Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Roušky a tvrdá pravidla: „Seďte vzadu“. Uvízlé Čechy evakuují ze zahraničních letišť

Aktualizováno -
15. března 2020
08:25
Autor: trm, sab, ČTK - 
15. března 2020
08:05

Češi, kteří uvízli na letištích v zahraničí, se vrací domů. Evakuační autobusy pro ně poslalo ministerstvo zahraničí. Asi čtyři desítky lidí dovezl v noci z Vídně, turisté do rakouské metropole přiletěli z Thajska a Ománu. Podle ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) se evakuace týká i letišť v německém Frankfurtu a Mnichově, kam přilétá nejvíc komerčních letů. Pro evakuované platí přísná pravidla, řidiči je mimo jiné žádali o to, aby seděli co nejvíc vzadu, popisuje reportérka Blesk Zpráv, která byla na místě. Jenže zdaleka ne všichni cestující měli respirátory nebo roušky, po návratu do Česka se domů přepravují i hromadnou dopravou.

První autobus vyjel v sobotu do Frankfurtu, v noci pak dorazil autobus hasičů do Vídně. „Spolupracujeme s hasiči, když to ale bude nutné, uvolníme peníze i na komerční pronájem dopravních prostředků,“ řekl Petříček.

Z Vídně diplomacie evakuovala turisty, kteří se vrátili z Thajska. Podle reportérky Blesk Zpráv na evakuaci dohlíželi i zástupci velvyslanectví. Autobus mířil z Vídně do Brna. „Ještě s námi má jet dalších 29 lidí, ti mají přiletět z Ománu. Z Brna se zřejmě budou všichni dopravovat po vlastní ose,“ popsala reportérka Blesk Zpráv.

Řidiči na sobě měli ochranné obleky, pro evakuované navíc platí přísná pravidla. „Vydezinfikovali nám ruce, máme si sednout co nejvíc dozadu do autobusu. Nesmíme k řidiči, je tam daná tyč, aby se k nim dopředu nikdo nedostal. Kdyby někomu bylo špatně nebo cokoliv, je tu tlačítko, které máme zmáčknout, odpad máme házet do pytle, který potom zlikvidují. Většina z nás má na sobě roušky či respirátory, určitě ale ne všichni,“ popsala reportérka Blesk Zpráv. Všechny čeká dvoutýdenní karanténa.

Přesný počet lidí, kterých se má evakuace týkat, diplomacie nemá. „Očekávám, že všechny české občany, kteří takto na cestách uvíznou, dopravíme v pořádku do ČR během příštího týdne,“ doplnil Petříček. Lidé by ale měli využít jakoukoli možnost návratu po vlastní ose, pokud existuje, doplnila česká diplomacie.

Do Vídně, Frankfurtu, Mnichova a dalších měst s mezinárodními letišti budou moci odjet pro své příbuzné lidé, pokud předloží kopie jejich palubních vstupenek. Nyní platí zákaz cestování z Česka do rizikových zemí, od pondělí nebudou moci Češi nikam do zahraničí.

Cestovní agentura (CA) Lumis dnes také vyzvala k zajištění výjimky pro návrat českých klientů přes polské cestovní kanceláře u leteckých zájezdů s příletem do Polska. Jde podle ní o charterové, tedy nepravidelné spoje z exotických destinací.

Problém se podle agentury týkal například letu z Egypta plánovaného na sobotu, podle jejích informací čeští klienti ze severu Afriky neodletěli. Dnes by měli odletět do Polska lidé ze Zanzibaru a v pondělí z Ománu. Situaci podle CA začal řešit český konzulát ve Varšavě. 

Video  Evakuace českých turistů z letiště ve Vídni.  - Blesk Zprávy: Sabina Dračková
Video se připravuje ...

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

jetela ( 15. března 2020 10:34 )

Pry behem tri tydnu bude respiratoru a rousek dost. To si delaj srandu. Hlavne by za tri tydny mela byt nakaza za vrcholem.

1xTomasx1 ( 15. března 2020 10:13 )

Tato situace, která je na celém světě není vůbec o babišovi, ale o totálním selhání WHO, která svým postojem zapříčinila to, že nákaza je nezastavitelná. Lidé budou umírat ve velkém počtu a ekonomika zkolabuje. Náš stát bohužel není připravený. To za pár dní uvidíte. Roušky, dezinfekce, umělá plicní ventilace, zdravotní personál, příprava nemocnic, dezinfekce nákupních košíků, MHD, prostor s velkým výskytem lidí... Stát teď musí okamžitě konat a to velmi tvrdě ihned! A hlavně počítat s nejhorší variantou... bohužel.

bobou ( 15. března 2020 10:13 )

V tom s Vámi plně souhlasím. Ale problém lidí v MHD je asi v tom, že se momentálně opravdu roušky ani respirátory nedají koupit. Já osobně jsem si je objednal pro rodinu již začátkem února a ještě nebyly doručeny (za normální cenu). Dezinfekční přípravek na kůži sice dorazil, ale pouze jedno balení 500 ml. Byla mi telefonicky zrušena původní objednávka 2 kusů.

openha ( 15. března 2020 09:56 )

Jsem často v Českých zdravotnických zařízeních,95% lékařů,sester a pacientu,nebo lidí v čekárnách u lékaře,nebo lidí ve hromadných dopravních prostředcích NENOSÍ PŘES OBLIČEJ ROUŠKY !!! TOTO JE CHYBA ČÍSLO JEDNA !!!

Powervir ( 15. března 2020 09:47 )

Tak co vy lůzo a odpade antibabišovské hnídy slizké, šup do prace a pořadně se tu zase vyblejte na adresu nejlepšiho premiera všech dob ❤ ČR pana Babiše !!
Vy hnusný nenažraný zakomplexováný nuly.
Ta opatření a karanteny vam ze srdce přeju!
Mě tady na Bali je NÁDHERNĚ a jeste mésic bude! 😂👍
Většina lidí v ČR je rozumných a zkratka chápe stav ktery je a bere ho ,ale vždy se najde pár nenažranych tupců radobypodnikatelů a komediantů co budou remcat na vše a vždy co udělá p.Babiš!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa