy, která by zajišťovala, že na důchody plyne přirozeně více peněz, že by si lidé více spořili a nebo by se jim majetek na důchodových kontech více zhodnocoval,“ varuje Kovanda.

Hlavní ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda Hlavní ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda | Blesk:Jakub Poláček

Ekonom upozorňuje i na další problém - v případě penzí se řeší i u nás spíše to, jak přesunout peníze na důchody, ale ne, kde reálně a skutečně získat nové, aniž by na tom byli biti daňoví poplatníci.

„My se stále bavíme o tom, jak různě přesunovat peníze. I tady v Česku. Na Slovensku to tedy řeší 13. penzemi, ale to neřeší problém, aby se do systému dostalo více peněz. To jen říká, že se na 13. důchody vezmou peníze někde jinde v rozpočtu, nebo někomu jinému - daňovému poplatníkovi,“ pokračuje Kovanda s tím, že je třeba celá sada reformních opatření nejen týkající se důchodů, ale třeba i bydlení, za které lidé vydávají velké peníze. A také to, aby občané více sami spořili a nespoléhali se na to, že se o ně stát ve stáří zcela postará.

Opatrná Maláčová

Opatrná k nápadu 13. důchodů je i ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). „Všichni senioři mají nárok na důstojný život v důchodu. Myslím si, že všem seniorům více pomůže vyšší důchod každý z 12 měsíců roku, než 13. důchod jednou ročně. Budu se tak vždy snažit, aby senioři důstojné důchody dostávali každý měsíc, ne jen jednou ročně,“ slíbila Maláčová před časem v reakci pro Blesk Zprávy při dotazu na 13. důchody.

Nyní se ve spolupráci s Komisí pro spravedlivé důchody, kterou vede profesorka Danuše Nerudová, snaží Maláčová dobrat toho, jak zajistit, aby se měli čeští důchodci dlouhodobě lépe. A ne jen na základě jednorázového příspěvku.

Maláčová přitom slibuje, že se nebude zvyšovat věk odchodu do důchodu. „Tento slib ČSSD prostě neporuší,“ dušuje se a přidává okřídlené fráze: „Když člověk pracuje, předpokládá, že na něj ve stáří bude čekat důstojná penze. A přesně o tom je moje spravedlivá důchodová reforma. Stát nesmí nechat na holičkách lidi, kteří se celý život snaží.“

Video  Maláčová si nespoří na důchod. Proč? A kdy bude důchodová reforma?  - Jakub Veinlich, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Jurečka: 13. důchod? Ne, spíš pomoct rodičům

Nelibě se staví k možnosti 13. důchodu i opozice. Ekonomický expert ODS Jan Skopeček (39) to označuje rovnou za nesmysl, ačkoli prý chápe záměr pomoci důchodců. „Nemyslím si, že lze všechno kopírovat do ČR. Rok má 12 měsíců, čili 13. důchod je podle mého názorů nonsens,“ podotkl.

Také šéf lidovců Jurečka (38, KDU-ČSL) nápad odmítá. „Já bych nebyl pro zavedení 13. důchodu, ale za KDU-ČSL navrhujeme to, abychom výrazně zvýšili důchody těm, kteří mají dnes podprůměrné důchody, ale řádně jako rodiče vychovávali své děti, tedy dnešní plátce. Proto navrhujeme maminkám, ale třeba i tatínkům, kteří měli děti v péči, 500 korun měsíčně navíc za každé vychované dítě,“ řekl Blesk Zprávám.

Marian Jurečka se syny na sjezdu KDU-ČSL. Celkem jich má pět Marian Jurečka se syny na sjezdu KDU-ČSL. Celkem jich má pět | Foto CNC - Michal Protivanský

První dáma Topky: Populistický dáreček a korupce voličů

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová (35), která si za manžela vzala ajťáka právě ze Slovenska, uvedla pro Blesk Zprávy, že 13. důchody jsou v jejích očích předvolebním populistickým dárečkem. A korupcí voličů.

„Jsem zejména pro to, abychom měli na důchody jako takové, a ne teď na takovéto populistické dárečky, které se navíc objevují shodou náhod dva týdny před volbami. U nás je zásadnější debata nad systémem, aby byl ufinancovatelný. Aby peníze byly na stávající i budoucí důchodce, a to v horizontu dalších deseti, dvaceti let. Je to téma mnohem zásadnější, než zavádění populistického dárečku. Chceme, aby byly důstojné penze, aby se z nich dalo dobře žít, aby lidé nepropadali v penzi do chudoby. Důchodový systém musíme zreformovat a přistoupit k důchodům normálním způsobem, a ne vymýšlet nadstavbu v podobě jednorázového důchodu,“ řekla Blesk Zprávám.

Markéta Pekarová Adamová si v roce 2016 vzala na Slovensku svého slovenského přítele Tomáše Pekara Markéta Pekarová Adamová si v roce 2016 vzala na Slovensku svého slovenského přítele Tomáše Pekara | Ján Ducko

13. důchody odsoudila první dáma Topky tvrdě. „Nemáme na to peníze, ani oni na to nemají peníze. Nikdo na to nemá peníze, jsou to sliby politiků, za které si kupují voliče. Opozice na Slovensku to uvádí velmi přesně, protože říká, že je to korumpování voličů. A je to přesné. Je to korupce voličů, které chtějí vládní strany nalákat pár dní před volbami na něco, co nebudou schopny ufinancovat. To dělá jen naprosto nezodpovědný politik. Je to stejné jako v rodinném rozpočtu. Je to, jako kdybychom se bavili o tom, že pojedeme na třetí dovolenou v roce, a neměli ani na ty první dvě,“ míní politička.

Pekarová Adamová se vdávala přitom na jaře 2016 ve slovenské vsi Radôstka a i kvůli své rodině předvolební vřavu na Slovensku sleduje bedlivěji. To premiér Andrej Babiš (ANO), který má rovnou slovenské kořeny (narodil se v Bratislavě), bude dotazu na 13. důchody čelit ve středečním pořadu Ptám se, pane premiére.

Exministr Pilný jako důchodce ve střetu zájmů

Na variantu 13. důchodů v Česku odpověděl však již nyní exministr financí Ivan Pilný (75, ANO), předchůdce Aleny Schillerové (55, za ANO). „Já jsem ve střetu zájmů, protože pobírám důchod. Samozřejmě dá se zavést cokoli, pokud na to státní rozpočet a důchodový systém bude mít, o čemž mám docela vážné pochybnosti,“ podotkl v reakci pro Blesk Zprávy.

„Teď probíhá spíš úvaha o tom, jestli se má valorizovat podle zákona, nebo jestli se to má o něco zvýšit, což je otázka rozpočtu na příští rok. Myslím, že moje následovnice s tím bude mít poměrně velké problémy, protože to není úplně zanedbatelná částka. Samozřejmě můžete dělat cokoli, pokud na to státní kasa stačí. Na Slovensku je to před volbami, to se obvykle tyhle kroky dělají. Poláci na tom teď nejsou tak špatně, protože když se podíváte na pokles průmyslové výroby a to, jak jde ekonomika dolů u nás, tak v Polsku to zatím ještě nenastalo. Jsou tam trošku víc optimističtí,“ srovnává Pilný situaci u nás a u sousedů.

Ti si však dle něj zadělávají na potíže. „Problém je v tom, že tyhle závazky se přenášejí do budoucna. Je to sice jednorázová akce, ale tím pádem rostou nároky na zvyšování důchodů vůbec a to je situace, která je neudržitelná. Já si myslím, že (český) státní rozpočet na to v tuto chvíli nemá,“ dodává Pilný.

Někdejší ministr financí Ivan Pilný (ANO) ve Studiu Blesk Někdejší ministr financí Ivan Pilný (ANO) ve Studiu Blesk | Jakub Poláček / Paparazzi

Expert ČSSD: Každé přilepšení je dobré

Ne všichni ale možnost 13. důchodů v Česku šmahem zavrhují. Najdou se i tací, kteří míní, že lepší nějaké přilepšení, než žádné.

„Je to jedna z možností, u 13. důchodů je problém v tom, jakým způsobem do toho půjdete. Když byste šli jednorázovým příplatkem, tak to znamená, že se jednorázově vyplatí důchod, ještě jednou. Ale už se vám to nepočítá do valorizací v dalších letech. Je to jednorázové přilepšení. Já osobně jsem příznivcem spíš navýšení té základní valorizace třeba i nad její rámec,“ řekl Blesk Zprávám ekonomický expert ČSSD Michal Pícl. 

Pícl naráží na to, že ze zákona se důchodcům v rámci valorizace přidává v průměru cca 700 korun, vláda loni přistoupila k dalším dvěma stovkám navíc. Nešlo tak o to, že by přidala důchodcům celých 900 korun - tedy necelou tisícovku navrch, jak se občas s oblibou prezentuje.

Česká vláda však chce tak i v rámci chystaných reformních kroků jít jinou cestou, než vyplácením 13. důchodů. Dvě stovky navíc by měli důchodci dostat i letos.

„To se vám pak propočítává do dalších let a tím navyšujete důchody i pro nově příchozí. Když to vyplatíte jednorázově, tak se vám to potom nepřipočítává. Ale určitě je to super k jednorázovému přilepšení, ale já osobně bych šel cestou navýšení třeba i nad rámec základní valorizace,“ podotýká Pícl a pokračuje: „Pan Kovanda říká, že je to nějaké přerozdělování. Ale ty důchody jsou opravdu nízké a každé přilepšení k důchodu je dobré.“

Co se dalších peněz na důchody týče, Pícl míní, že možností je více. „Je několik zdrojů. Přišli jsme s vyšším zdaněním právnických osob, aby ještě více platily bohaté firmy, bankovní daní, ve Sněmovně se má projednávat digitální daň. Daňový mix je dnes špatně postavený. Lidé jsou zdanění dost, my chceme, aby více platily velké firmy,“ dodal v souladu s návrhy Maláčové.

Video  Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) představila po jednání Komise pro spravedlivé důchody své plány na penzijní reformu. (10. 1. 2020)  - Sabina Dračková, Blesk
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

marmat ( 19. února 2020 16:24 )

Jinak tento "expert"....člen ODS
nás z tendenční ČT neustále a pravidelně straší z obrazovky
"PROJÍDÁNÍM"

marmat ( 19. února 2020 16:22 )

fikusek11:
Jedinej, kterej nemusí vymýšlet NIC...a preference přes 32 %
Už se jasně představil....
4 roky vymejšlej pučisti z opozice, jak se ho zbavit ...
Zatím jsou z nich komici s pivníma tabulkama a bajkama
Zcela mimo realitu !!!

marmat ( 19. února 2020 16:17 )

Michale...pracovali a odváděli MEGA-daně !
že Vaši cestujou...tak jim to přejeme,
Vás už jim nikdo nezávidí ....máte evidentně našňupáno

marmat ( 19. února 2020 16:08 )

COPAK 13. důchod....???
Tady jsou poslanci NARUBY
ze slev na jízdném pro důchodce a studenty víc, než 1.5 roku...
Ani se nestyděj o tom mluvit do medií....
Jsou tak "přející", neboť jejich rodiny přece tak NEJEZDĚJ (jako "socky")

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa