Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Česko je v karanténě. Přehledně: Na jak dlouho a jak omezuje 10 milionů lidí?

Aktualizováno -
16. března 2020
08:10
Autor: ČTK, trm - 
14. března 2020
04:00

Vláda premiéra Andreje Babiše (ANO) poslala celou Českou republiku kůli šíření nového koronaviru do karantény. Potrvá od od pondělí 16. března 00:00 do úterý 24. března 6:00 hodin. Rozhodnutí vlády výrazně omezí pohyb 10 milionů Čechů. Lidé budou moci do práce, k lékaři, na nákup nebo k blízkým, ale už ne na párty k přátelům. Obchody zůstávají otevřené. Jaká jsou jednotlivá omezení? Kam můžeme a kam ne? 

Omezení pohybu – kam můžeme?

Zákaz volného pohybu se nevztahuje na cesty do zaměstnání, nezbytné cesty za rodinou, pro základní životní potřeby (nákupy) nebo do zdravotnických zařízení. „Nikdo nikomu nezakazuje jít na procházku,“ řekl vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). Vláda ale apeluje na lidi, aby se neshlukovali.

„Pokud půjdete s někým, s kým žijete v rodině, v bytě, se projít do parku, tak vám to nikdo nezakáže, ba naopak, je občas třeba se vyvětrat a projít se na vzduchu. Je ale potřeba, abyste z toho parku nešli na předzahrádku si dát s 20 lidmi pivo,“ míní Hamáček s tím, že je třeba udržovat odstupy a minimalizovat kontakty.

Mají otevřeno obchody? ANO, ale elektro ne

Klíčové obchody, tedy ty s potravinami, lékárny nebo čerpací stanice mají výjimku a mohou tak dál mít otevřeno podle běžné otevírací doby. Výjimka platí prodej krmiv a dalších potřeb pro zvířata, brýlí a kontaktních čoček, novin a časopisů či tabákových výrobků. Uzavření obchodů se nevztahuje ani na prodej jízdenek nebo zdravotních prostředků. Naopak ze zákazu už mají výjimku elektroprodejny.

Služby: Autoservisy ANO, kadeřnictví, hotely NE

Zákaz provozu kvůli koronaviru platí i pro služby, jako jsou kadeřnické a kosmetické salony. Naopak nevztahuje se na autoservisy, zahrádkářství, květinářství. Stopku má také prodej ubytovacích služeb

Restaurace, bary: Zavřeno

Restaurace, bary a hospody musely uzavřít. Výjimku u zákazu přítomnosti lidí v restauracích tvoří provozovny, které neslouží pro veřejnost, například zaměstnanecké stravování, stravování poskytovatelů zdravotních a sociálních služeb a vězeňských zařízení. Restaurace mohou jídlo rozvážet. Rychlá občerstvení mohou pokračovat v provozu, když vydávají jídlo okénkem. 

Doprava: MHD jezdí, alternativní taxi má stopku

Vnitrostátní doprava (autobusy, vlaky), stejně jako MHD ve městech, fungují. Vláda ale zakázala provoz alternativních taxislužeb, výjimku mají na dopravu jídla. Klasických taxi se zákaz netýká

kratochwilova ( 16. března 2020 16:02 )

Lidi proboha,sedte doma a sijte rousky,rozstrihejte treba ubrusy, stara prosteradla,neco usije kazdy dement a vyvarejte si je a uz tu porad nepredvadejte,jak jste vtipny.

spania ( 16. března 2020 12:50 )

Ta karanténa by měla být mnohem delší,za pár dnů se to asi moc nespraví.

cesky_novinar_ ( 16. března 2020 12:24 )

Až vláda přizná první stovky mrtvých, tak se to změní.

levicove-smegma ( 16. března 2020 12:23 )

To nám to v tom našem zemanobabišizmu pěkně pokračuje. Místo roušek lidem rozdávají letáky a huby plné keců.

Dlouhapuncoska27 ( 16. března 2020 11:54 )

Souhlasím, samé žvásty, řeči hospodských povalečů

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa