Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

O Kimovi a lásce k lidu: Diktátorova sestra nařídila vznik 75 nových literárních děl

Autor: Darina Jíchová - 
1. července 2020
08:15

Kim Jo-čong, zřejmě nejmocnější žena Severní Korey a sestra tamního diktátora Kim Čong-una, nařídila severokorejské asociaci spisovatelů a básníků a státnímu vydavatelství, aby k 75. výročí založení Korejské strany práce připravili nová literární díla. Jejich obsah je jasný: oslava vůdce, informoval server Daily North Korea (DNK). Oslavy připadají na říjen.

Kim šéfuje odboru propagandy a agitaci a podle zdroje reportérů DNK zadala severokorejským literátům úkol napsat oslavná díla o vůdci a jeho lásce k lidu, dalším tématem má být stavba nové nemocnice v Pchjongjangu. Spisovatelé a básníci se mají zaměřit na neúnavnou práci vojáků a dělníků a jejich „nezlomnou víru“ v jejich vůdce.

Kim nakázala napsat 75 oslavných děl

„V sobotu 20. června soudružka Kim Jo-čong nakázala oddělení propagandy a agitace, aby vyprodukovalo 75 literárních děl, včetně románů, novel, povídek a básnických sbírek, které budou publikovány u příležitosti 75. výročí založení Korejské strany práce, jež připadá na 10. října,“ citují novináři DNK svůj zdroj.

„Úkolu se chopilo několik spisovatelských sdružení, jejich díla vydá nakladatelství Munhak Yesul Chonghap Chulpansa,“ dodal deník DNK. Kim trvá na tom, aby se literáti zaměřili na to, jak skvělý vládce její bratr je a že právě z jeho vůle vzniká Všeobecná nemocnice v Pchjongjangu, jejíž základní kámen byl položen letos v březnu.

Půjde o obyčejnou propagandu

Kim zdůraznila, že všechna díla musí být připravena do 10. října, kdy proběhnou velkolepé oslavy vzniku vládnoucí strany, které „se zapíší do dějin jako jeden z hrdých momentů strany“. Zdroj ze Severní Korey dodal, že literární díla „budou prostou politickou propagandou“. „Cíl těchto děl je jednoznačný, mají přesvědčit lid, že nemocnice je Kimův počin, a donutit je, aby mu byli věrní,“ shrnul zdroj.

frantacizek ( 1. července 2020 09:09 )

jinak děcka to tam mají u maturit z korejštiny jednoduché s obsahem děl, pač 100% knižního trhu je zřejmě o Kimym

frantacizek ( 1. července 2020 09:06 )

noo já když vidím Kimyho vždycky, tak koukám, kde okolo je dlouhý a bystrozraký, čiže bych napsal Dlouhý, Kimy a bystrozraký. Akorát nevím, jak by to režim vzal a jestli bych za to nešel do lágru

Zobrazit celou diskusi