Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Prymulu zhrozil fígl dovolenkářů se zájezdy do Egypta. Zmínil sankce i hrozbu soudu

Autor: Nikola Forejtová - 
14. srpna 2020
05:02

Češi přišli s novým fíglem. Při stesku po dovolenkovém ráji v Egyptě se nebojí porušovat některá nařízení a vyráží do této severoafrické země z ciziny. Důvod? Nemusí pak předkládat negativní test. Chlubí se tím však na sociálních sítích. Hygienici a epidemiologové však takové jednání odsuzují. Jak Roman Prymula, tak i šéfka pražské hygieny Zdeňka Jágrová neskrývali při reakci pro Blesk Zprávy své rozhořčení. Podle Jágrové má lež krátké nohy . Stejně tak Prymula varuje, že ve chvíli, kdy se potvrdí nákaza, vychytralému dovolenkáři hrozí i sankce, a případně dokonce soud. 

„Teď sedím v Istanbulu, letím teda do Sharmu, ne do Hurghady. Cesta naprosto v pohodě, jen byli celkem striktní ohledně pojištění (letěla jsem z Vídně),“ chlubí se uživatelé na sociální síti svým zájezdem do Egypta. Tato severoafrická země přitom patří mezi „červené státy“ pro Čechy, co se cestování během letošní dovolenkové sezóny týče.

Sociální sítě "jedou" chlubení o svých dovolených Sociální sítě "jedou" chlubení o svých dovolených | Reprofoto Facebook

Cestu po vlastní ose, případně přes zahraniční cestovní kanceláře, volí Češi proto, že se z ČR prozatím do Egypta nelétá. Ale také proto, že při návratu není nutné předložit test s ohledem na let z Německa či Rakouska.

Přes Istanbul, Vídeň i Frankfurt přitom neletí tito lidé sami. Jenže v sousedních zemích či v Turecku jsou pravidla jiná, než jaká panují aktuálně v Česku. Obejít se však nejeví tak složitě... „Víme o některých případech tohoto porušování ochranného opatření ministerstva zdravotnictví. Jeho kontrolu a sankce má na starosti příslušná hygienická stanice,“ reaguje na zjištění Blesk Zpráv ministerstvo zahraničních věcí. 

Vycestování do Egypta z ČR je možné od 1. července 2020, kdy oblíbený dovolenkový stát otevřel mezinárodní turistice hranice. Kvůli dynamickému vývoji ale úřady varují před proměnlivými podmínkami. To se ostatně potvrdilo 7. srpna, kdy egyptský premiér Mustafá Madbúlí vyhlásil nařízení, že se od 15. srpna musí předkládat negativní test, pokud turista neletí přímým letem do letovisek Šarm el-Šajch, Hurgháda, Marsa Matrouh, Taba a Marsa Alam. 

Test pak stojí přes 1600 korun a to někteří uživatelé nepovažují za příliš vysokou částku. Snaha ušetřit je patrná i na tom, že letenky do řady egyptských destinací jsou nyní pod cenou. 

Prymula je v šoku, zmiňuje osobní zodpovědnost

Praktiku několika přestupů a létání ze zahraničí přitom někteří Češi využívají i při cestách do Turecka - po píletu tam testy povinné nejsou, ale předkládat negativní test je nutné při návratu do ČR.  „Letěla jsem přes Budapešť do Káhiry a stejnou cestou nazpět. V Budapešti řeknete při návratu, že děláte jen tranzit do ČR a normálně jdete z letiště ven, sednete do auta a jedete domů,“ píše jiná Češka na sociální síti. Tato žena následně doplňuje, že si nechala udělat test na území Sharmu, který vyšel negativně. 

Hygienici jsou z této praktiky v šoku. „K tomu se nedá nic moc dodat, to je samozřejmě naprosto špatně. Tímto se snaží obelstít systém a ten nikdy nemůže mít 100procentní schopnost tyto případy pochytat a pak nad tím logicky ztrácíme kontrolu,“ uvedl Blesk Zprávám epidemiolog a zmocněnec pro vědu a výzkum ve zdravotnictví Roman Prymula. 

Prymula poznamenává, že je kontrola těchto lidí velmi těžká. Především pak, pokud cestuje zpět do ČR z Rakouska či jiného státu EU. „I v dobách vrcholu té epidemie se nedá úplně ošetřit, když máte otevřenou hranici EU, to se nedá technicky pochytat. To by tam musely být kontroly,“ uvedl.

Video  Překvapený Prymula řekl, odkud si Češi vozí nákazu. Z dovolené ani tak ne. Varuje ale před Tureckem a a Egyptem. (21. 7. 2020)  - Blesk Zprávy, Sabina Dračková
Video se připravuje ...

Prymula si myslí, že by měla fungovat osobní zodpovědnost. Obdobného názoru je i ministerstvo zahraničí. „Jde minimálně o nezodpovědné chování vůči ostatním obyvatelům ČR, země nejsou rozděleny do kategorií podle rizika nákazy bezdůvodně,“ řekla pro Blesk Zprávy mluvčí resortu Zuzana Štíchová.

Jágrová: Lež má krátké nohy

Kromě zodpovědnosti by měly Čechy zadržet i paragrafy. „Předpisy jsou jednoznačně dané. Je jedno, jestli se vrátí přes Vídeň. Měl pobyt v inkriminované zemi a měl by se pravidlům podrobit,“ konstatovala pro Blesk také šéfka pražské hygieny Zdeňka Jágrová. 

Jágrová zmiňuje kvůli odstrašení i možné sankce. „Ty se pohybují okolo deseti tisíc korun,“ uvádí hygienička s tím, že „lež má krátké nohy“ a může se klidně stát, že se člověk vrátí s covidem-19 a bude muset prokázat, kde se pohyboval. 

Prymula vedle toho zmínil i hrozbu soudu. „Základním stimulem je zamezit šíření, a pokud někdo ví, že je možná i pozitivní a šíří chorobu, tak to je nejen na osobní zodpovědnosti, ale i na trestně právní zodpovědnosti,“ uvádí s tím, že se jedná už o extrémní možnost. Podobnou právní praxi však Česko zná např. v případech, kdy je člověk např. HIV pozitivní a vědomě šíří chorobu, aniž by se léčil a partnera informoval. I tyto končí v soudní síni.

Hrozí tedy zvýšené epidemiologické riziko tím, že Češi cestují přes sousední země? V tomto případě je podle Jágrové jedno, zdali dovolenkáři do Egypta cestují přes Rakousko nebo Německo, kde je epidemiologická situace podobná, jako u nás v Česku. Problém je v samotném porušování pravidel. „Je to jejich povinnost a oni to porušují. Není to ani tak otázkou nevhodnosti. Prostě to porušují,“ konstatovala šéfka pražské hygieny. 

Egypt je nyní podle cestovatelů a oficiálních informací relativně klidná země. Turistů je zde pomálu a na některých místech je povinnost nosit roušky. Podle oficiálního webu ministerstva zahraničí je na letištích v Egyptě lidem měřena teplota a všichni dovolenkáři musí mít platné zdravotní cestovatelské pojištění. Prymula pak v případě vycestování do této země podotýká, aby se lidé raději vyhýbali frekventovaným místům, jako jsou bary.

Egypt po koronakrizi otevřel brány turistům (1.7.2020) Egypt po koronakrizi otevřel brány turistům (1.7.2020) | Reuters

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

MichalM ( 30. srpna 2020 16:53 )

Za to může jeho šíření strachu a všeho možného. Na toho člověka už mají být dávno podána trestní oznámení pro šíření poplašných zpráv.

MichalM ( 30. srpna 2020 16:52 )

At jde Prymula do hajzlu. Populista. Rozkradl to v Hradci kde ho vylili a ted snaží zas někde jinde.

pupak_1 ( 15. srpna 2020 16:22 )

Ty bezpečné a nebezpečné země určují jak?
Tahají je z klobouku, nebo podle toho, jak se Prymula, nebo Vojtěch zrovna vyspí?
Ještě minulý týden bylo mezi bezprčnými zeměmi Španělsko kde čínská chřipka celou dobu pořádně řádí, teď povolili, jako bezpečnou zemi Tunisko, zřejmě na nátlak cestovek, ale Egypt ne...
Spíš, než ochranou, proti nákaze,to vypadá, že se těm panákům líbí pocit moci nad obyvateli ČR.
Něco povolíme, něco zakážeme a podívejte, jak nás poslouchají.
Jenže tohle Prymulovi a spol., naposledy lidé ještě celkem baštili někdy začátkem dubna.
Teď se nemůže divit, že se snaží nesmyslná nařízení obcházet a že toho blázma, který by nejraději zavřel celý stát do karantény na několik let, už málkokdo bere vážně.

majojo ( 15. srpna 2020 09:22 )

Zopakuj si studium práv a tu ústavu si konečně přečti.

majojo ( 15. srpna 2020 09:08 )

Trapní šmudlové, na Egypt si uškudlej a na koronatest už nemaj? Nebo je hřeje pomyšlení, že úspěšně ochcali nařízení?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa