Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

U Lidlu střílel Tobias (†43). Paranoidní xenofob zabil i těhotnou matku dvou dětí

Aktualizováno -
20. února 2020
16:25
Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
20. února 2020
11:14

Střelec z německého Hanau, po jehož útocích zůstalo ve městě v noci na čtvrtek nejméně devět mrtvých, měl podle serveru listu Bild pravicově radikální motivaci. Vyplývá to údajně z jeho dopisu, v němž se k činům přiznává. Střelcem byl podle serveru Bild Tobias R. (†43), který v nalezeném dopise vyjadřuje řadu „zmatených názorů“, z nichž mnohé mají pravicově radikální povahu. Policisté ho našli v jeho bytě mrtvého, ležel vedle dalšího těla, což byla podle vyšetřovatelů jeho matka (†72). Vedle dopisu mají policisté k dispozici ještě videozáznamy, které střelec natočil. Německé státní zastupitelství vyšetřuje střelbu v Hanau jako terorismus, řekl podle DPA hesenský ministr vnitra Peter Beuth.

Jako první střelec zaútočil v shisha baru, kam lidé chodí kouřit vodní dýmku, v centru města kolem 22:00 tamního času, pak přejel do jiného baru. Jedno místo činu bylo hned vedle supermarketu Lidl. Přímo na místech střelby zemřelo osm osob a další člověk krátce po převezu do nemocnice podlehl svým zraněním. Policie okamžitě začala pátrat po pachateli a kolem 5. hodiny ranní oznámila, že střelce našla v jeho bytě v Hanau.

„Podezřelý byl nalezen mrtvý na jeho domácí adrese v Hanau. Členové speciální jednotky našli další tělo, vyšetřování stále probíhá. Zatím nemáme žádné důkazy o dalších spolupachatelích,“ oznámila policie. Ministr Beuth doplnil, že pachatel měl legálně drženou zbraň a byl sportovní střelec.

Vyšetřovatelé mají k dispozici dopis a video

Policie nyní dopis spolu s nalezeným videem vyhodnocuje. Sama se zatím k možné motivaci pachatele, který je také po smrti, nevyjádřila. Vyšetřování činu už ale podle německých médií převzalo nejvyšší státní zastupitelství, které má na starosti i terorismus. Po incidentu je nyní dohromady 11 mrtvých. Jednou z obětí byla také žena (†35), matka dvou dětí, která byla opět těhotná. Uvedl to deník Bild.

Podle listu Süddeutsche Zeitung a rozhlasových a televizních stanic NDR a WDR je z psaní také patrná xenofobní a rasistická motivace. Pachatel v něm píše třeba o tom, že je nutné bojovat proti určitým skupinám obyvatel a zabíjet je. Podle agentury DPA se negativně vyjadřoval o migrantech z arabských zemí a Turecka.

Pachatel věřil, že Američané obětují děti ďáblu

Pomatené názory podle německých médií dokládá i video, které podezřelý několik dní před činem zveřejnil na youtube. Hovoří v něm o tom, že ve Spojených státech existují podzemní vojenská zařízení, v nichž jsou zneužívány a zabíjeny děti. Holduje se v nich prý ďáblu, kterému Američané obětují své děti.

Američané by se proto měli probudit a začít proti tomu bojovat. Indicie, že by muž, kterému podle experta televize ARD na terorismus Holgera Schmidta bylo 43 let, chystal útok v Německu, video neobsahuje.

České ministerstvo zahraničí dopoledne na twitteru uvedlo, že podle jeho posledních informací z českého velvyslanectví v Berlíně se tragédie nedotkla českých občanů. Ministr zahraničí Tomáš Petříček také vyjádřil soustrast rodinám obětí a podporu městu Hanau.

Pamflet s paranoidními a neonacistickými myšlenkami

Střelec také sepsal 24stránkový pamflet, z něhož jsou patrné jeho rasistické i paranoidní představy o světě. Podle serveru časopisu Der Spiegel v něm mimo jiné píše o tom, že Němci jsou národem, z něhož vyrůstá to nejlepší na světě, zatímco obyvatele řady jiných zemí je potřeba vyhladit. Obává se také toho, že je dlouhodobě sledovaný. Policie vychází z toho, že text je autentický.

Tobias R. v pamfletu tvrdí třeba to, že si velmi brzy všiml „špatného chování určitých skupin obyvatel,“, kritizuje islám jako destruktivní a přistěhovalce jako lidi, které je třeba instinktivně odmítnout. „Naproti tomu svůj vlastní lid jsem poznal jako zemi, z níž roste to nejlepší a nejkrásnější, co tento svět může nabídnout,“ uvedl. Němci podle něj pozvedli lidstvo jako celek.

V textu dále vyjmenovává více než dvacet zemí, jejichž obyvatele je potřeba zlikvidovat, a zabývá se otázkou, kolik Němců je skutečně „čisté rasy a hodnotných“. V tomto kontextu poznamenává, že by si dokázal představit snížení počtu obyvatel o polovinu.

Střelec našel inspiraci i v Hollywoodu

Pamflet jasně ukazuje i na paranoidní myšlenky Němce, který byl přesvědčen o tom, že tisíce Němců jsou sledovány všemocnou tajnou službou, jejíž spolupracovníci dokážou číst myšlenky ostatních a dokonce lidi na dálku řídit. O tom, že je i on sám sledován, přemýšlel už v mládí, jistotu pak podle svých slov získal ve 22 letech.

Pro svou argumentaci Tobias R. využívá i hollywoodské filmy, fotbalového trenéra Jürgena Kloppa nebo přednášky na univerzitě v Bayreuthu. V textu se věnuje i budoucí roli Číny ve světě nebo americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi, jehož byl podle Spiegelu příznivec