Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Prymula chce zkrátit karanténu v ČR: Ušetřené miliardy a izolace hrozící milionu lidí

Autor: David Polák - 
17. srpna 2020
05:02

Místo dvou týdnů jen 10 dní v karanténě. To je plán, který chce navrhnout epidemiolog Roman Prymula (56). Jeho nápad má podporu u premiéra Andreje Babiše (65, ANO) i odborníků. I díky tomu, že by se tím mohly ušetřit miliardy!

Že by se měla doba nezbytné izolace zkrátit, to si šuškají epidemiologové už několik dnů. S konkrétním návrhem chce vyrukovat vládní zmocněnec pro vědu a výzkum ve zdravotnictví Prymula už tento týden. A to na zasedání Rady pro zdravotní rizika. „Vychází to z odborných studií i celosvětového sledování. Mezi čtrnáctým a desátým dnem je totiž minimální šance šíření viru mezi lidmi. Proto je zbytečné někoho držet v karanténě celé dva týdny,“ řekl Blesku Prymula.

Zastání našel epidemiolog jak u své kolegyně, hlavní hygieničky Jarmily Rážové, tak i u premiéra. Babiš totiž tvrdí, že se musí udělat všechno pro to, aby se společnost začala vracet do normálu.

Bez druhého testu

Pokud vládní rada změnu délky karantény odklepne už v pondělí, ještě odpoledne by o tom mohli rozhodovat i ministři na zasedání kabinetu. Pokud zkrácení karantény posvětí, mohlo by podle Prymuly začít platit okamžitě. A neměnily by se ani podmínky pro konec izolace, kdy nyní nakažení lidé, kteří už nemají příznaky, nemusí pro ukončení karantény mít druhý negativní test na koronavirus. A to by podle Prymulových slov platilo i nadále.

Výhodné pro ekonomiku

Zkrácení karantény není výhodné jenom pro lidi, ale i pro ekonomiku státu. „Jakékoliv takové zkrácení či zrychlení něčeho, co je překážkou ekonomické aktivitě, je dobrý krok. A z ekonomického hlediska je to rozumné rozhodnutí, které umožní, aby ta ztráta byla na konec koronavirové krize přece jenom o něco menší,“ prozradil Blesku hlavní ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda.

Podle něj to už sice letošní rok nijak nezachrání, přesto se tím mohou ušetřit nějaké peníze. „Ztráty letos budou obrovské ve stovkách miliard korun, ale když se tímto zkrácením ušetří i třeba jednotky miliard korun, tak je to pořád aspoň něco,“ doplnil.

Až milion lidí v izolaci

Podzim bude v rámci náporů na testování obtížný, a to hlavně kvůli souběhu chřipkové a covidové epidemie. Podle Prymuly si totiž lidé budou myslet, že mají příznaky covidu-19, a tak se budou dožadovat testování. Za sezónu přitom chřipkou onemocní zhruba 10 procent populace, což je přes milion lidí!

„Představme si, že epidemie bývá rozložena do dvou měsíců, tak to znamená, že máme 120 tisíc osob nemocných za týden, a to už je problém,“ varoval Prymula. „A když u těchto jedinců ještě budeme řešit karanténu, tak to přinese poměrně zásadní logistické problémy...,“ zakončil Prymula.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa