Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vláda je advokátem Babiše i Agrofertu, bouřila opozice kvůli žalobě na EU. Marně

Autor: ČTK, sab - 
11. února 2020
19:15

Opozice chtěla v úterý na plénu Sněmovny probrat žalobu vlády na Evropskou komisi kvůli pozastavení dotací pro holding Agrofert. Návrh schválený minulý týden kabinet odsouhlasil bez toho, aby o tom informoval. Projednání ale zabránili poslanci hnutí ANO. Podle předsedkyně opoziční TOP 09 Markéty Pekarové Adamové dělá kabinet advokáta premiérovi Andreji Babišovi místo toho, aby se zabýval zájmy země. To ale pak ve svém vystoupení striktně odmítl ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD). Jde o platby týkající se Programu rozvoje venkova ve výši téměř 247 000 eur (6,3 milionu korun) pozastavené kvůli možnému střetu zájmů premiéra Babiše. Podání žaloby v úterý potvrdilo ministerstvo zahraničí.

„Vláda se chová spíše jako advokát podniku Agrofert než jako nejvyšší politická reprezentace země,“ uvedla Adamová. Opozice podle ní nemůže vše přejít mlčením, protože Sněmovna má mít nad vládou kontrolu a právo vyjádřit se. 

Projednání rozhodnutí vlády o podání žaloby na sněmovním plénu opoziční TOP 09 neprosadila. Snahu vetovali poslanci hnutí ANO.

Předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek uvedl, že jediným daňovým poplatníkem, který má na žalobě zájem, je beneficient svěřenského fondu, v němž se nyní nachází skupina Agrofert, tedy premiér Babiš. Zájmem ostatních daňových poplatníků je podle Kalouska to, aby takové řízení vůbec nebylo vedeno a aby Babiš nebyl ve střetu zájmů.

„Chráníme zájmy České republiky a daňových poplatníků,“ řekl ministr. Jde podle něho o princip, žalobu vláda podala na doporučení právníků. Problém je podle něho výkladový a dlouhodobý. Žaloba je legitimním krokem, který členské státy využívají k ochraně národních zájmů, řekl ministr Toman.

Výsledek má mít vliv na další audit

Návrh na podání žaloby schválil kabinet ANO a ČSSD bez toho, že by o tom informoval. Jde o platby téměř 247 000 eur (6,3 milionu korun) z Programu rozvoje venkova pozastavené kvůli možnému Babišovu střetu zájmů. Babiš už minulý týden řekl, že se projednávání žaloby nezúčastnil. Nyní je na dovolené.

Vláda se chce soudit, přestože zástupci EK při jednání s představiteli ministerstva zemědělství a Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) koncem ledna podle fondu uvedli, že nakonec souhlasí s proplacením všech projektů pro společnosti z holdingu Agrofert s výjimkou jednoho za 1,6 milionu korun.

Podle resortu jde o princip. Podle ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) je předmětem žaloby výklad českých zákonů o střetu zájmů a o SZIF. Výsledek nebude mít podle ní vliv na druhý unijní audit k Babišovu střetu zájmů, který se týká dotací ze strukturálních fondů, a speciální předpis o fondu se u něj neaplikuje.

jezidedek ( 12. února 2020 09:42 )

A milion chcanek živnostníku Mináře,Rolla a jeblých ovcí placený právě tune­láři,­zlodě­ji,kmo­try opozice k vyvolávaní nepokoju!! jenže pravý opak lidé ví co je to za smečku pražské luzy uměl­cu,slu­ničká­řu,ka­váren­,nezis­kovek­,akti­vistu,­pirá­tu,vče učelov­ka,po­draz!!­babiš je a bude nejlepší a vy co proti němu kvičíte na náměstích,v poslanecké sněmovně,v senátu jste ten odpad­,zlo­ději,­nepla­tiči daní,odkláněči mili­onu,­netáh­la,lu­za!

jezidedek ( 12. února 2020 09:35 )

marmat!!přesně napsáno!! tento odpad společnosti udavači jsou placený s naších daní slušných pracovitých občanu hnuj,humus!! Babiš jako politik nic neukrad zde nejde o Babiše ale opozici tune­lářu,­zlodě­ju,kři­váku,­udava­ču jde o jediné o moc vládnout a zase v pohodě krást ojebávat národ­,duchod­ce,ro­diny a sami chrochtat v miliardách občané nezapínají kleptomani ODS TOP KDU CSSD zelených,véčkařu!!

murQ ( 12. února 2020 00:57 )

Všeci kraďnú, iba ja som si zarobil poctivo temito rukami

PPP150W ( 12. února 2020 00:56 )

Vykopat opozici a zavést opět vládu jedné strany s podporou komunistů soudruhu? To byste chtěli? No, naštěstí to není už tak jednoduché jako v osmačtyřicátém, ale je vidět, že se někde udělala chyba, když je bolševikovi umožněno krafat do politiky. Smutné je, že mu to umožnila vítězná strana. Asi má pro něj slabost. Odporné.

marmat ( 11. února 2020 22:05 )

Rejpat, zneklidňovat národ , rozvracet, udávat­....pom­louvat­...
Tak dělejte to profesionálně - cca za 120 tisíc měsičně a BEZTRESTNĚ...
z pocitu prohry !!!!­!!!!!!­!!!!!!­!§§§§§­§§§§§§­§§§§§§­§?
Zoufalý úděl posedlých zoufalců !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa