Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Češi uvízli na letišti ve Frankfurtu. Petříček pro ně poslal autobus a chystá další

Autor: ČTK - 
14. března 2020
19:11

Ministerstvo zahraničí vyšle autobusy pro Čechy, kteří uvízli kvůli opatřením proti šíření koronaviru v evropských zemích a nemohou se dostat do Česka sami. První z nich odjel do Frankfurtu nad Mohanem. Ze zákazu vycestování z Česka navíc budou mít výjimku lidé, kteří pojedou vyzvednout své rodinné příslušníky na evropská mezinárodní letiště, informovala česká diplomacie po dnešním jednání svého krizového štábu.

„Už dnes po poledni jsme vyslali autobus pro asi čtyři desítky Čechů, kteří uvízli na letišti ve Frankfurtu. Spolupracujeme s hasiči, když to ale bude nutné, uvolníme peníze i na komerční pronájem dopravních prostředků,“ uvedl ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Na případ Čechů na letišti ve Frankfurtu nad Mohanem upozornil Deník N.

Ještě dnes by měly podle české diplomacie odjet autobusy do Vídně a Mnichova, kam přilétá nejvíce komerčních letů. Pro všechny občany, které autobusy přivezou, bude platit povinná dvoutýdenní karanténa, upozornilo ministerstvo.

Do Vídně, Frankfurtu, Mnichova a dalších měst s mezinárodními letišti budou moci odjet pro své příbuzné lidé, pokud předloží kopie jejich palubních vstupenek. Nyní platí zákaz cestování z Česka do rizikových zemí, od pondělí nebudou moci Češi nikam do zahraničí.

České zastupitelské úřady zpracují žádosti českých občanů, kteří budou mít potíže s návratem do České republiky. Celkové počty nejsou nyní známy. „Očekávám, že všechny české občany, kteří takto na cestách uvíznou, dopravíme v pořádku do ČR během příštího týdne,“ uvedl Petříček. Lidé by ale měli využít jakoukoli možnost návratu po vlastní ose, pokud existuje, dodala česká diplomacie.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa