Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Prymula řekl, kdo z Čechů dosáhne na vakcínu proti koronaviru. Tuší i její cenu

Autor: Sabina Dračková, ČTK - 
2. srpna 2020
05:00

Ze 160 vakcín se jich 20 dostalo do finále. Čtyři mají velkou šanci být zaregistrované v říjnu a pak může začít produkce. O ještě nevyrobené vakcíny je mezi zeměmi velký boj už nyní. Aby se dostalo i na malé státy, bude EU nakupovat centrálně. Česko bude chtít vakcínu pro třetinu všech obyvatel. Očkovat by se měli podle epidemiologa Romana Prymuly jen ti rizikoví. Cenu za jednu dávku zatím odhaduje na téměř devět tisíc korun.

Snaha vytvořit vakcínu je patrná v různých koutech světa. „Těch vakcín bylo na počátku přes 160 kandidátních. Dneska ta první dvacítka se dostává už opravdu do finálních podob,“ reportuje světové snahy český přední epidemiolog Roman Prymula.

V Česku se mezitím v posledních dnech začalo na odborných úrovních řešit, jak se vakcína rozdělí a jací pacienti ji budou dostávat. Pro všechny totiž nebude.

Nejprve senioři a pak zdravotníci, míní Prymula

„Moje představa přinejmenším je taková, že by to mělo být pro rizikové skupiny,“ řekl Blesk Zprávám vládní zmocněnec pro vědu a výzkum ve zdravotnictví Roman Prymula ještě před jednáním. Počítá, že takových lidí by mělo být 3 až 3,5 milionů. Proto by se mělo Česko snažit odpovídající množství vakcín získat. „Jestli to bude, to slíbit zatím nemůžu,“ říká opatrně.

Lékaři tedy budou muset určit, kteří lidé jsou nejvíc ohrožení tím, že by měli těžký průběh nemoci covid-19. „Když to bude senior, který bude zároveň diabetikem, bude mít hypertenzi (vysoký krevní tlak - pozn. red.) a bude mít obezitu, tak ti jednoznačně budou v první linii těch, kteří musí být očkovaní,“ popisuje Prymula.

Pokud se podaří tyto naočkovat, tak by měli přijít na řadu zdravotníci. „Tam to riziko z hlediska četnosti kontaktu je poměrně vysoké,“ doplňuje.

Video  Senioři by se podle odborníků měli nechat očkovat na chřipku. Je to otázka pár minut.  - Blesk - Sabina Dračková
Video se připravuje ...

Devět tisíc korun za vakcínu by měl platit stát

Otázkou také je, jestli budou vakcínu lidem hradit zdravotní pojišťovny, nebo jestli by je lidé měli platit z vlastních kapes. „Já si myslím, že ta vakcína bude hrazená naprosto dominantně státem, pokud tam vůbec bude nějaká spoluúčast,“ uklidňuje Prymula.

Samotná cena vakcíny totiž může být pro mnohé dost vysoká. I když kolik přesně by měla stát, se ještě vůbec neví. „Ti výrobci sami ještě cenu úplně nezveřejnili,“ říká Prymula. Připouští však, že o nějakých částkách už se spekuluje.

„Někteří ji přirovnávali k ceně kompletního schématu třeba očkování proti pneumokokům konjugovanou dávkou v nějakém schématu třídávkovém, což na tom americkém kontinentu by mohlo znamenat cenu nějakých 400 dolarů,“ předpokládá Prymula.

Podle aktuálního kurzu by to tedy bylo v přepočtu bezmála 9 tisíc českých korun. Prymula také říká, že se dá očekávat, že budou potřeba dvě dávky. „To je cena poměrně vysoká při těch obrovských počtech,“ hodnotí.

Video  Do Chorvatska autem, do Egypta raději vůbec. Epidemiolog Maďar zmínil i podzim s rouškami.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Někde už se vyrábí, ne pro veřejnost

Zhruba čtyři vakcíny jsou nyní ve finální fázi, ty by podle Prymuly měly být registrované koncem října. „Už probleskly informace o zahajování výroby,“ říká Prymula.

Jde o firmu Novavax, která ve svém americkém závodu už výrobu odstartovala. „To si myslím, že je ještě výroba, která se týká spíš experimentálního procesu, než že by to byla masová výroba pro obyvatelstvo,“ dodává.

Jedna vakcína už je dokonce i registrovaná. Tu ale prakticky nelze brát v potaz. „Je jenom pro čínskou armádu. Protože nemáme vůbec žádné výsledky, tak bych to nebral jako bernou minci. Ta vakcína určitě nebude celosvětově v dohledné době registrována,“ předpokládá. Údajně slibnou očkovací látku proti koronaviru už testuje i ruské výzkumné středisko při ministerstvu zdravotnictví.

Právě zmíněná americká firma Novavax nedávno koupila závod na výrobu vakcín u Kostelce nad Černými lesy nedaleko Prahy. Na základě toho se doufalo, že Češi by mohli mít vakcínu k dispozici dříve než za rok. Pak se ukázalo, že v Česku se vakcína zřejmě kompletovat nebude. Jednotlivé dávky se budou zřejmě plnit v Německu, kde bude k české části vakcíny přidávána posilující látka vyráběná ve Švédsku.

Nakupovat bude EU

Na evropské úrovni je podepsána dohoda, že centrální nákup vakcíny případně bude zajišťovat Evropská unie, stejně jako distribuci mezi jednotlivé státy. „Česká republika je v tomto směru malý hráč a velké nadnárodní firmy budou preferovat komunikaci s jedním subjektem,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO).

Video  Překvapený Prymula řekl, odkud si Češi vozí nákazu. Z dovolené ani tak ne. Varuje ale před Tureckem a Egyptem (21. 7. 2020).  - Blesk Zprávy, Sabina Dračková
Video se připravuje ...

Příznivé výsledky při vývoji vakcíny také hlásí firma AstraZeneca, která spolupracuje s Oxfordskou univerzitou. Pravě tyto vakcíny si podle Prymuly zarezervovaly čtyři velké evropské země. A tomu chce EU společnou dohodou zabránit. „Země by neměly právo si rezervovat kapacitu jen pro sebe,“ říká Prymula.

Došlo totiž k tomu, že většina vakcíny už byla zarezervovaná. „Evropa s tím úplně nesouhlasila, dochází tam k negování toho původního kontraktu a bude snaha to zakoupit pro celou Evropu,“ popisuje. Pak by se měly vakcíny distribuovat jednotlivým zemím.

EU žádala o připojení se k dohodě i Velkou Británii. Bezúspěšně. „Řekla, že na individuální bázi se ona k té vakcíně dostane dřív, než kdyby čekala na ty kvóty, které budou přes Evropskou unii.“

Video  „Všechny děti do škol a povolit festivaly,“ radí šéf Motola. A přirovnal koronavirus k chřipce.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Omasta ( 15. listopadu 2020 22:30 )

9vox9: - To už jsi nafurt vyřazen?

Omasta ( 15. listopadu 2020 22:28 )

Snad to stát nebude platit?! 6 mil x 9000 = 54 miliard. K tomu ještě zaměstnanci. Já bych to ze státního neplatil, a ještě vakcínu zatížil 100% spotřební daní, aby stála 18.000 Kč. Kdo se bojí o život, ten to zaplatí. A kdo né, tak normálně covid prodělá a svět se nezboří.

Omasta ( 15. listopadu 2020 22:21 )

Důchodcům to zkrátí život max. o rok o 2, ale mladším už násobně více

Omasta ( 15. listopadu 2020 22:19 )

Tak to si Prymula vydělá 10 mld korun. Jestli má provizi 20% a je potřeba 2 dávky pro 3 mil lidí.

Já jsem senior s cukrovkou, vysokým tlakem a obezitou. Vakcínu bych si nedal aplikovat, ani kdyby to bylo povinné a hrozily tresty.

elega ( 3. srpna 2020 23:33 )

Vy musíte mít ale strašný vztek na život, je to bída, co? Všechno je proti Vám...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa